Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Egészséges, új kenyér augusztus 20-ra

2016. 08. 18. 19:28
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Augusztus 20-a Szent István és alkotmányunk ünnepe, amely mind a mai napig megmaradt az új kenyér köszöntésének napjaként is. A finom kenyeret mindannyian szeretjük, de vajon melyiket válasszuk, ha egészségesen szeretnénk étkezni? Ebben segítünk most.
Talán nem is sejtik sokan, de egészen sok kenyeret fogyasztunk. Átlagosan 20 dekagramm, durván 2-3 szeletet naponta az adagunk. Ez természetesen egy átlagszám, hiszen valaki egyáltalán nem eszik, vannak, viszont akiknél ennek a kenyérmennyiségnek sokszorosa képezi a napi adagot. A kenyér tehát része a mindennapjainknak, érdemes tehát körültekintően választani a napról napra bővülő kínálatból. Hogy választásunkat átgondolhassuk, nem árt tisztázni egy két dolgot.

Fehér, graham és teljes kiőrlésű

Tudnunk kell, mi a különbség a különféle lisztek között. A legtöbbek által használt fehérliszt nem tartalmaz korpát, se csírát, kizárólag a magas fehérjetartalmú magot. A belőle készült kenyér magasra megkel. A Graham liszt korpás búzaliszt, amiben nincs benne minden része a búzaszemnek. Teljes kiőrlésű a liszt, ha a búzaszem minden része benne van, a korpa is, csíra is, magbelső is. Ez a fajta liszt nehezebben kel a benne levő korpa miatt, viszont sokkal táplálóbb, élettani szempontból ez a legértékesebb lisztfajta.

Fontos a név

Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy egy-egy kenyértípus milyen alapanyagokból készült. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének definíciói szerint a következő az előírt arány:
Fehér kenyér: 100% a búzaliszt aránya.
Félbarna kenyér: 85% a búzaliszt, 15% a rozsliszt aránya.
Rozsos kenyér: 60 és 85% közötti a búzaliszt, 15 és 40% közötti a rozsliszt aránya. Rozskenyér: 60% alatti a búzaliszt, 40% feletti a rozsliszt aránya.
Teljes kiőrlésű rozskenyér: 80% feletti a rozsliszt aránya, jóval tömörebb kenyérfajta.
 
A magasabb élelmi rosttartalmú (teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszttartalmú) kenyérféleségek több vitamint, főként B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaznak, mint a fehérek. Az ásványi anyagok közül benne van a szelén, a cink, a magnézium és a kálium. Nem feltétlenül csak a rozslisztből tudunk hozzájutni ezekhez az ásványi anyagokhoz, de fontos forrásnak tekinthető.

Válasszuk a rozsosabbat

Az egyik legegészségesebb barnakenyér-fajta a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér. Amikor ezeket a kenyereket készítik, a búzaszem 100%-a feldolgozásra kerül, így megtartja tápanyagait, ráadásul rost, vas és B-vitamin tartalma is igen magas, komplex szénhidrátjai pedig kiváló energiaforrást képezhetnek napi étrendünkben. A rozskenyerek szintén a legegészségesebb kenyerek táborát gazdagítják. Attól függően, hogy milyen arányban tartalmaznak rozslisztet, a kenyerek színe a világostól egészen a sötét árnyalatig terjedhet – minél több rozslisztet tartalmaznak, annál sötétebb szürkésbarna színt öltenek. A rozskenyereknek számos előnyös hatásuk van egészségünkre; vitalizáló, immunerősítő, nem utolsó sorban pedig növeli a fizikai erőnlétet. A rozskenyér gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban is. A rozsos kenyér a rozskenyérnél kevesebb rozslisztet tartalmaz, így az egészségre gyakorolt hatása is ennek mértékében csökken, ugyanakkor vitamin és ásványi anyag tartalma így sem elhanyagolható.

A fehér is finom, de korántsem olyan tápláló

A fehér kenyeret alapvetően nem egészségtelennek nevezik a szakemberek, csak egészen egyszerűen sokkal alacsonyabb a tápértéke és sokkal kevesebb benne a hasznos vitamin és ásványi anyag, mint a barnább társaiban. Alapvetően az őrlési eljárás okozza a problémát, mely során a búzából eltávolítják a felső réteget, a korpát, pedig alapvetően ebben van a legtöbb tápanyag. A fehér liszthez a búza csíráját sem használják fel, pedig ebben is sok A és E-vitamin és rost van. Az élelmiszeripar tovább növeli a táplálkozási problémákat azáltal, hogy mesterséges vegyi anyagokat használ fel.

Elkészül még az ünnepre házilag is

Akár rozsos, akár teljes kiőrlésű, akár fehér, az új kenyér akár házilag is elkészül még augusztus 20-ra. Nagyanyáink, anyáink mesélték, hogy a házi kenyérhez nem kellett más, mint liszt, víz, só és élesztő. A dagasztás nélküli kenyér elkészítése nagyon egyszerű, akár az alábbi videóból is megtanulhatjuk.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...