Gyógyuljunk, szépüljünk kurkumával, az igazi csodanövénnyel
A növény és a belőle készült fűszer amellett, hogy különleges, egzotikus ízt ad ételeinknek, a gyógyítás több frontján is bizonyítottan hatékony. Ha eddig nem használták, ismerjék meg közelebbről is a kurkumát!
A kurkuma hazája Ázsia
A kereskedők jóvoltából már az ókori Görögország lakói is jól ismerték és használták a kurkumát, több száz faja él Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein. A növény több mint egy méter magasra is megnő, tölcséres virágai sárgák. Az évelő növényt Indiától Indonéziáig szinte mindenhol termesztik. Az általunk is használt kurkuma fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik úgy, hogy a gyökeret és a szárat megszárítják, aprítják és sajtolják. Az ázsiai népek a művelet során kiszivárgó levet gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, szárát főzve, majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként adagolják. Egyes vidékeken friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják.
Igazi csodanövény
A kurkumánt Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, amely nemcsak remekül használható a pórusok tisztítására, de még a bőrüket is színezi. A kurkuma külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító, hiszen szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést.
Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, e használják méregtelenítésre is. A hinduk ezen kívül légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhalálnak, ennek továbbfejlesztett változataként a mézben vagy tisztított vajban feloldott por köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.
Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, e használják méregtelenítésre is. A hinduk ezen kívül légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhalálnak, ennek továbbfejlesztett változataként a mézben vagy tisztított vajban feloldott por köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.
Mára ígéretes gyógyszer a rákkutatásban
Nem is annyira maga a kurkuma, hanem a benne található anyag, a kurkumin a nyugati orvostudomány művelőinek érdeklődését is felkeltette. Kimutatták, hogy a kurkumin serkenti az immunrendszeri védelmet, mivel aktiválja a fehérvérsejtek, a limfociták közül a természetes ölősejteket, amelyek a kóros sejtek pusztítói és egyben a rákos daganatsejtek elleni küzdelem élharcosai is. Nem véletlen, hogy nagy reményeket fűznek a kurkumin daganatellenes hatásához. A kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Valószínűsíthető, hogy egyszerre több ponton is beleszól és akadályozza a tumor növekedéshez szükséges kisiklott sejtanyagcsere-folyamatokat. Hormonfüggő és hormon független mellrák, vastagbélrák, bőrrák, gyomorrák-sejtvonalak, valamint a leukémia, hasnyálmirigyrák esetén mutatott sokat ígérő hatást. Ezek azonban egyelőre élő szervezeten kívüli sikerek.
Hatóanyaga számos gyógyhatással rendelkezik
A sárga növény és a belőle nyert por a modern orvostudomány kutatásai szerint is gyulladásgátló, ezért javulást hoz az allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Ám a gyulladások gyógyítása mellett is számos pozitív hatása van, bizonyítottan hatékony például emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő.
Hol a kurkumin?
A hatóanyag lényegében nagyon sok nap, mint nap használt élelmiszerben fellelhető. Ez a színanyag található a curryben is, de szintetikusan előállított formáját pedig E-100 néven élelmiszeripari színezékként is használják. Ettől sárga sok margarin, lekvár vagy üdítőital. A boltban kapható, zacskós kurkuma fűszert is érdemes minél többet használni. Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe. Szépen színezi és ízletessé teszi a rizst. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a hűsételeknek, leveseknek, zöldséges ételeknek is.