Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Fürdőtörténet

Óriás flanelszoknyáktól a bikiniig- a fürdőruha története

06. 09. 13:23
Egyrészes és bikini, úszódressz vagy nőies fazon – a fürdőruha kiválasztása fontos döntés minden nyáron a nők életében. Idén nyáron is számos rafinált szabású és mintájú darabot találunk az üzletekben, de vajon hogyan kezdődött? Utánanéztünk.

Ezek hazánk leghíresebb műemlékfürdői

02. 21. 18:32
16. századbeli török fürdők, 100 éves vidéki és fővárosi fürdők is bekerültek abba a műemléki listába, ahol Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumát, a világ egyedülálló tavát, az írók, művészek közkedvelt találkozó gyógyhelyét, illetve egy korábban közkedvelt Duna-parti strandot is megtaláljuk.

Hogyan tisztálkodtak elődeink a 20. század elején?

02. 15. 17:12
A parasztok tisztálkodását a természetközeliség, a tavaszi fürdőzés jellemezte, a paraszti polgári rétegeknél az volt a fontos, hogy ne látszódjon szennyeződés rajtuk, a hétvégi tisztálkodást pedig közfürdőkben oldották meg, a városokban pedig presztízstárgyakként tartották számon a zsebimportból behozott tisztálkodószereket.

Csobbanjunk a múltba, avagy különleges fürdőtörténetek a római kortól a török uralomig

02. 12. 14:45
Melyik volt Mátyás király kedvenc fürdője, mely össze volt kötve a palotával? Kik ismerték fel először a vizek gyógyító erejét? Miért voltak tele mindig a női török fürdők? El tudjuk képzelni, milyen volt a fürdőzés 500 éve?

Csöndes falucskából lett pezsgő fürdőváros

02. 01. 09:48
Tudták, hogy a múlt század közepéig, a ma már nagyon népszerű fürdőváros, Zalakaros nem volt más, mint egy a sok, eldugott dunántúli kistelepülés közül? A napok csendben teltek, mígnem a 60-as évek elején felszínre nem tört a 96 fokos termálvíz.

A 19. századi fürdőélet aranykora és rejtelmei

01. 31. 12:04
Melyek voltak a Monarchia kedvenc fürdőhelyei, ahova a kor leghíresebb arisztokrata családjai jártak? Kik voltak a korabeli fürdő vendégei, miért voltak ennyire népszerűek a gyógyhelyek, és mivel szórakoztatták az éppen ott fürdőzőket?

Elfeledett, és még ma is működő híres, történelmi fürdők nyomában

01. 31. 08:07
A Monarchia, a híres színészek, és politikusok kedvenc fürdőhelyei közül néhányat ma is meglátogathatunk határunkon kívül, melyek hírneve a mai napig nem csorbult. Hova látogatott szívesen Sissi, vagy Kossuth Lajos, melyik ivókúra volt a legismertebb, és hol gyógyulnak ma a legtöbben?

Az iszappakolás kalandos története és mai felhasználása

01. 20. 12:19
Az iszap gyógyhatását már az ókorban élvezték és a mai fürdők is alkalmazzák a pakolásokat, hogy mozgásszervi problémák vagy épp bőrbetegségek tüneteit enyhítsék.

Időutazás Budapest legszebb fürdőiben

2019. 11. 21. 20:00
Melyik fürdőt szerette leginkább a művészvilág és az értelmiség? Melyik látott el népfürdői funkciót? Melyik volt a legnépszerűbb, a legszebb panorámájú? Múltidézés a főváros legszebb fürdőiből!

Fürdőtörténet: a Hévízi-tó nyolc titka

2019. 09. 23. 19:23
Milyen hírességek kedvelt gyógyító helyszíne volt Hévíz? Mi volt jellemző a fürdő mindennapjaira a világháborúban? Honnan érkeztek a híres tavirózsák? Miben előzzük meg Új-Zélandot? A Hévízi-tó történetének érdekes fejezeteit tanulmányoztuk.

Fürdőtörténet: a különleges pesterzsébeti sós-jódos fürdő

2019. 07. 20. 08:20
Az egyedülálló, jódos-brómos-sós vizet teljesen véletlenszerűen fedezték fel, a 60-as években hatalmas népszerűségnek örvendett a pesterzsébeti fürdő, majd elhanyagolták. Az újranyitás örömére érdemes végigmenni a múlt történésein.

Budapesti fürdők a külföldiek szemével régen és most

2019. 03. 21. 07:50
Nincs még egy olyan főváros a világon, ahol olyan sok termálforrás és kút található, mint Budapesten. A rájuk épülő fürdőkért évszázadok óta rajonganak a külföldiek is. Annak néztünk utána, egyes fővárosi fürdőkben mit szeretnek legjobban a turisták.