Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

Fürdőtörténet

Híres fürdők híres vendégei

04. 27. 13:43
Magyarország termálfürdők tekintetében igazi legendának számít a világon. A művészeknek, hírességeknek is megvolt és megvan a kedvenc fürdőjük. Utána olvastunk egy-két sztorinak!

Elefánt fürdetés és föld alatti csarnok – A Hévízi-tó 10 csodája

04. 26. 15:32
A Hévízi-tó Európa szerte jól ismert, aki egyszer fürdőzött már a gőzölgő vízben, nem feledi az élményt. A Hévízi tó tényleg fantasztikus, több szempontból is egyedülálló a világon. Összegyűjtöttünk tíz érdekességet, amit eddig talán nem mindenki tudott róla.

Érdekességek a legszebb magyar fürdők történetéből

04. 26. 15:09
A korabeli időkben volt fürdő, ahol a híres űrhajóssal, Farkas Bertalannal fürdőztek együtt a helyiek, olyan is, ahol elég volt csak az árkokban terjedő gyógyvízben megmártózni. Az egyiket egy mozi fölé építették, a másikban 100 éves emberek is szívesen gyógyultak.

Szemünknek is élvezet – a budapesti fürdők építészeti csodái

2020. 08. 31. 18:50
A történelmi fürdőket járva nagyon sokszor nemcsak a termálvíz hatásai kényeztetik érzékeinket, de a fürdő építészeti csodái is magukkal ragadják a tekintetünket. Több fürdőben is híres, mára klasszikusként tisztelt építészek munkái fogadnak bennünket?

Az ókorban kedvelték, a középkorban betiltották - az úszás története

2020. 08. 26. 09:03
Melyik nép fiai voltak az ókor legjobb úszói? Vajon miért lehetett oly fontos az ókori görögöknek az úszás, hogy nem is olimpiájuk versenyszámaként, de alapműveltségként tekintettek rá? Miért hanyatlott az úszás- és fürdőkultúra a középkorban?

Óriás flanelszoknyáktól a bikiniig- a fürdőruha története

2020. 06. 09. 13:23
Egyrészes és bikini, úszódressz vagy nőies fazon – a fürdőruha kiválasztása fontos döntés minden nyáron a nők életében. Idén nyáron is számos rafinált szabású és mintájú darabot találunk az üzletekben, de vajon hogyan kezdődött? Utánanéztünk.

Ezek hazánk leghíresebb műemlékfürdői

2020. 02. 21. 18:32
16. századbeli török fürdők, 100 éves vidéki és fővárosi fürdők is bekerültek abba a műemléki listába, ahol Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumát, a világ egyedülálló tavát, az írók, művészek közkedvelt találkozó gyógyhelyét, illetve egy korábban közkedvelt Duna-parti strandot is megtaláljuk.

Hogyan tisztálkodtak elődeink a 20. század elején?

2020. 02. 15. 17:12
A parasztok tisztálkodását a természetközeliség, a tavaszi fürdőzés jellemezte, a paraszti polgári rétegeknél az volt a fontos, hogy ne látszódjon szennyeződés rajtuk, a hétvégi tisztálkodást pedig közfürdőkben oldották meg, a városokban pedig presztízstárgyakként tartották számon a zsebimportból behozott tisztálkodószereket.

Csobbanjunk a múltba, avagy különleges fürdőtörténetek a római kortól a török uralomig

2020. 02. 12. 14:45
Melyik volt Mátyás király kedvenc fürdője, mely össze volt kötve a palotával? Kik ismerték fel először a vizek gyógyító erejét? Miért voltak tele mindig a női török fürdők? El tudjuk képzelni, milyen volt a fürdőzés 500 éve?

Csöndes falucskából lett pezsgő fürdőváros

2020. 02. 01. 09:48
Tudták, hogy a múlt század közepéig, a ma már nagyon népszerű fürdőváros, Zalakaros nem volt más, mint egy a sok, eldugott dunántúli kistelepülés közül? A napok csendben teltek, mígnem a 60-as évek elején felszínre nem tört a 96 fokos termálvíz.

A 19. századi fürdőélet aranykora és rejtelmei

2020. 01. 31. 12:04
Melyek voltak a Monarchia kedvenc fürdőhelyei, ahova a kor leghíresebb arisztokrata családjai jártak? Kik voltak a korabeli fürdő vendégei, miért voltak ennyire népszerűek a gyógyhelyek, és mivel szórakoztatták az éppen ott fürdőzőket?

Elfeledett, és még ma is működő híres, történelmi fürdők nyomában

2020. 01. 31. 08:07
A Monarchia, a híres színészek, és politikusok kedvenc fürdőhelyei közül néhányat ma is meglátogathatunk határunkon kívül, melyek hírneve a mai napig nem csorbult. Hova látogatott szívesen Sissi, vagy Kossuth Lajos, melyik ivókúra volt a legismertebb, és hol gyógyulnak ma a legtöbben?