Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Ezekkel az egészségügyi problémákkal inkább ne menjünk fürdőzni!

2022. 01. 07. 16:49
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

Magyarország több más dolog mellett gyógyfürdőiről is kifejezetten ismert, és nem véletlenül: ugyanis számos betegség tünetét enyhíti pár fürdőben eltöltött nap. Ám nem mindegy, pontosan milyen betegséggel is látogatunk ilyen helyekre! Van, amikor kifejezetten hátrányos a fürdők látogatása, akár saját magunk, akár mások számára is. Melyek ezek a betegségek? Ez derül ki alábbi cikkünkből!

Miért jó a gyógyfürdő?

Magyarország fürdői európai viszonylatban is egyedülállónak számítanak, mert olyan feltételeknek felelnek meg, mint kevés társuk. A gyógyfürdők olyan kémiai összetétellel vagy fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amik gyógyító erővel bírnak. A különböző értékeket szakavatott személyek ellenőrzik, így ruházzák fel a ,,gyógyvíz” elnevezéssel a feltételeknek megfelelő vizeket.

A különböző víztípusok más és más betegség tüneteit enyhítik, illetve hosszú távon gyógyítani is képesek. A brómban és jódban gazdag fürdők segíthetnek a reumával- és nőgyógyászati problémákkal küzdőknek, de belsőleg használva a pajzsmirigybetegségekre is kiváló hatással lehetnek. A budai fürdők radonos és kénes vizekben bővelkednek, ezek rendkívül jól használhatóak fájdalomcsillapításra, és az anyagcsere szabályozására is pozitív hatással bírhatnak.

Külsőleg és belsőleg is gyógyítanak vizeink, így sok lehetőségük van arra, hogy javítsunk állapotunkon.

 

Milyen esetekben kerüljük a gyógyfürdőt?

Ugyan eredendően gyógyulni járunk a fürdőbe, mégis vannak helyzetek, amikor egyáltalán nem ajánlott igénybe venni a fürdőzést. Lássuk, melyek ezek!

 

Koronavírus esetén

A koronavírus megjelenése óta alaposan átalakultak a szokásaink. Már nem feltétlenül csak arról van szó, hogy számunkra egészséges-e például gyógyfürdőbe menni, hanem arról is, hogy másokat mennyire veszélyeztetünk, ha fertőzötten megyünk közösségbe. Ilyenkor tulajdonképpen tilos közösségbe, így fürdőbe sem látogathatunk el. Ha nem vagyunk biztos a dolgunkban, de koronavírusra utaló panaszokat érzünk, érdemes egy COVID gyorsteszt segítségével kideríteni, hogy elkaptuk-e az akár súlyos szövődményeket is okozó fertőzést.

 

Szívproblémák esetén

Szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek nem ajánlott a 33 foknál melegebb vízben való fürdés – ez vonatkozik a fürdőkre és az otthoni mosakodásra is. A meleg ugyanis kitágítja az ereket, ami szédülést és súlyosabb esetben ájulást is okozhat.

 

Gyulladás fennállásakor

Különböző gyulladásos betegségek fennállásakor sem ajánlott a meleg vizes fürdő. Ha a bőr gennyedzik és nedves, komoly fertőzést generálhatunk egy nyilvános gyógyfürdővel, míg egy esetleges gyulladt, pulzáló, meleg ízületet tovább melegítve csak rontunk a helyzeten.

 

Régebb óta tartó betegségek esetén

Vannak olyan kórképek, amelyek önmagukban nem gátolják a fürdőzést, ám az állapotra való tekintettel óvni kell a szervezetet az esetleges fertőzésektől. Daganatos betegségben szenvedőknek, valamint olyanoknak, akik máj- vagy vesebetegséggel küzdenek, nem ajánlott fürdőbe látogatni, mert egy esetleges fertőzés további veszélyt jelenthet legyengült szervezetük számára.

 

Terhesség alatt

Ugyan megoszlanak a vélemények arról, hogy terhesen ajánlott-e bármilyen fürdőt venni (legyen az kád-, gyógy- vagy nyíltvízi), több érv szól ellene, mint mellette. Ugyan az első két trimeszterben nem áll fenn olyan mértékű fertőzésveszély, ekkor is ügyelni kell arra, hogy a víz ne legyen túl meleg, mert a túl forró víz méhösszehúzódásokat eredményezhet és a magzatvizet is felmelegítheti, ami nem jelent ideális környezetet a babának.

 

Egyes légúti betegségek

Azoknak sem ajánlott az ilyen helyek látogatása, akik hajlamosak asztmás rohamra. Ugyanis a meleg víz által kibocsátott gőztől könnyedén rosszul lehetnek azok, akik légúti problémákkal küzdenek.

 

Mire figyeljünk mostanában?

Nem mehetünk el szó nélkül különböző fertőzések mellett sem, különös tekintettel a koronavírusra, ami manapság a mindennapjaink része. Ha bármilyen gyanús tünetünk van, mint például köhögés, láz vagy fáradékonyság, mindenképpen érdemes utánajárni, hogy mi okozza a problémát. Egy COVID gyorsteszt hamar választ adhat a kérdésünkre, különösen akkor, ha már legalább négy napja fertőzöttek vagyunk. Ha biztosra szeretnénk menni, a PCR-teszt a legérzékenyebb módszer a vírus kimutatására, és már a megfertőződés utáni második napon kimutatja az eredményt.

Ha a teszt eloszlatja az aggodalmunkat, és kiderül, hogy nem vagyunk koronavírussal fertőzöttek, akkor saját megnyugtatásunk érdekében számos olyan teszt közül választhatunk, ami nemcsak azt mutatja meg, hogy védettek vagyunk-e a vírussal szemben, hanem azt is, hogy hosszú távon képes-e felvenni a szervezetünk a harcot, ha koronavírussal találkozik. Erre kiváló a T-sejtes immunitás vizsgálat, de ha csupán azt szeretnénk tudni, hogy magas-e az antitesteink száma, több vénás vérből kimutatható teszt is rendelkezésünkre áll.


Ha bizonytalanok vagyunk az egészségügyi állapotunkat illetően, kérdezzük meg orvosunkat, hogy javasolja-e a gyógyfürdő látogatását, és hogy szerinte lenne-e haszna egy ilyen kúrának vagy sem. Azért, hogy saját magunkat és a fürdőzőtársakat is biztonságban érezzük, ajánlott egy COVID gyorsteszt elvégzése. Ha pedig orvosunk zöld utat adott a fürdőzésnek, már valóban teljes nyugalommal élvezhetjük a meleg víz gyógyító és relaxáló hatását.

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...