Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Lelki egészség: önnél vajon minden rendben van?

2014. 10. 10. 08:33

Fürdőzés
Október 10-e a lelki egészség világnapja, de mit is értünk azon pontosan, hogy lelki vagy mentális egészség, és hol van az pont, ahol már professzionális segítségre lehet szükségünk?
Testi egészségünkről általában elég sok szó esik, számtalan írás jelenik meg arról, milyen fontos sportolni vagy hogyan kell helyesen táplálkozni. Ez rendjén is van, de nem árt, ha lelki egészségünkről sem feledkezünk el, hiszen az ugyanolyan fontos, mint az előbbi, a kettő ráadásul szorosan összefügg egymással.
A mentális vagy lelki egészségen egy általános pszichikai jóllétet értünk. Ebbe beletartozik, hogy az embernek milyen érzései vannak önmagát és a kapcsolatait illetően, illetve hogy miként tudja kezelni érzelmeit, megoldani a problémáit.
Fontos leszögezni, az, hogy valakinek nincsen semmilyen komolyabb lelki problémája, esetleg betegsége, az még nem jelenti azt, hogy egészséges is. A mentális egészség sokkal több annál, mint hogy nem vagyunk depressziósak, nem szorongunk, hiszen az, hogy nem vagy rosszul, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jól érzed magad. Akkor sem árt, ha teszünk a lelki egészségünk érdekében, ha éppen nincsenek negatív érzéseink.
Hullámvölgyek vannak
Természetesen azt is hangsúlyozni kell, az hogy valaki lelkileg egészséges nem jelenti azt, hogy nincsenek rossz időszakai és érzelmi hullámvölgyei időnként. Mindannyian csalódunk, változunk, néha pedig elveszítünk számunkra fontos dolgokat, embereket. Ez az élet természetes része, mégis okozhat - és okoz is - szomorúságot, szorongást és stresszt.
A különbség abban rejlik, hogy aki mentálisan egészséges, az képes rá, hogy talpra álljon az ilyen helyzetekben is - akár balsors és komolyabb trauma esetén is. Az ilyen embereknek megvannak az eszközeik arra, hogy megbirkózzanak a nehéz élethelyzetekkel. Képesek összeszedettek, rugalmasak és kreatívak maradni nemcsak a jó, de a rossz időszakokban is.
Egyensúly és támogató kapcsolatok
Ehhez az egyik kulcs, hogy képesek legyünk egyensúlyozni az érzelmeink és a stressz között. Ha felismerjük érzéseinket és megfelelően kommunikálni is tudjuk azokat, az segít elkerülni, hogy depressziósak vagy szorongók maradjunk. Egy másik lényeges elem egy erős, támogató kapcsolati háló. Ha vannak körülöttünk olyanok, akikben megbízhatunk és bátorítanak, az nagyon sokat segíthet a nehéz időkben.
Mentális egészségünket tapasztalataink formálják, különösképpen a koragyermekkori élmények, továbbá genetikai és biológiai tényezők is közrejátszanak. Ettől függetlenül lelki egészségünk komolyan fejleszthető. Még az olyan rizikófaktorokat is, mint a koragyermekkorban elszenvedett traumák, függőség vagy egyéb betegség, enyhíthetik az erős kapcsolatok, az egészséges életmód és a különböző stresszkezelési technikák.
Azok az emberek, akik lelkileg egészségesnek tekinthetők:
- egyfajta elégedettséget sugallnak
- lelkesednek az életért, képesek szórakozni és nevetni magukon
- tudják kezelni a stresszt és képesek talpra állni a csapások után
- látnak értelmet és célt a tennivalóikban és a kapcsolataikban
- elég rugalmasak ahhoz, hogy új dolgokat tanuljanak és alkalmazkodjanak a változásokhoz
- egyensúlyban van az életükben a munka és a szórakozás, a pihenés és az aktivitás
- képesek rá, hogy tartalmas kapcsolatokat alakítsanak ki
- bíznak önmagukban és van önbecsülésük
Ha folyamatos igyekezete ellenére sem javul mentális egészsége, ne szégyelljen professzionális segítséget igénybe venni.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...