Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók Gyermekbarát ajánlatokGyermekbarát ajánlatok További ajánlatok

Fürdőtörténet

Több mint fürdő – a spa és ami mögötte van

06. 07. 19:07
„Spa élmények”, „spa szolgáltatások”, „spa kezelések” – a fürdőbe járók, a wellnesst kedvelők rendszeresen találkoznak ezekkel a kifejezésekkel. De vajon tudjuk pontosan, hogy mit is jelent ez a szó? Utánanéztünk, honnan ered és mit is takar a spa kifejezés.

Velünk élő fürdőtörténelem Erdélyországban

05. 12. 07:52
Sokat olvashattunk már Erdély gazdag fürdő és ásvány világáról. Borszék, Szováta vagy Tusnádfürdő mind- mind kiváló lehetőséget kínáltak a gyógyulásra és a pihenésre. Vegyük sorra Erdély leghíresebb történelmi fürdőit.

Budapest és a Felvidék legszebb fürdői az aranykorban

05. 06. 08:00
A reformkor évtizedei alatt épültek ki azok a magyarországi fürdőhelyek, melyek később Kárpár-medence minden vidékén ismerté váltak. S hogy pontosan melyek voltak ezek? Bemutatjuk a főváros és a Felvidék legkedveltebb korabeli fürdőit.

Ez volt a hazai fürdők aranykora

04. 25. 19:00
Bármilyen furcsa, fürdőink fejlődését egy kicsit az Osztrák–Magyar Monarchia előrelépéseinek is köszönhetjük. A hazai termálfürdőzés aranykorának nevezik a 19 század második felét, olvassák el, miért!

Így kezdődött – a termálfürdőzés első lépései Magyarországon

04. 19. 19:19
Magyarország fürdő nagyhatalom - valljuk. Az állítás igaz, de vajon mikor és hogyan épültek az első fürdők a Kárpát-medence területén? A római birodalom romjai és a török birodalom építészeti emlékei sok helyütt emlékeztetnek a múlt csodáira.

Írók, költők, színészek a medencékben - a magyar kultúra fürdőemlékei a költészet napján

04. 11. 10:10
A magyar költészet napja apropóján érdemes elgondolkodni azon, vajon a fürdőknek, ezeknek a kellemes, nyugodt, az ihletnek utat engedő helyszíneknek van-e kötődésük a magyarországi művészethez, az írókhoz, költőkhöz, zeneszerzőköz.

Szemünknek is élvezet – a budapesti fürdők építészeti csodái

03. 25. 08:30
A történelmi fürdőket járva nagyon sokszor nemcsak a termálvíz hatásai kényeztetik érzékeinket, de a fürdő építészeti csodái is magukkal ragadják a tekintetünket. Több fürdőben is híres, mára klasszikusként tisztelt építészek munkái fogadnak bennünket?

Legendák víz felett és víz alatt

03. 22. 19:40
Elsüllyedt világ, folyó a túlvilág felé, a mátrai vízfakasztás, szent folyók. Legendák sora kötődik a vízhez ezek, közül gyűjtöttünk össze néhányat.

Kalodában a Hévízi-tóban: ilyen volt a súlyfürdő őse

03. 10. 19:50
Igencsak furcsa látvány volt a súlyfürdő a kezdetekben. A magyar találmány korábban leginkább egy kínzóeszközhöz hasonlított, noha tudjuk, hogy a súlyfürdős kezelés a magyar reumatológia egyik legnagyobb gyakorlati jelentőséggel bíró felfedezése. Korabeli videót találtunk.

Propellerek, repülőgépek és óriás szivattyúk – a jacuzzi rövid története

02. 22. 19:30
Ki ne kedvelné a jacuzzi bizsergető, lazító, pihentető pezsgését? Gondolták volna, hogy a ma már oly elterjedt fürdőzési forma alapját a repülőgépek propellerei jelentették? Ismerjék meg a jacuzzik világának több mint 100 éves történetét!

Széchenyi, Ferenc József és Jókai is kedvelte a fürdőéletet

02. 08. 08:08
A fürdőhelyek már a görög és római hadvezérek idején is a társadalmi élet fontos központjaiként működtek. De nemcsak az ókor hódítói szerették a politikai stratégiákat a kellemes, lazító fürdő gőzölgő vizében megvitatni.

Hódítók hagyatéka: a törökfürdők misztikus világa

02. 06. 19:50
Úgy tartja a mondás, hogy minden rosszban van valami jó. A bölcsesség a 150 éves török hódoltságra is igaz, hiszen a törökök ittlétének köszönhető, hogy Magyarországon a 17. században újból fejlődni kezdett a fürdőkultúra.