Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

A balneoterápiáról általában

2021. 06. 01. 20:11
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

A gyógyvizek, termálvizek, ásványvizek, illetve a szimpla vízben való elmerülés egészségre gyakorolt jótékony hatását az emberiség már több évezreddel ezelőtt felfedezte. A különböző betegségek kapcsán való kúraszerű alkalmazásuk eredményességét a modern orvostudomány különböző kutatások segítségével már több ízben igazolta. Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően gazdag gyógy-, termál- és ásványvizekben, felszín alatti és felszíni vizekben.

A balneoterápia fogalmának tisztázásához először a balneológiáról kell röviden szót ejteni. A balneológia egy olyan tudományág, amely a gyógyvíz hatásaival foglalkozik. Ez a természetes ásványvizek, az iszap, illetve a természetben megtalálható gázok orvosi felhasználását foglalja magába megelőző, terápiás és rehabilitációs céllal. A legtöbben a mozgásszervi betegségek kezelésében betöltött szerepét ismerik a balneoterápiának, miközben többféle más betegség kapcsán is jótékony hatást fejthet ki. Emiatt az alábbiakban először röviden kívánunk egy átfogó képet adni a főbb balneoterápiás eszközökről, azok hatásairól, majd olyan, elsősorban nem mozgásszervi betegségekre kiterjedő alkalmazására kívánunk példákat hozni, amelyek a szélesebb közönség előtt kevésbé ismertek.

 

A balneoterápia felhasználási módja

A balneoterápia a fizioterápia körébe tartozik. Felhasználási módjai lehet a fürdés, ami lehet teljes test (nyakig történő) vagy testrész elmerülése ásványvízben, iszapban vagy gázban, az ivókúra keretében fogyasztott ásványvízfogyasztás, valamint az inhaláció.

 

A balneoterápia hatásmechanizmusai

A balneoterápia számos módon hathat a szervezetünkre, attól függően, hogy annak melyik formáját vesszük igénybe.

 

Vízbe merülés (fizikai hatás)

A legtöbbször alkalmazott felhasználási mód a vízbe merülés, hétköznapi nevén fürdés, ami révén kiváltott élettani változások három fizikai tényezőn alapulnak. Ezek a hidrosztatikai nyomás, a felhajtóerő, valamint a víz hőmérséklete. További befolyásoló tényező a vízben tartózkodás időtartama. A merülés többféle szempontból kedvező hatásai közül terjedelmi okok miatt most talán a legfontosabbat, a szív- és érrendszerre kifejtett kedvező tulajdonságát emeljük ki. Jó példa erre a testhőmérséklet szempontjából semleges (34-36 °C) vízbe való merülés agyi keringést, illetve funkciókat javító hatása, ami segíthet akár a stroke megelőzésében.

 

A gyógyvizek élettani hatásai

Azt az ásványvizet nevezzük gyógyvíznek, amely tudományosan igazolt módon gyógyhatással rendelkezik. Hazánk bővelkedik ilyen típusú vizekben, elég a budapesti gyógyfürdőkre gondolnunk, vagy olyan városaink fürdőire, mint Harkány, Hévíz, Hajdúszoboszló vagy Mezőkövesd.

Ásvány- és gyógyvizeinket külsőleg gyógyfürdőkúrára, belsőleg pedig ivókúrára alkalmazhatjuk. Felosztásuk a bennük lévő ásványi anyagok, összetételük alapján történik. A teljesség igénye nélkül itt is csak példákat említünk, most nem a mozgásszervi betegségekre fókuszálva. A sós vizekben való fürdőkúra – többek között hámlasztó hatásuknak köszönhetően – jól alkalmazható pikkelysömörben szenvedőknél, míg a szénsavas vizek a cukorbetegek kezelésében lehet jótékony hatású. A gyógyfürdőzés ugyancsak kedvezően befolyásolhatja az enyhe vagy közepes fokú depresszióban szenvedők állapotát is.

A megfelelő terápiás hatáshoz itt is kúraszerű alkalmazás szükséges. Ez 15-20 kezelést jelent, egy-egy kezelés során pedig 20-40 percet kell a gyógyvízben töltenünk.

Az ivókúrára alkalmazható gyógyvizekből szintén többfélét is palackoznak hazánkban, melyek elsősorban gasztroenterológiai kórképeknél jelenthetnek segítséget. Palackozott gyógyvizeink közül például több is alkalmas lehet az epekőképződés megelőzésére.

 

 

Gyógyiszap-kezelés

Az iszapkezelések kedvező élettani hatásai a fizikai, illetve a kémiai hatások révén érvényesülnek, melyekből utóbbiak egyelőre kevésbé tisztázottak. Leginkább a mozgásszervi betegségeknél alkalmazzák, többek között artrózisban, köszvényben vagy degeneratív gerincbetegségekben.

 

Inhaláció

Az inhalálás kedvező hatását már a Krisztus előtti időkben is megfigyelték. Az inhaláció lényege, hogy annak során a beteg valamilyen gázt, gőzt, porlasztott folyadékot, sóoldatot vagy port lélegzik be. Történhet termálvízzel, gyógyszerrel vagy egyszerű fiziológiás sóoldattal is. A cél minden esetben valamilyen gyógyító szer bejuttatása a légutakba és a tüdőbe terápiás jelleggel.

Ennek egyik formája az úgynevezett haloterápia, azaz sóterápia, amihez a sóbarlangok mikroklímáját mesterségesen hozzák létre. Kiegészítő terápiaként, de akár önmagában is nagyon jól alkalmazható a legtöbb légúti megbetegedés, például a COPD esetén is.

 

A balneoterápia ellenjavallatai

 

Abszolút tilos balneoterápiát alkalmazni:

 • akut lázas állapotban,
 • eszméletvesztéssel járó betegségeknél,
 • malignus hipertoniánál,
 • instabil angina pectorisnál,
 • súlyos kardiális dekompenzációnál,
 • respirációs zavar esetén,
 • inkontinenciában szenvedőknél,
 • nyugalmi stenokardiával fennálló koronáriabetegségnél,
 • mozgásszervi betegségek akut stádiumainál,
 • pszichózis esetén,
 • bőr nagy kiterjedésű gyulladásakor,
 • fertőző betegségek esetén.

A fentiekben a balneoterápia legfontosabb eszközeit igyekeztünk néhány mondatban bemutatni, a hangsúlyt pedig arra helyeztük, hogy a sokak által ismert mozgásszervi betegségek mellett más betegségek kapcsán is példát hozzunk a balneoterápia kedvező hatásaira.

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Családbarát mórahalmi wellness

Utazni, pihenni, wellnessezni mindannyian szeretünk, így a mórahalmi Elixír Medical Wellness Hotel***superior ajánlata tökéletes választás nyárra. Kedvezményes csomagajánlatok 2 fő részére svédasztalos félpanzióval, Medical wellness részleg és a Szent Erzsébet Gyógyfürdő korlátlan használatával.Megnézem