Tavaszi akciókTavaszi akciók GyógykúrákGyógykúrák

Csodás fürdők bújnak meg vidéken – Ön ismeri őket?

2016. 01. 23. 08:29:00

Fürdőzés
  termalfurdo.hu
A budapesti műemlékfürdőket aránylag sokan ismerik, azt azonban talán kevesebben tudják, hogy vidéken is akadnak kivételes műemlékfürdők.
Ezek közé tartozik a világhírű Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, melynek különlegessége egyfelől magából az épületből, másfelől pedig az egyedi gyógytóból adódik. A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava. A gyógyító hatását feltehetőleg már a rómaiak is ismerték, azonban az első ismert fürdőépület felhúzására csak az 1700-as évek utolsó évtizedében került sor. Ekkor Gróf Festetics György építtetett a tó vizén elhelyezett tutajokat, melyeket az 1800-as évek elején cölöpökre telepített fürdőházakkal váltottak fel.
Az 1800-as évek második felében már II. Gróf Festetics György folytatta a tó környékének fejlesztését. A Festeticsek megszerezték a tótól nyugatra fekvő, komoly építkezésre is alkalmas talajú területet és elindult a domboldal parkosítása. Végül 1866 tavaszára felépült a tó felett tölgyfa oszlopokon álló, külön női és férfiosztállyal ellátott tükörfürdő. A fürdőt 1905-ben Reischl Vencel keszthelyi sörgyáros vette bérbe a Festetics uradalomtól. Hévíz ezután egyik évről a másikra országos hírnevet szerzett magának; ekkor épült a tó jellegzetes fürdőbejárata is. 1964 és 1968 között Hévízen felépítették hazánk akkor legmodernebb fedett fürdőjét. A hévízi gyógyítási tevékenység fokozatosan fejlődött és szélesedett ki.

Szegedi Anna, székesfehérvári Árpád

Szeged belvárosban 1896-ban nyitott meg a neoreneszánsz stílusban épült Anna fürdő, Lang Adolf és Steinhardt Antal tervei alapján. Az osztrák építészek olyannyira nagyratörők voltak – gazdagon díszített fürdőépületet álmodtak különálló női és férfi fürdőrésszel –, hogy a város már a tervezési pályázat során lemondott a teljes megvalósításról. A két nem elválasztását később inkább a nyitvatartás szabályozásával oldották meg. A több mint 100 éves Anna Fürdőt 2004-ben eredeti stílusát megőrizve felújították, a termálrészleg mellett egy új wellnessfürdőt alakítottak ki.
Csodás fürdők bújnak meg vidéken – Ön ismeri őket?
Árpád fürdő
A székesfehérvári Árpád Fürdő szecessziós műemléképületét 2010-ben újították fel, eredetileg 1905-ben készült el Hübner Jenő tervei alapján. A fürdőt az 1920-as évek elején bővítették szállodával, színházzal, étteremmel és nyári mozival. Az 50-es években építettek egy uszodát is, azonban a 2010-es rekonstrukció előtt a fürdő két évtizeden át zárva tartott, állapota jelentősen leromlott. A szecessziós stílusú, kupolás műemléképületben a felújítás során eredeti szépségében állították helyre a faragott kabinsort, a korabeli díszburkolatokat és stukkókat, ugyanakkor a korhű berendezések mellett a legmodernebb technikával szerelték fel a fürdőt, melynek leglátványosabb része a török fürdő, illetve a mozaikcsempés tepidárium. A műemlékfürdő mellé emeltek egy új épületet, ahol a szauna, a gőzkabin, és az élményzuhany kapott helyet.

Egri török

Az impozáns, arany kupolával borított egri műemlékfürdőt Arnaut pasa emeltette, és eredetileg csak a hithű mohamedánok használhatták. A Török Fürdőben a radon tartalmú gyógyvíz áldásos hatása három helyen is élvezhető, a Török-medencében, a Kis-török medencében és a Tükör medencében. Ezen kívül még három medence található az épületben, melyeket a mai kornak megfelelő élményelemekkel bővítettek. Külön érdekesség, hogy hamam kezeléseket, azaz tradicionális török masszázsokat is ki lehet próbálni a fürdőben.

Forrás: termalfurdo.hu


  termalfurdo.hu
Témába vág

Így változik meg Eger vára

Eger vára számos új vonzerővel gazdagodott az Európai Unió és az Új Széchenyi Terv által támogatott „Egri Vár és erődrendszer turisztikai attrakciófejlesztése” című pályázati program keretében.

Négycsillagos butikhotel nyílt Szegeden

Július óta fogad vendégeket Szegeden, a belvárostól csupán rövidke sétára található négycsillagos Hotel Auris Szeged.

Karácsonyi fürdő: pihenje ki a készülődés fáradalmait

Vegyünk egy kellemes, nyugtató fürdőt és csempésszük bele a karácsony illatait is az alábbi házi készítésű fürdősóval.