Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók Romantikus ajánlatokRomantikus ajánlatok További ajánlatok

Ami szigorúan tilos napégés esetén

2017. 08. 10. 20:11
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Ha tombol a kánikula és tűz a nap, mindannyian a strandra kívánkozunk, és alig várjuk, hogy ledobjuk magunkról a felesleges ruhadarabokat. Természetesen mindannyian tisztában vagyunk a napozás alapszabályaival, tudjuk, hogyan kell óvni bőrünket a leégéstől. Hogyan kezeljük, ha mégis megtörténik a baj? Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót!

Amit ne tegyünk

Nagyon sokféle házi praktikáról és házi szerről hallhatunk az ismerősöktől és olvashatunk az internetes oldalakon. Legtöbbjük ártani nem árt, viszont sajnos nem is használ. A különféle tejfeles, túrós, vagy sűrű mézes pakolások hűsítik ugyan a bőrt, de el is zárják a pólusokat a levegőtől és nem segítik a gyógyulást, ráadásul nem gyulladáscsökkentők. A hideg tejföl is csak az első percekben hűsít, utána nagyon hamar átmelegíti a bőrünk. Sok helyen tanácsolnak különféle gyógynövényeket is az égett bőr kezelésére. Ha korábban nem próbáltuk ki ezek használatát, semmiképp se az égett bőrfelületen kezdjük el alkalmazni, mert egy allergiás reakcióval csak tetézhetjük a bajt. Ajánlják a jegelést is, de ezzel is bánjunk óvatosan. Ha a bőrünkre közvetlenül jeget teszünk, akár fagyási sérüléseket is okozhatunk, amivel megint csak növeljük a bajt.

A házi megoldások enyhítik a fájdalmat

Természetes a leghatékonyabban a direkt erre a problémára kifejlesztett készítmények, de mi van, ha késő este, amikor hazaértünk és szembetaláljuk magunkat a problémával, már sehol sem juthatunk ilyesmihez? Van azért néhány házi praktika, amelyek, ha a gyulladást nem is csökkentik olyan hatékonyan, mint a szakavatott kezek által készített kozmetikumok és orvosságok, hatékonyan csillapítják az irritációt, nyugtatják és hűsítik a bőrt. A hideg vizes (nem jeges) borogatás segít, hogy bőrünk hamarabb megnyugodjon és komfortosabban érezzük magunkat. Kisebb felületeken hatékonyan kezeli a tüneteket a körömvirágkrém, bár tudnunk kell, hogy gyulladáscsökkentő hatása nem egyenlő a gyógyszertárban kapott készítményekével. Hatékonyabban kezelhető a gyulladt felület aloe verával, de erről is tudni kell, hogy bár nagyon hatékony és kellemes a bőrnek, nem orvosság. Viszont az aloe esetében több kutatás is bizonyította a gyulladáscsökkentő hatást, így érdemes a házi szerek közül ezt választani.

Kell a szakszerű segítség

Természetesen a legjobb, ha betérünk valamelyik drogériába, vagy gyógyszertárba és ott vásárolunk valamilyen napozás után, esetleg komolyabb leégésre ajánlott készítményt. Ezek a kozmetikumok legtöbbször növényi alapanyagokat tartalmaznak, de a gyártók olyan hatóanyagot is hozzáadnak, melynek segítségével a bőr mélyebb rétegeibe is felszívódik a hatóanyag, így sokkal könnyebben és gyorsabban csökkenti a gyulladást, mint ha csak simán aloe verát vagy körömvirágot tennénk rá. Komolyabb, láthatóan nem múló gyulladás, esetleg hólyagok vagy bőrsérülés esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, a nem kezelt napégés hosszú távon komoly gondokat okozhat.

A megelőzés ezután is fontos

Ha bekövetkezett a baj, amellett, hogy próbáljuk hatékonyan kezelni a leégett bőrfelületet, ügyeljünk fokozottan a további problémák megelőzésére is. 2-3 napig próbáljuk óvni testünket a napsütéstől. Igyunk sok vizet, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékot. A limonádé vagy a cukormentes gyümölcslevek is jó szolgálatot tehetnek. Ha tehetjük, másnap maradjunk a hűvös, sötét szobában és pihenjük sokat.

Szóljon hozzá