Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

10 ok, amiért a dió az ősz királya

2022. 10. 11. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Az őszi idény egyik legnagyobb kincse a dió, amelyet nagyon sokan szeretnek aromája és sokoldalú felhasználhatósága miatt. Az ízes csonthéjas azonban nemcsak finom, de egészségünkre és szépségünkre gyakorolt pozitív hatásai sem elhanyagolhatóak.
A dió egyike a leghosszabb életű fáknak, amelynek a levelét és a termését egyaránt hasznosítjuk. A diófogyasztás történelme nagyon régre nyúlik vissza, a tudósok szerint Kr. e. 9000-ben – vélhetően az egykori Perzsia területén – már fogyasztottak őseink diót. Az ókori Római Birodalom polgárai a görögöknek köszönhetően ismerték meg, és kezdték a provinciákban is meghonosítani az értékes fákat. A dió Magyarország területén őshonosnak számít – egyes krónikák úgy tartják, már honfoglaló őseink is fogyasztották. S hogy honnan ez a hosszú távú népszerűség? Jöjjön 10 ok, amiért minél többször érdemes beiktatni étrendünkbe ezt a magot.
1. Tele van értékes vitaminokkal, jótékony ásványi anyagokkal. Kitűnő magnézium- és cinkforrás, de káliumot, vasat, foszfort és kalciumot is nagy mennyiségben tartalmaz. A friss dió B és C-vitamin tartalma is figyelemre méltó.
2. A dió nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telített zsírsavakat, így segít kordában tartani a koleszterinszintet. Napi két és fél deka dió elfogyasztásával gondoskodhatunk a szükséges omega-3 bevitelről. Gondoljanak csak bele, a piruláknál sokkal olcsóbb, de ízesebb választás!
3. Amellett, hogy rendben tartja koleszterinszintünket, a dió omega-3 zsírsav tartalma javítja a szervezet inzulin termelését is, így cukorbetegeknek és arra hajlamosaknak különösképpen ajánlott a fogyasztása.
4. A dió esszenciális zsírsavainak köszönhetően fogyasztásával sokat tehetünk vérnyomásunk szinten tartásáért is. Szakemberek szerint akár napi néhány szem dió is elég vérnyomásunk egészséges szinten tartásáért.
5. A koleszterin és a vérnyomásproblémák megelőzése mellett a dió segít rugalmasan tartani az érfalakat, így hozzájárul a vérrögképződés megelőzéséhez.
6. A diófogyasztással szervezetünk E-vitamin beviteléről is gondoskodhatunk, amellyel erősíthetjük immunrendszerünket, segítjük a nyálkahártya megfelelő működését és támogatjuk szervezetünket a telítetlen zsírsavak elégetésében.
7. A népi gyógyászat terhesség alatt is ajánlotta a dió fogyasztását, úgy tartották, hogy a születendő gyermek okosabb lesz tőle. Erre természetesen nincs bizonyíték, de tény, hogy a dió folsav tartalma jót tesz az agy működésének.
8. A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató hatásának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A belőle készült olajat, vagy főzetet gyakran használják, mint „bázis olaj” különböző kozmetikai és masszázs szerekben
9. A diólevél főzete segíti az emésztést, vízhajtó, vérképző és vértisztító hatású.  Fürdőként alkalmazva csökkenti a gyulladással járó bőrtüneteket, a gyulladásos megbetegedéseket, hatásos az ízületek állapotának a javítására, és a csontritkulás folyamatait is lassítja.
10. Sokoldalú felhasználhatóságát jelzi, hogy a dió már érettségének egészen korai stádiumában is fogyasztható. A magas C-vitamin és vastartalmú zöld dió, amely lényegében a csonthéj nélküli fiatal termés, valódi csodaszernek számított egykor. Gondos előkészítés után esszenciák, likőrök formájában is mind gyakrabban kerül forgalomba, de sokan kedvelik a cukorszirupban eltett zöld diót, amely akár érett sajtokhoz, májpástétomokhoz is különlegesen ízletes.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...