Aktuális akciók
Tavaszi akciókTavaszi akciók Húsvéti ajánlatokHúsvéti ajánlatok Hétköznapi ajánlatokHétköznapi ajánlatok További ajánlatok

Fürdőtörténet

Szemünknek is élvezet – a budapesti fürdők építészeti csodái

08:30
A történelmi fürdőket járva nagyon sokszor nemcsak a termálvíz hatásai kényeztetik érzékeinket, de a fürdő építészeti csodái is magukkal ragadják a tekintetünket. Több fürdőben is híres, mára klasszikusként tisztelt építészek munkái fogadnak bennünket?

Legendák víz felett és víz alatt

03. 22. 19:40
Elsüllyedt világ, folyó a túlvilág felé, a mátrai vízfakasztás, szent folyók. Legendák sora kötődik a vízhez ezek, közül gyűjtöttünk össze néhányat.

Kalodában a Hévízi-tóban: ilyen volt a súlyfürdő őse

03. 10. 19:50
Igencsak furcsa látvány volt a súlyfürdő a kezdetekben. A magyar találmány korábban leginkább egy kínzóeszközhöz hasonlított, noha tudjuk, hogy a súlyfürdős kezelés a magyar reumatológia egyik legnagyobb gyakorlati jelentőséggel bíró felfedezése. Korabeli videót találtunk.

Propellerek, repülőgépek és óriás szivattyúk – a jacuzzi rövid története

02. 22. 19:30
Ki ne kedvelné a jacuzzi bizsergető, lazító, pihentető pezsgését? Gondolták volna, hogy a ma már oly elterjedt fürdőzési forma alapját a repülőgépek propellerei jelentették? Ismerjék meg a jacuzzik világának több mint 100 éves történetét!

Széchenyi, Ferenc József és Jókai is kedvelte a fürdőéletet

02. 08. 08:08
A fürdőhelyek már a görög és római hadvezérek idején is a társadalmi élet fontos központjaiként működtek. De nemcsak az ókor hódítói szerették a politikai stratégiákat a kellemes, lazító fürdő gőzölgő vizében megvitatni.

Hódítók hagyatéka: a törökfürdők misztikus világa

02. 06. 19:50
Úgy tartja a mondás, hogy minden rosszban van valami jó. A bölcsesség a 150 éves török hódoltságra is igaz, hiszen a törökök ittlétének köszönhető, hogy Magyarországon a 17. században újból fejlődni kezdett a fürdőkultúra.

Játékos izgalmak az ókori Róma fürdőiben

01. 28. 08:30
Manapság is örömmel nézzük a Széchenyi fürdőben sakkozó öregurakat, akik a forró gőzben, a világot teljesen kizárva küzdenek a fekete és fehér bábuk nevében. A fürdő és a játék kettősségének örömeit már római eleink is felfedezték.

Már kétezer évvel ezelőtt is fontos volt a lazítás

01. 23. 20:00
Masszások, gőzfürdő, pakolások és illóolajos gőzkamrák. Tudták, hogy ezek nagy része már az ókorban is elengedhetetlen része volt a fürdőkultúrának? Jöjjön néhány a világ legrégebbi wellness szolgáltatásai közül.

Wellness, ahogy eleink szerették

01. 14. 08:30
Tudták, hogy a testi-lelki ellazulás különböző formái már több évezrede biztosítják eleink egészségét és pihenését? Tanuljunk egy kicsit az „öregektől”, jöjjön néhány érdekes fejezet a wellness történetéből az ókortól napjainkig!

Régi idők szaunái

01. 09. 19:00
Földbe ásott gödrök, pörkölődő kendermagok aromája, a szauna mint szülőszoba és a vendég, aki menekülőre fogta: a szaunázás történetének furcsa állomásain ma már csak mosolygunk.

Savanyúvíztől a Vér-kútig: így gyógyultak régen a Balatonnál

2016. 12. 07. 20:07
Meglepő talán, hogy a 19. században még nem is a strandolás és a magyar tenger nyújtotta örömök, hanem a Balaton környéki hőforrások, savanyú vizek jelentették a legnagyobb vonzerőt a tehetősebb polgárok számára.

A rómaiak is úgy lazultak, ahogy mi

2016. 11. 28. 20:30
Az ókori Római Birodalom területén fennmaradt emlékek tanúsága szerint a rómaiak pontosan tudták, hogy a víz jelenti számukra az életet, az egészséget, az erőt, a kikapcsolódást és az élveztet is.