Őszi ízkavalkád: ezek a legegészségesebb fűszerek
Mindegy, hogy egy kellemes forralt borba vagy a sült csirkéhez adjuk, a fűszerekkel méltón lehet tisztelegni az évszak előtt.
Használjunk szezonális ízeket az őszi menükhöz, például fahéjat, fokhagymát vagy gyömbért. A következőkben eláruljuk, – hogy az ízen túl –, miért érdemes még ezeket a fűszereket alkalmazni.
Gyömbér
Egészségügyi hatása: a gyömbérben található olajoknak és fenolnak nyugtató hatása van, segít hányinger esetén és az ízületi gyulladást is enyhíti.
Jó tudni: a gyömbér aromája, állaga és íze attól is függ, hogy mikor takarították be. A „fiatal”, hathónapos kora előtt leszedett gyömbér puha és édes; az idősebb, érett gyömbér, amit tíz-tizenkét hónaposan takarítottak be, szálasabb és fűszeresebb.
Fahéj
Egészségügyi hatása: egyes tanulmányok szerint képes csökkenteni a vércukor-, a triglicerid-, az LDL- és a teljes koleszterin szintet a kettestípusú cukorbetegségben szenvedőknél.
Jó tudni: adjunk egy kevés fahéjat a mindennapi kávénkhoz, így könnyedén még ízletesebbé és egészségesebbé tehetjük.
Fokhagyma
Egészségügyi hatása: antibakteriális hatású és immunerősítő a fokhagyma. Kúraszerűen alkalmazva csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét.
Jó tudni: a felaprított, pépesített fokhagymából felszabadul egy allicin nevű anyag, melynek egy része tovább bomlik és újabb – szintén gyógyhatású – kénvegyületek keletkeznek. Ezek hő hatására azonban felbomlanak, vagy ki sem alakulnak, tehát a fokhagyma igazi gyógyhatása úgy tud érvényesülni, ha nyersen fogyasztjuk.