Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók Gyermekbarát ajánlatokGyermekbarát ajánlatok További ajánlatok

Óriás flanelszoknyáktól a Baywatchig - a fürdőruha története

2017. 07. 10. 20:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Egyrészes és bikini, úszódressz vagy nőies fazon – a fürdőruha kiválasztása fontos döntés minden nyáron a nők életében. Idén nyáron is számos rafinált szabású és mintájú darabot találunk az üzletekben, de vajon hogyan kezdődött? Utánanéztünk, mióta jelent külön kategóriát a nők ruhatárában a vidám, szexi és nőies fürdőruha.

Az első több kilós „fürdőrucik” a 18. században

Az ókori Rómában és Görögországban, amikor óriási kultusza alakult ki a fürdőzésnek, többnyire meztelenül strandoltak, de az ókori római mozaikok között találtak olyat, amelyen a hölgyek bikinire nagyon hasonló ruhadarabot hordtak.
Óriás flanelszoknyáktól a Baywatchig - a fürdőruha története
Az ókori birodalmak bukásával a fürdőélet fénykorának is vége szakadt, a középkorban nem volt divat a mártózás, így nem volt szükség fürdőruhára sem. Az első fürdőzős és fürdőruhás emlékek a 18. század elejéről valók. Az emberek ekkoriban kezdték felfedezni a tenger kínálta örömüket, divatba jött a tengerparti szórakozás, megépültek az első strandok. Az új szabadtéri szórakozáshoz szüksége volt egy újszerű, elegáns ruhadarabra is az úri közönségnek, megjelentek az első fürdőruhák. Ezek mai szemmel nézve inkább hasonlítottak báli ruhához, hiszen több alsószoknya, kendő és kesztyű is tartozott hozzájuk, a hölgyek ugyanis mindenekfelett óvták fehér bőrüket. Bár nagyon voltak, nehezek és minden bizonnyal kényelmetlenek is, mégis ezek voltak a modern kor első fürdőruhái.
Óriás flanelszoknyáktól a Baywatchig - a fürdőruha története

Senki sem látta a hölgyeket bemenni a vízbe

A 19. század közepén a fürdőruha még mindig takarta a női test nagy részét. Általában egy buggyos felső és egy török bugyogóra emlékeztető nagy nadrág vagy egy szűkebb nadrág és egy szoknya tartozott hozzájuk. Ezek a fürdőruhák még mindig nagyon nehezek és vastagok voltak, általában sötét virágos vagy csíkos flanel anyagból készültek. Ráadásul a szárazföldön sosem viselték őket, csak a vízben. A hölgyek sétálgattak utcai öltöztükben a strandon, majd beszálltak egy úgynevezett úszó házba, ahol felvették a fürdőruhájukat. Amíg öltöztek, egy ló bevontatta az úszó házat a vízbe, így a fürdőruhás nők a parttól jó messzire, a házikóból azonnal a vízbe léptek, a partról szinte nem is látszottak.
Kattintson a lenti képre és nézegesse meg ezeket a különös szerkezeteket!
Kattintson!
Fürdőgépek

Népszerű lett a sport, lekerült végre a sok textil

A 19. század végére az úszás és a vízi sportok már rendkívüli népszerűségnek örvendtek, divatba jött az evezés és az óceánok partján a szörfözés is. A sporthoz a nehéz viktoriánus ruhák, a szoknyák, és vastag nadrágok használhatatlannak bizonyultak. Új fürdőruhára volt szükség, amelynek még mindig nagyon erkölcsösnek kellett lennie, de eléggé könnyűnek ahhoz, hogy a fiatal hölgyek úszhassanak benne. Tulajdonképpen a sportnak köszönhető, hogy 1910-re a fürdőruhák már nem álcáztak a női test körvonalait és ahogy teltek a nadrágok is egyre rövidebbek, a felsőrészek egyre mélyebben dekoltáltak lettek. Térdig érő harisnyát ugyan még mindig „kötelező” volt hordani, a hölgyek válla és térde már kikandikált a fürdőruhából. A nehéz flanel anyagokat is elhagyták, divatba jött a könnyű jersey.

Teret hódított a botrányos bikini

A mai falatnyi bikiniig persze még hosszú út vezetett. A 20. század elején még lecsuktak egy ausztrál úszónőt, mert a víz alatti balettshow-ja közben láttatni engedte a karját és a lábát. Aztán lassan lazultak a merev erkölcsi szabályok. Az 1930-as években jelent meg az első, kifejezetten nőknek szánt fürdőruha, amely egy gyapjúból készült, pólószerű felsőből és egy felsőcombot takaró nadrágból állt. Az igazi áttörést azonban az 1946-os esztendő hozta meg, ekkor jött divatba a bikini, ami eleinte hatalmas vihart kavart, a spanyol, a belga és az olasz hatóságok egyaránt betiltották a bikinit.
Óriás flanelszoknyáktól a Baywatchig - a fürdőruha története
A botrány ellenére azonban - vagy talán éppen azért- a színésznők is elkezdtek érdeklődni az új fazon iránt. A közönség pedig természetesen ugyanazt szerette volna hordani, mint rajongott bálványai. A bikinik először még elég sokat takartak a testből, de méretük az évtizedek folyamán folyamatosan csökkent. Jöttek a push up melltatók és a tanga fazonú bugyik. A jól bevált egyrészes fürdőruha talán el is tűnt volna a kínálatból és megmarad az úszóversenyek kiváltságának, ha nem jön a Baywatch című sorozat, amelynek magasan felvágott és mélyen dekoltált piros fürdőruhát hordó női szereplői újra divatba hozták a kényelmes és szexis fürdőrucikat.
Óriás flanelszoknyáktól a Baywatchig - a fürdőruha története

Ma már bármit megtalálunk a kínálatban

A bikini a mai napig reneszánszát éli, ugyanolyan kedvelt a háromszög fazon, mint a tanga, a push up vagy a csípőt takaró verzió. A fürdőruhák között találunk szexi, erősen felvágott, rafináltan „tekergő” fazont, de az utóbbi években hódítanak az alakot inkább csak sejtető, strandruhára vagy szoknyára emlékeztető verziók is. Találunk falatnyi darabokat, de fellelhetőek akár a hosszúnadrágos, hosszú ujjú verziók is. Az anyagok egyre vékonyabbak, a fürdőruhák egyre kisebbek és az óriási választékból szinte alig tudjuk kiválasztani, melyik fazon passzol ránk legjobban.

Szóljon hozzá