Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Fürdőtörténet

Császár lett a lebénult gyerekből: a Hévízi-tó legendái

08. 03. 08:00
Tudták, hogy az UNESCO által védetté nyilvánított Hévízi-tó a világ legnagyobb vízfelületű melegvízű, biológiailag aktív gyógytava? És azt, hogy csodatévő erejéről mennyi legenda kering? Elmeséljük, mitől is olyan különleges ez a hely!

Híres fürdők híres vendégei

07. 25. 08:00
Magyarország termálfürdők tekintetében igazi legendának számít a világon. A művészeknek, hírességeknek is megvolt és megvan a kedvenc fürdőjük. Utána olvastunk egy-két sztorinak!

Virágfürdő, masszás, szerelmi varázsfürdők az ókori Kelet államaiban

06. 24. 08:00
Az ókori Kelet államaiban sok izgalmas szokás volt a fürdőzéshez köthető. Lássuk, miféle vízvezetékrendszerről beszélhetünk a Krisztus előtti második évezredben és Kleopátra mely kedvelt tisztálkodási módszereit használjuk még ma is.

Amire a szultán engedélye kellett, avagy a törökfürdők hagyatéka

06. 15. 08:00
Bármilyen hihetetlen, még a 150 éves török hódoltságnak is volt jó oldala, hiszen a törökök ittlétének köszönhető, hogy Magyarországon a 17. században újból fejlődni kezdett a fürdő kultúra.

Így fürdőzik az angol királynő – utazás Bath-tól Brighton-ig

06. 10. 08:30
Az angol királyi család és a róluk szóló történetek mindig is a történetírók és az újságírók, no és persze az olvasók kedvencei voltak és lesznek. Történetünk főszereplői az angol királyi dinasztia felmenői és az ő előkelő társaságuk.

A császár új fürdőruhája, avagy így fürdőztek a királyok és hercegek

06. 01. 08:00
Királyok, herceg, grófok és előkelő társaságuk fürdőhelyeit vettük számba a tengertől a hegyvidékig, jéghidegtől a forró termálvízig. Itt romantikázott Ferenc József és Sissy, de III. Napóleon is megadta a módját.

Gyógyvíz az ördög lábnyomából, vízilovak a fürdőben - termálfürdőink legendái

05. 24. 08:00
Kénes gyógyvíz fakadt az ördög lábnyomából, egy titokzatos remete sáros vízzel mindenkit meggyógyított, gyógyvíztől épült fel a lebénult gyermek.

A züllés szinonimája: amikor a fürdőzést még erkölcstelennek tartották

05. 18. 08:00
Nem újdonság, hogy az emberek nem voltak mindig megszállottjai a fürdőzésnek. A tisztálkodási lehetőségek nagymértékben attól is függtek, hogy melyik társadalmi réteghez tartozott az illető.

Az ördög, a trollok, a csodaszarvas és a többiek – legendák a világ fürdőiről

04. 12. 08:30
Mesék a fürdőben? Miért ne! Ne gondolják, hogy pont a gyógyforrások felfedezéséhez, a termálfürdők alapításához nem kötődnek legendák!

Ezek hazánk leghíresebb műemlékfürdői

04. 06. 08:30
16. századbeli török fürdők, 100 éves vidéki és fővárosi fürdők is bekerültek abba a műemléki listába, ahol Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumát, a világ egyedülálló tavát, az írók, művészek közkedvelt találkozó gyógyhelyét, illetve egy korábban közkedvelt Duna-parti strandot is megtaláljuk.

Csöndes falucskából lett pezsgő fürdőváros

03. 30. 07:00
Tudták, hogy a múlt század közepéig, a ma már nagyon népszerű fürdőváros, Zalakaros nem volt más, mint egy a sok, eldugott dunántúli kistelepülés közül? A napok csendben teltek, mígnem a 60-as évek elején felszínre nem tört a 96 fokos termálvíz.

Játékos izgalmak az ókori Róma fürdőiben

03. 11. 08:30
Manapság is örömmel nézzük a Széchenyi fürdőben sakkozó öregurakat, akik a forró gőzben, a világot teljesen kizárva küzdenek a fekete és fehér bábuk nevében. A fürdő és a játék kettősségének örömeit már római eleink is felfedezték.