Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Csodahatású források lapulnak a budapesti hegy mélyén

2015. 02. 15. 19:35

Fürdőzés
Valószínűleg nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna már a gyönyörű Gellért fürdőről. Gyógyfürdőket bemutató sorozatunk legújabb részében ezt a szecessziós csodát hozzuk közelebb a nagyközönséghez.
Talán ezt kevesen tudják, de a budapesti Gellért fürdőnek csodálatos szecessziós épülete mellett van egy másik különleges védjegye is. A gyógyfürdő 1918-as megnyitása óta mindössze csupán egyetlenegy alkalommal zárt be egy hatalmas csőtörés miatt. A Gellért folyamatosan üzemelt még a II. világháború idején is, annak ellenére, hogy a női részleg szinte teljesen elpusztult egy belövés következtében.
Csodahatású források lapulnak a budapesti hegy mélyén
 
Az egykori férfi termálrészleg azonban szerencsére teljes pompájában maradt meg az utókornak. A 2008-as felújítás óta pedig újra régi fényükben tündökölnek a medencetér Zsolnay-pirogránit elemei, a faszerkezetű öltözőtér és a színes ólomüveg bevilágítók. Az előcsarnokban látható üvegmozaik ablakok is ekkor kerültek végre megérdemelt helyükre. A kupola két oldalán elhelyezkedő ablakok még a II. világháborúban vesztek oda, helyükre "ideiglenesen" egyszerű drótüveget építettek be. Bár a tíz új üvegmozaik már 1949-ben elkészült, otthonuk egészen 2008-ig a fürdő épületének padlása volt. Azóta szerencsére a nagyközönség is gyönyörködhet az alkotásokban, melyek nem az eredeti ablakok rekonstrukciói, éppen ezért a negyvenes évek második felének megfelelő stílusjegyeket hordozzák magukon.
Csodahatású források lapulnak a budapesti hegy mélyén
 
Csodahatású források
Az esztétikai élmény mellett nem szabad elfeledkezni a Gellért eredeti funkciójáról sem, ami a gyógyítás és a megelőzés. Nem véletlen, hogy már a XV. században is írtak a fürdő területén feltörő "csodahatású" forrásokról. A törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A XVII. században a "Sárosfürdő" névvel illették a Gellértet, köszönhetően annak a finom forrásiszapnak, ami a vízzel együtt tört a felszínre.
Csodahatású források lapulnak a budapesti hegy mélyén
 
A fürdő vizét a Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalásokból nyeri. A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos-kloridos hévíznek fluoridion-tartalma is jelentős. A gyógyvíz alkalmas az ízületek degeneratív betegségeinek, a gerinc megbetegedések, az idült és félheveny ízületi gyulladások, a porckorong bántalmak, az idegzsábák, az érszűkület és a keringési zavarok kezelésére. A Gellértben található inhalatóriumban pedig az asztmás, illetve idült hörghurutos panaszokat lehet enyhíteni.
Csodahatású források lapulnak a budapesti hegy mélyén
 
A Gellért 2013 óta minden nap koedukált, a fürdőben összesen tíz medence áll a vendégek rendelkezésére. Az öt beltéri termálmedence mellett két merülőmedence várja fürdőzőket, a sportolni vágyók pedig egy úszómedencében csillapíthatják a mozgás iránti igényüket. A szabadban egy hullám és egy termálmedencében lehet mártózni.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem