Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók

Fürdőtörténet

Csobbanjunk a múltba, avagy különleges fürdőtörténetek a római kortól a török uralomig

03. 08. 08:00
Melyik volt Mátyás király kedvenc fürdője, mely össze volt kötve a palotával? Kik ismerték fel először a vizek gyógyító erejét? Miért voltak tele mindig a női török fürdők? El tudjuk képzelni, milyen volt a fürdőzés 500 éve?

A rómaiak is úgy lazultak, ahogy mi

03. 03. 08:00
Az ókori Római Birodalom területén fennmaradt emlékek tanúsága szerint a rómaiak pontosan tudták, hogy a víz jelenti számukra az életet, az egészséget, az erőt, a kikapcsolódást és az élveztet is.

Wellness, ahogy eleink szerették

02. 21. 08:00
Tudták, hogy a testi-lelki ellazulás különböző formái már több évezrede biztosítják eleink egészségét és pihenését? Tanuljunk egy kicsit az „öregektől”, jöjjön néhány érdekes fejezet a wellness történetéből az ókortól napjainkig!

Régi idők szaunái

02. 17. 08:00
Földbe ásott gödrök, pörkölődő kendermagok aromája, a szauna mint szülőszoba és a vendég, aki menekülőre fogta: a szaunázás történetének furcsa állomásain ma már csak mosolygunk.

Tíz érdekesség, amit kevesen tudnak a törökfürdőről

02. 02. 08:00
Tudták, hogy a hódoltság idején a törökök mintegy 150 fürdőt építettek hazánk területén? A törökfürdő rituálé ma is nagyon egészséges, de vajon ismerik-e a titkát?

Az iszappakolás kalandos története és mai felhasználása

01. 27. 08:00
Az iszap gyógyhatását már az ókorban élvezték és a mai fürdők is alkalmazzák a pakolásokat, hogy mozgásszervi problémák vagy épp bőrbetegségek tüneteit enyhítsék.

Hogyan tisztálkodtak elődeink a 20. század elején?

01. 12. 08:00
A parasztok tisztálkodását a természetközeliség, a tavaszi fürdőzés jellemezte, a paraszti polgári rétegeknél az volt a fontos, hogy ne látszódjon szennyeződés rajtuk, a hétvégi tisztálkodást pedig közfürdőkben oldották meg, a városokban pedig presztízstárgyakként tartották számon a zsebimportból behozott tisztálkodószereket.

Időutazás Budapest legszebb fürdőiben

2022. 11. 24. 08:00
Melyik fürdőt szerette leginkább a művészvilág és az értelmiség? Melyik látott el népfürdői funkciót? Melyik volt a legnépszerűbb, a legszebb panorámájú? Múltidézés a főváros legszebb fürdőiből!

Savanyúvíztől a Vér-kútig: így gyógyultak régen a Balatonnál

2022. 11. 21. 08:00
Meglepő talán, hogy a 19. században még nem is a strandolás és a magyar tenger nyújtotta örömök, hanem a Balaton környéki hőforrások, savanyú vizek jelentették a legnagyobb vonzerőt a tehetősebb polgárok számára.

Hét titok Budapest gyógyfürdőinek történetéből

2022. 11. 14. 08:00
Hallottak róla, hogy a ma oly elegáns Gellért Gyógyfürdőt egykoron a nem túl megtisztelő „sáros” jelzővel illették? A közkedvelt Szecska vízében állatok fürödtek, a Lukács Gyógyfürdő vize pedig már a római hódítók egészségét is szolgálta.

Gyopárosfürdői emlék

2022. 11. 09. 08:00
A 80-as években még csendes, alig ismert fürdőhely volt, ma viszont az alföldi régió egyik legfejlettebb fürdőközpontja található Orosháza mellett, Gyopárosfürdőn. Tudták, hogy a „csodatavat” már az 1800-as években is gyógyításra használták a helybéliek?

A római fürdők technikai csodái

2022. 10. 25. 08:00
A római császárkor legimpozánsabb, leghatalmasabb épületegyüttesei kétségkívül a császárfürdők voltak. Tudták, hogy nem csak monumentalitásukat, de technikai szerkezetüket tekintve is elképesztő szakértelemről tanúskodnak?