Ezeket egye, ha nem akar leégni
A napsugarak káros hatásai elleni védelem szempontjából az sem mindegy, hogy mit eszünk.
Természetesen a megfelelő napozókrémet semmivel sem lehet helyettesíteni nyáron, azonban adhatunk némi extra segítséget bőrünknek az UV-sugárzással szemben, ha olyan ételeket fogyasztunk, melyek védenek a napsugarak káros hatásától.
Sárga és piros zöldségek
Arról már valószínűleg mindenki hallott, hogy ha túl sok sárgarépát fogyasztunk, bőrünk narancssárgás színűvé válik. Ez a jelenség a répa színét is adó béta-karotinnak tudható be, ami felhalmozódik a bőrünkben. Ha néhány napig nem fogyasztunk édesburgonyát, sárgarépát vagy egyéb béta-karotint tartalmazó zöldséget, színünk visszaáll a megszokott árnyalatra. Amellett, hogy elszínezi a bőrünket, a sárga és narancsszín zöldségekben, illetve a kelkáposztában is fellelhető béta-karotin védi is azt a nap káros hatásaitól; elnyeli az UV-sugárzást, ellátva ugyanazt a funkciót, amit egyébként a bőrünkben található melanin végez el.
Jól tesszük, ha a répa mellé valami pirosat is tálalunk, ugyanis a paradicsomban – nyersen és főzve is – egy másikfajta karotin található, a likopin, ami szintén hatásos a napégés megelőzésében.
Omega-3
Az omega-3 zsírsavak pozitív egészségügyi hatása közismert, elsősorban a szívbetegségek és a stroke megelőzése terén, azonban azt már kevesebben tudják, hogy a napsugárzás elleni védekezésben is segítenek. Egy kutatás során arra következtetésre jutottak, hogy ha valaki mindennap 10 gramm omega-3 zsírsavat fogyasztott legalább három hónapon át, bőre hatékonyabban tudott védekezni az UV-B sugarak ellen, illetve lényegesen lassabban égett le.
Az omega-3 zsírsavak hatása időfüggő, minél hosszabb ideig fogyasztják, annál több halmozódik fel belőlük a bőrben és annál erősebb védelmet biztosítanak. Hatásuk ráadásul tíz napig még azután is tartott, hogy az alany abbahagyta fogyasztásukat.