Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Mi állhat az egységesülő európai betegellátás hátterében?

2014. 04. 17. 10:42

Fürdőzés
Az új EU-szabályozás bevezetése után fél évvel a valóság még mindig az, hogy csak "bizonyos feltételek" megléte esetén, és egy érdekes pénzügyi szabályozással vehetjük igénybe más országok egészségügyi rendszerét. Így a törvény egyelőre nem érezteti hatását.
Az új EU-s direktívát, mely - ahogyan arról cikksorozatunk első részében szóltunk - átfogóan igyekszik szabályozni az Európai Uniós betegellátást, "az elmúlt időszak gyakorlata kényszerítette ki". Legalábbis egyes elemzők szerint. Ők az Európai Bíróságon lefolyt perekre utalnak, melyek a külföldi gyógykezelések költségeinek saját országbeli visszaigényléséért folytak - túlnyomórészt sikeresen.
Véleményem szerint inkább az EU további piacliberalizációs törekvései állnak a háttérben, melyek a piacok egységesítését, a tőke, a munka és a szolgáltatások szabad áramlását és - esetünkben - igénybevételét tűzik ki célul. Ez a törekvés azonban mindig a nagyoknak, a piac tőkeerős résztvevőinek kedvez, Kelet-Európára pedig csak piacként, lehetőségként tekint.
A piacliberalizáció azon az elven nyugszik, hogy - mint EU-s állampolgárok - alanyi jogon igénybe vehetjük más országok szolgáltatásait. Az EU ezt az elvet terjesztette ki az Unión belüli betegellátásra is, megversenyeztetve a piac szereplőit.
Ám a beteg származási helye szerinti tagállamnak csak olyan mértékben kell megtérítenie egy külföldi ellátás költségeit, amennyibe az otthon is kerülne. A különbözetet a betegnek kell kifizetnie. Ez igazságosnak hangzik, ám nyilvánvalóan ismét csak az unió gazdagabb, nyugati felének kedvez. Egy kelet-európai gyógykezelést például a biztosító olcsóbban megúszhat. Elsősorban speciális kezelésekre lehet igény - melyeket például gyógyfürdőinkben vehetnének igénybe. (Nézzen körül, melyek jöhetnek szóba)
Az új szabályozás bevezetése óta eltelt fél évben nem jelentek meg jelentős számban ellátást igénylők más országokban. A piac csak lassan alkalmazkodik a megváltozott törvényi szabályozáshoz, senki sem akar vesztesen kikerülni az új helyzetből. Az egyes államok igyekeznek bürokratikus akadályokkal lassítani a változásokat, sőt a törvényben is szerepel egy előzetes engedélyeztetési rendszer, vagyis hosszú procedúra várhat az igénylőkre. A mezőny mindenesetre elstartolt, az egészségpénztárak ismerkednek az új helyzettel.
Cikksorozatunk következő részeiben kiderül, milyen a hazai szabályozás, elindultunk-e  külföldre gyógykezeltetni magunkat, és érkeztek-e már TB-alapon beutaltak gyógyfürdőinkbe, ahogy arra a törvény megszületése előtt számítani lehetett.
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...