Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Ezért egészséges a libalakoma

2016. 11. 09. 19:50
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
November 11-e a téli évnegyed kezdő napja. A hagyományok szerint ilyenkor kóstolták meg az újbort és nagy eszem-iszomot tartottak, hogy a következő évben is jó legyen a termés. Tudták, hogy a libalakoma nemcsak fenségesen finom, de egészségünknek sem árt?
Nemrég olyan fürdőket ajánlottunk, amelyek ideális helyen vannak ahhoz, ha a Márton-napi vigasságok jegyében boroznánk egy keveset, és tennénk mindezt egy remek fürdőzéssel egybekötve. Ezúttal a Márton nap másik gasztronómia főszereplőjét vizsgáljuk meg közelebbről: miért is fogyaszthatjuk bátran a libát.
A liba ünnepi fogyasztásának eredete évezredekre nyúlik vissza. A rómaiak Aesculapiust, az orvos istent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely a hadisten, Mars szent madara volt. A keresztény naptárban is ez alapján kapott helyet: a lúd római neve “avis Martis”, amelyet régi szófejtéssel „Márton madaraként” ünnepeltek.

Márton-nap: újbor bírája, egészség forrása

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Úgy hitték minél többet esznek és isznak, annál egészségesebbek lesznek. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.

Kedvező telítetlen zsírsav mennyiség

Csíki Sándor gasztronómiai szakíró a„food and wine” blogjában azt írja, a libazsír – és a kacsa is – jótékony hatással van egészségünkre. Csíki szerint „A telített zsírsavak átlagos mennyisége (/100g) vajban 54 g , sertészsírban 41 g, libazsírban 32,7 g, kacsazsírban 27 g. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak átlagos mennyisége (/100g) vajban 22,5 g, sertészsírban 53,5 g, libazsírban 66 g, kacsazsírban 68 g. Mindebből egyértelműen látszik, hogy a liba és kacsazsírok zsírsav összetétele jóval kedvezőbb, mint a sertészsír, vagy a vaj zsírsav összetétele. A liba és kacsazsír ezzel a teljesítménnyel már az olajokhoz közelít a telítetlen zsírsav összetételét nézve. A kacsazsír telítetlen zsírsavtartalma lényegében a széles körben használt gyapotmag olajjal megegyező.”
A tipikus Márton napi menü jellemző fogásai a libatepertő, sült libamáj, a libaleves, a libasült párolt káposztával és a lúdláb torta. A legtöbb étterem ezekben a napokban speciális, Márton napi menüvel, libás fogásokkal várják a vendégeket, a ludas fogások otthon is elkészíthetők. A libalakoma nem olcsó csemege, de pozitívum, hogy az állat szinte minden része felhasználható, nagyon finom és most már tudjuk: egészséges is.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...