Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Magyar csodák: tudja meg, mi az a semlyék

2014. 09. 19. 08:55

Fürdőzés
Mórahalom kiváló őszi üdülőhely azoknak a természetkedvelőknek, akik a fürdőzést sem vetik meg. Nyárbúcsúztató sorozatunk újabb részében a Szegedtől mindössze 20 kilométerre található településre kalauzoljuk önöket.
Mórahalom fürdőjében, a Szent Erzsébet Gyógyfürdőben négy különböző gyógyvíz található. Az Erzsébet és az Árpád gyógyvíz egyaránt alkalmasak kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma, valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére, de a Szent László és a Hunyadi Mátyás gyógyvíz is jelentős mennyiségű ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. A fürdőben természetesen nem csak a víz áldásos hatását élvezhetjük, wellness, fitnesz, sőt még fényterápiás "Caracalla" masszázskád is a vendégek rendelkezésére áll. (Ha közvetlenül a fürdő mellett szeretne megszállni, itt teheti meg.)
Magyar csodák: tudja meg, mi az a semlyék
 
A szárazabb élményekért nem is kell feltétlenül messzire menni a fürdőtől, ugyanis annak nyári bejárata mellett található a nemrégiben megnyílt Babagyűjtemény. Van itt Rétesház is, ami egy rétes készítő műhelyből, valamint az épületegyüttes mögött egy szabadtéri kiállító- és fogyasztótérből áll. A Rétesház mellett található a Homokháti Emlékház, amelyben - egyebek között - van egy Klebelsberg Kunó munkásságát bemutató emlékszoba. A város külterületén fellelhető Borházat is mostanság renoválták. Ez remek helyszín borkóstolókhoz, kiállításokhoz és bemutatókhoz.
Magyar csodák: tudja meg, mi az a semlyék
 
Kicsit messzebb paprika és bivaly várja
Ha nem bánja, hogy kicsit messzebbre kell mennie Mórahalomtól és kedveli az erőset vagy az édeset, akkor semmiképpen se hagyja ki a röszkei Paprika Parkot, ahol bemutatják a fűszerpaprika származását, hagyományos és modern feldolgozását, felhasználását. Érdemes ellátogatni a Zákányszék külterületén található Öregház Tanyamúzeumba is. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy Szeged sincsen távol. (A szegedi látnivalókról szóló cikkünket itt érheti el.)
Mórahalom mégis leginkább azoknak lehet ideális úti cél, akik a természet közelségére vágynak. A településtől mindössze néhány kilométerre található a Nagyszéksós-tó. Itt lehet csónakázni, sőt meg lehet nézni a bivalygulyát is. A város központjától négy kilométerre található a közel 75 hektáron elterülő Madarász-tó. Ez a jelenleg halastóként hasznosított természetvédelmi terület a Duna-Tisza közti homokvidék egy értékes, természetes elemét őrzi növény- és állatvilágával. Olyan vízimadarak fészkelnek erre, mint a gémek, gulipánok és a gólyatöcs, de gyakori látogatók a vöcsökfélék is.
Magyar csodák: tudja meg, mi az a semlyék
 
Most megtudhatja, mi az a semlyék
Kár volna elmenni a Csipak-semlyék mellett, ami a Duna-Tisza köze kiszáradó, szikesedő, mély fekvésű rétjeinek egyik utolsó képviselője. A Duna-Tisza köze déli részén a semlyékek - szikesedő, vizenyős területek -, még a század elején is összefüggő láncolatot alkottak. A csatornázás után megmaradt területek izolátumként őrzik a hajdan volt társulásokat és ezek ma már ritkává vált védett növényfajait: a kornis tárnicsot, mocsári kosbort és a szibériai nőszirmot. Erre található a Tanaszi semlyék is, aminek különlegessége, hogy mai állapotában a legjobban hasonlít a Duna-Tisza köze természetes növénytakarójához.
Magyar csodák: tudja meg, mi az a semlyék
 
Kis sziget
A "Kiskezű rét", amit az Ásotthalmiak "Csoda rét"-nek neveznek, Ásotthalom és Mórahalom között terül el másfél hektáron. Ez a kis sziget február végén, március elején az egyhajú virággal kezdi föltárni virágpompáját, majd hetenként változtatja arcát.
A túrázásra vágyókat a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola várja, az érdeklődők itt számos útvonal közül választhatják ki a nekik legmegfelelőbbet. A lovak szerelmeseinek a Futó-Dobó Lovasközpont biztosít remek szórakozást, kezdő és haladó szinten is van lehetőség póni és futószáras lovaglásra, vagy tereplovaglásra. Ha pedig a madarakat kedvelné jobban, Mórahalomtól csupán nyolc kilométerre található a zákányszéki Díszmadárkert, ahol hozzávetőleg 80 állatfaj több száz egyedét lehet megtekinteni parkosított környezetben.
Werkner Anita
Termálfürdő.net

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Stílusos makói nyári vakáció – előfoglalási kedvezménnyel!

Hozza egy lépéssel közelebb a nyarat! Foglalja le Gloriusos nyaralását 3-5 éjszakára akár 15% kedvezménnyel és AJÁNDÉK fürdőbelépővel a megújult Hagymatikumban! Pihenje ki magát art deco ihlette, exkluzív szállodánkban, ahol minden napot pezsgős reggelivel indítunk! Élvezze a napsütés és a gyógyvíz együttes erejét, a wellness megújító hatását és a modern kényelmet luxus színvonalon!Megnézem