Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kőrösi Emlékpark

Pásztó
További információ

A Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark, más néven a Buddha park Tar község határában található. Az emlékparkból páratlan panoráma nyílik a Cserhátra és a Mátrára. Az emlékpark meglátogatása békét, nyugalmat ad a mai rohanó világunkban. Ha ellátogatunk ide, garantáltan gazdag élményekkel feltöltődve térhetünk haza!

 

Nekik ajánljuk: Családok, Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Kb. ennyibe kerül egy főre: 0

Jelleg: Aktív időtöltés, Templom, egyéb vallási épület, Természeti látnivaló

Fedett + Szabadtéri


1992-ben épült a Békesztúpa és Múzeum, amelyet maga a Dalai Láma szentelt fel. A sztúpa a buddhizmus fontos szimbóluma, lépcsős formája a spirituális fejlődést, a megvilágosodást szimbolizálja, kúpszerű szakrális építmény és szent hely. Belsejében megvilágosult lényektől származó szent relikviák, szimbólumok és írások találhatók. A sztúpában megállás nélkül forog a mani-korló, vagyis az imamalom. A sztúpa látogatása ennek az imahengernek a forgásával megegyező irányban ajánlott, és hagyomány a felajánlástétel is, legyen az gyertya, füstölő gyújtása vagy pénzbeli adomány, ezt személyes vagy általános jellegű jókívánságok kísérhetnek. A területen működik egy teaház és egy széles árukínálattal rendelkező bolt, az India Shop, melyben Indiából, Japánból, Kínából, Dél-Amerikából és Dél-Kelet Ázsiából származó ajándéktárgyat is vásárolhatunk.

2011-ben a park területén felépült a tibeti és mongol stílusú Szabadító Buddha Anya Templom. Tárá a névadója, aki a buddhizmus női oldalának a megtestesítője, a női erő, a bölcsesség jelképe. Reggel és este vehetünk részt a nyilvános programokon, illetve a meditációkon, egyébként a templom zárva tart.

A díjmentesen látogatható emlékhely óriási látogatottságnak örvend, az utóbbi időben igazi zarándokhelyévé vált az ősi kultúra kedvelői számára.

A már messziről látható, jellegzetes alakú, hófehér buddhista szentélyt a sztúpát, valamint az emlékparkot a 21-es út mentén találjuk, Tar falu közelében.

Nézze meg a 360 fokos képeket a Kőrösi Emlékparkról!

Mozgassa a képeket az egérrel (mobilon az ujjával).


 

Ha a kirándulás után szívesen lehűtenénk magunkat egy közeli strandon, akkor keressük fel a pásztói, hatvani vagy a salgótarjáni fürdők valamelyikét!
A Pásztói strandon két medence áll rendelkezésre az úszók, és úszást tanulók számára, illetve egy gyermekmedence, amelyben egy csobogó várja a pancsolókat. A rendezett, füves területen található Hatvani strand négy különböző medence áll a fürdőzők rendelkezésére. A Salgótarjáni strand a nyári időszakban egy úszómedencével és egy pancsolóval várja a strandolni vágyókat.