Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Fürdőtörténet

Időutazás Budapest legszebb fürdőiben

11. 24. 08:00
Melyik fürdőt szerette leginkább a művészvilág és az értelmiség? Melyik látott el népfürdői funkciót? Melyik volt a legnépszerűbb, a legszebb panorámájú? Múltidézés a főváros legszebb fürdőiből!

Savanyúvíztől a Vér-kútig: így gyógyultak régen a Balatonnál

11. 21. 08:00
Meglepő talán, hogy a 19. században még nem is a strandolás és a magyar tenger nyújtotta örömök, hanem a Balaton környéki hőforrások, savanyú vizek jelentették a legnagyobb vonzerőt a tehetősebb polgárok számára.

Hét titok Budapest gyógyfürdőinek történetéből

11. 14. 08:00
Hallottak róla, hogy a ma oly elegáns Gellért Gyógyfürdőt egykoron a nem túl megtisztelő „sáros” jelzővel illették? A közkedvelt Szecska vízében állatok fürödtek, a Lukács Gyógyfürdő vize pedig már a római hódítók egészségét is szolgálta.

Gyopárosfürdői emlék

11. 09. 08:00
A 80-as években még csendes, alig ismert fürdőhely volt, ma viszont az alföldi régió egyik legfejlettebb fürdőközpontja található Orosháza mellett, Gyopárosfürdőn. Tudták, hogy a „csodatavat” már az 1800-as években is gyógyításra használták a helybéliek?

A római fürdők technikai csodái

10. 25. 08:00
A római császárkor legimpozánsabb, leghatalmasabb épületegyüttesei kétségkívül a császárfürdők voltak. Tudták, hogy nem csak monumentalitásukat, de technikai szerkezetüket tekintve is elképesztő szakértelemről tanúskodnak?

Fürdőkád ókori mintára – csupa meglepetés az otthoni spa története

10. 13. 08:00
Voltak korok, amikor a tisztálkodás nem volt éppen elterjedt foglalatosság. Apró tálaktól a lóitató formájú vályúkig: meg fog lepődni, miket találtunk, amikor arra kerestük a választ, mióta része az életünknek a fürdőkád.

Ebben a 7 fürdőben megelevenedik a történelem

09. 30. 08:00
Akár több száz éves falak között is fürdőzhetünk, ha az ország legszebb műemlékfürdőit választjuk. Mindet ismeri?

Amerika spa hagyományai régen és most

09. 22. 08:00
Vajon hol van „a nagy szellem gyógyító vizének otthona”? Milyen maja és indián hagyományok lehettek az ősei a mai spa és wellness kezeléseknek? Rendkívül érdekes fejezetekre bukkanhatunk, ha az amerikai wellnesskultúra történetét tanulmányozzuk.

Végtére is, még mindig a víz a legjobb

09. 20. 08:00
Már az időszámításunk előtti évezredekben sem volt ismeretlen a wellness világa, ha arra gondolunk, hogy már akkor is fürdőházakat építettek, használtak kozmetikai szereket, izzasztókamrában üldögéltek, és az iszapfürdőt sem vetették meg.

Japán fürdők titkai

09. 13. 09:00
Akik először járnak japán fürdőben, azok számára talán egy kicsit szokatlannak és „félelmetesnek” tűnhet, de amint el tudunk lazulni, azonnal átjárja testünket és lelkünket az a mámorító érzés, amelynek a japán fürdőzés szerelmesei hosszú időre rabjává válnak.

Hidegvizes kúra: a középkor után újra bíztak benne

08. 24. 08:00
A több évszázados hanyatlás után a fürdőkultúra a 18. században, a gyógyászat fejlődésével kapott ismét erőre, eleinte hidegvízkúrák formájában. Ezek a kúrák szemléletükben rendkívül modernnek számítanak.

Császár lett a lebénult gyerekből: a Hévízi-tó legendái

08. 03. 08:00
Tudták, hogy az UNESCO által védetté nyilvánított Hévízi-tó a világ legnagyobb vízfelületű melegvízű, biológiailag aktív gyógytava? És azt, hogy csodatévő erejéről mennyi legenda kering? Elmeséljük, mitől is olyan különleges ez a hely!