Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Sokat megélt az idén 120 éves szegedi Anna Fürdő

2016. 11. 14. 19:20
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A szegedi Anna Fürdő hazánk egyik legrégibb, klasszikus megjelenésű vidéki fürdője. Sok mindenen keresztülment, mire eljutott a 2004-es újjáépítésig, amelynek köszönhetően, annyi év hányódás után, ma már szebb, mint újkorában. Ismerje meg történetét!
A Szeged belvárosában található Anna Fürdőt, avagy régebbi nevén Városi Gőzfürdőt a Millennium évében 1896-ban építették. Nagy szükség volt rá, hiszen az 1879-es nagy szegedi árvíz után mindössze egyetlen közfürdő maradt, ami nem tudta kielégíteni az egyre növekvő város igényeit. A városvezetés 1890-ben pályázatot írt ki fürdő építésére és végül a beérkezett 5 pályamű közül Steinhardt Antal és Lang Adolf bécsi építészek reneszánsz ihletettséggel díszített, eklektikus épületterve nyerte el a zsűri tetszését. A tervek olyan nagyra törőek voltak, hogy a bizottság már a tervezési pályázat során eltekintett a teljes megvalósítástól, a befejezésig nagyon sokat változtattak, egyszerűsítettek a tervrajzokon.
Sokat megélt az idén 120 éves szegedi Anna Fürdő

Nem sokkal a nyitás után meglett a forrás is

A fürdőt végül 1896. szeptember 6-án nyitották meg. Az építés és tervezés hiányosságai már korán kiderültek, így 1906 és 1909 között az épületet ismét átépítették. A vizet ekkor még gőzzel melegítették. Viszont 1927 áprilisában a fürdő szomszédságában a kútfúrások kezdődtek és olaj helyett 958 méter mélyről 58°C hőmérsékletű meleg víz tört föl, amit bevezettek a gőzfürdőbe. Ennek köszönhetően szükségtelenné vált az addig gőzkazánnal történő meleg víz előállítása. Ekkor még nem tudták, milyen kincsre leltek, hiszen csak a víz hőfokával voltak tisztában, összetételét nem ismerték. S hogy honnan az „Anna” név? Korabeli elbeszélések szerint a forrás vizét Patzauer Dezső szesz-, élesztő- és likőrgyáros, a fővárosi Sörfőző szegedi képviseletének vezetője nevezte el lányáról, aki nem sokkal korábban a víz feltörése előtt született.
Sokat megélt az idén 120 éves szegedi Anna Fürdő

Ivócsarnokból fürdőcsarnok

1936-ban a vizet már ivásra alkalmas, belsőleg használható gyógyvízként kezelték. A forrás fölé ivócsarnok épült. a gyógyvíz forgalmazására pedig vállalat alakult. Végül 1938-ban gyógyfürdői rangot kapott a szegedi Anna fürdő. A második világháború ezt a csodás létesítményt sem kímélte, a háború évei alatt egy 50 fős óvóhelyet alakítottak ki a fürdő alagsorában. A háború után átalakítások kezdődtek, de később ezek nagy része abbamaradt, újabb felújításokba pedig évtizedeken keresztül nem kezdtek az illetékesek. A fürdő 2002 decemberére olyan rossz állapotba került, hogy be kellett zárni, majd 2004. augusztus 19-én régi-új pompájában újra megnyitotta kapuit. A fürdő történetének közel 120 éve alatt nagy utat tett meg. Kezdetben a szegedi lakosok tisztálkodását szolgálta mára azonban gyógy-, termál- és élményt nyújtó hatását is élvezheti mindenki, aki ide betér. A szegedi Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdőben ma már nyolcfajta medence, hatféle szauna és rengeteg szolgáltatás várja a vendégeket.
Sokat megélt az idén 120 éves szegedi Anna Fürdő
 Régi képek forrása: egykor.hu, sulinet.hu, hungaricumshop.hu

Szóljon hozzá