Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

A hidroterápiáról általában

2021. 08. 27. 09:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

Mielőtt az egyes hidroterápiai kezelésekre rátérnénk, mindenképpen fontos tisztázni a hidroterápia fogalmát. A hidroterápia olyan gyógymód, ami a víz fizikai tulajdonságait használja fel, vízzel történő kezelést jelent, a vízben oldott kémiai anyagok hatása nem érvényesül. Természetesen a középpontban a mozgásszervi betegségek gyógyítása áll, de egyéb betegségek szempontjából is vannak a kezeléseknek előnyei.

Az alábbiakban a leggyakoribb hidroterápiás eljárásokról teszünk említést.

Víz alatti sugármasszázs

A víz alatti sugármasszázs sokaknál – különösen az idősebb korosztály körében – csak tangentor néven ismert, holott ez az elnevezés csak a terápia elvégzését lehetővé tevő készülék elnevezése, legalábbis több évtizeddel ezelőtt még csak ez a típusú készülék volt elérhető, ezért terjedt el ez az elnevezés.

Az eljárás lényege, hogy egy körülbelül 700 liternyi vízkapacitással bíró kádból a tangentor révén kiszívják a vizet és egy optimális beállítású nyomással visszavezetik a közömbös vagy kellemesen meleg (32-36 ºC) hőmérsékletű vízzel telt kádban fekvő helyzetben lévő betegre. A vízsugár szervezetre gyakorolt hatását számos tényező befolyásolja. Ilyen a vízsugár nyomása, beesési szöge, a cső távolsága a betegtől, a cső átmérője, továbbá a kezelési idő. Mindezek természetesen változtathatók, általánosságban igaz itt is, hogy a fokozatosság elvét be kell tartani. A kezelés maximális időtartama húsz perc szokott lenni. A kezelés kiterjedhet az egész testre vagy akár egy testrészre is.

A legfontosabb hatások között említhető az izomtónus, a vér- és nyirokkeringés javítása. Éppen ezért az eljárás leginkább az ízületek, valamint a gerinc degeneratív elváltozásainak kezelésére, a környező izomzat erejének, vérkeringésének fokozására használható elsősorban, de perifériás vér- és nyirokkeringési zavaroknál is eredményesen alkalmazható. A kezelésnek kontraindikációi is vannak, ilyen például a kiterjedt visszeresség, a rögös visszérgyulladás, illetve a trombózisveszély is.

Örvényfürdő

Az örvényfürdő jótékonyan hat a bőr vérkeringésére, közvetlen és reflexes úton lazítja a kötőszövetet, javítja annak vérkeringését. Ezt a hatást annak köszönheti, hogy a medence vizét gyorsabban áramoltatják, ebből adódóan a benne lévő test, vagy testrész ki van téve a víz sodró hatásának.

Borogatások

A borogatás bizonyos testrészek vagy ízületek vizes ruhával való befedését jelenti. Ez a kezelési típus annak hőmérséklete szerint felosztható hideg és meleg borogatásra. A hidegnél kb. 15 ºC-os, míg a melegnél kb. 40 ºC-os vizet használnak a ruha nedvesítésére. Mindkét forma naponta többször alkalmazható. A hideg borogatást elsősorban fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra, akut gyulladásos folyamatok mérséklésére használják. A meleg borogatás a krónikus ízületi gyulladások, izomfájdalmak, merev, feszült izmok esetén lehet hatásos.

Súlyfürdő

A súlyfürdős kezelést magyar szakember, Moll Károly dolgozta ki még 1953-ban. Az eljárás lényege, hogy a betegeket felfüggesztik egy indifferens hőfokú, 32-33 ºC-os vízben – még jobb, ha gyógyvízben – a gerinc bizonyos szakaszainak, valamint az alsó végtagok nagyízületeinek nyújtása érdekében. A kezelés maximális időtartama húsz perc. A beteget a nyakánál, a hónaljainál, valamint mindkét területen megtámaszthatják a felfüggesztés során. A nyújtást a test önsúlya, vagy a testre helyezett súlyok segítik elő. Ennek a módszernek a segítségével lehetővé válik a gerinc és más ízületek súrlódásmentes nyújtása.

A kezelés számos ízületi vagy azzal összefüggő betegség kapcsán alkalmazható a kezdődő porckorongsérvtől kezdve a Scheuermann-betegségen át egészen a nyaki gerincből eredő migrénes fejfájásig.

A súlyfürdőt általában komplex fizioterápia részeként alkalmazzák, ebből adódóan tudták igazolni is a vizsgálatok a hatékonyságát. Ezek során a betegek egy része sülyfürdővel kiegészített fizioterápiában részesült, míg a kísérleti alanyok másik fele súlyfürdő nélküli fizioterápián esett át. A vizsgálat eredménye alapján szignifikánsan javultak azoknak a betegeknek az életminőségbeli, klinikai adatai, akik súlyfürdővel kiegészített kezelésben részesültek.

Szauna

A szaunának több típusa is van (pl. finn, infra), illetve hasonló hatásmechanizmussal bírnak az alacsonyabb hőmérsékletű hőlégkamrák és gőzkamrák is. A magas hőmérséklet hatására a verejtékezés és a szívfrekvencia fokozódik, növekszik a perctérfogat, a perifériás ellenállás pedig csökken, így megnövekszik a perifériás áramlás. A szaunában körülbelül negyed órán át érdemes tartózkodni, majd ezt követően hideg vizes zuhanyt kell venni, a hőmérsékletbeli különbség pedig szintén keringésjavító tulajdonsággal rendelkezik. Jótékony hatású többek között enyhe magas vérnyomásban szenvedőknél, segít a stresszkezelésben, a görcsös, feszes izmok ellazításában, az immunrendszer általános erősítésében.

Víz alatti torna

A víz alatti torna minden olyan esetben használható, amikor a mozgásszervrendszerünkkel, a központi és perifériás idegrendszerrel és a keringési és légzőszervrendszerünkkel összefüggő betegségekre mozgással kívánunk hatni. Számos előnye között említhető, hogy bármilyen életkorban – akár újszülötteknél is – igénybe vehető, minden irányú mozgás végezhető benne, nem szükséges hozzá úszni tudás, ráadásul az ízületeket is kíméli. Elősegíti az izomerő, a mozgáskoordináció, a mozgásterjedelem, valamint a keringési és légzőrendszer fejlesztését.

Források:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegturizmus/7765/hidroterapias-gyogymodok

https://www.oktogonmedical.hu/tudastar

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...