Nyári akciókNyári akciók

Csodás jelenség a Bükkben: gejzírszerűen tör fel víz - képek

2016. 02. 17. 20:06:00

Útitárs
Időszakos karsztforrások léptek működésbe a Bükki Nemzeti Parkban. A víz gejzírszerűen tört fel a földből – számolt be róla a hvg.hu.
Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának hatására a Vörös-kő és az Imó-forrás is működésbe lépett – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). Ezek a források a karsztvízszint megemelkedésével mindaddig várhatóan működni fognak, míg az esős idő tart, valamint az azt követő hetekben is még jó eséllyel érdemes lesz felkeresni őket.
Kattintson!
Fotók: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
A nemzeti park közlése szerint a mészkőből álló területeken a csapadék körülbelül 20-36 százaléka beszivárog a mészkő résrendszerébe, majd a beszivárgó víz rövidebb-hosszabb felszín alatti tartózkodás után különféle karsztforrásokban lép ismét felszínre.
A dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás) általában a hóolvadást követően, kora tavasszal aktívak. Csapadékos években előfordul, hogy nyáron is ontják magukból a vizet, bár az utóbbi évekre inkább az volt jellemző, hogy be sem indultak.

így lehet megtalálni a forrásokat

A Vöröskői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.
Az Imó-forrás működése még az előbbinél is ritkábban figyelhető meg. Vize az Imó-kő alatti forrásbarlangból természetes módon, nagyobb vízhozam esetén dübörögve tör elő, miután barlangját már teljesen kitöltötte. A Tamás-kúti buszmegállótól tanösvényen, vagy a Hereg-rét felől jelzett turistaúton is megközelíthető.

Forrás: hvg.hu


Témába vág

Mesés fürdőt találni a szomszédban – az ókori hódítók is imádták vizét

Túrázás, síelés, sör és kiváló húsételek. Ez mind eszünkbe jut, ha Szlovákiára gondolunk. De vajon miért hiányzik a felsorolásból az északi szomszéd kínálta lehetőségeket számba véve a fürdőzés, a wellness és a gyógyító termálvíz?

Csodás film fedi fel Baranya titkait

Baranya megye értékeit mutatja be az a hétperces imázsfilm, amely néhány nap leforgása alatt vált népszerűvé a világhálón.

Festői tájon lehet tekerni a Balatonnál

Új kerékpárúton bringázhatunk a Balaton-felvidéken, amely 33 kilométer hosszú és közvetlenül csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz is.