Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Kánikula a városban- hogyan éljük túl?

2016. 06. 29. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
A nyár a kánikula arra való, hogy vakációzni induljunk, hogy strandoljunk, hogy hűs koktélt szürcsölve élvezzük a napfényt. De sajnos, a nyári szabadság csak nagyon keveseknek tart június közepétől augusztus végéig. Jöjjön néhány hasznos tanács, hogy könnyebben túléljük a kánikulát a város betonfalai között is!
Sokan nem veszik komolyan a néha már unalomig ismételgetett tanácsokat: öltözzünk lengén, igyunk sok folyadékot, hűtsük le a testünket és ne menjünk a napra. Pedig nem ártana odafigyelni az intelmekre, hiszen a nem megfelelő folyadékbevitellel, a folyamatosan a hőségben tartózkodással akár komoly bajokat is okozhatunk magunknak. Mindez a napi rutin mellett is megoldható, ehhez adunk tippeket.

Legyen meg a napi 3 liter

Az első és legfontosabb szabály a megfelelő folyadékbevitelre vonatkozik. Egy forró nyári napon legalább 2, de inkább 3 liter folyadékot meg kell inni. Legjobb a víz, de lehet limonádé, gyümölcslé vagy tea is. Kerüljük azonban az alkohol, vagy a magas koffeintartalmú italok fogyasztását és a nagy melegben a cukros üdítőital sem túl okos megoldás.

Válasszunk laza ruhákat

Ha tehetjük, inkább könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon. A nagy melegben - átmenetileg - felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bővebb nadrágokat, szellős blúzokat.

Tartsuk hűvösen a lakást

Kánikulában nagyon fontos, hogy amennyire lehet, próbáljuk hűvösen tartani a teret, ahol tartózkodunk. Napközben csukjuk be az ablakokat, húzzuk be a függönyt vagy eresszük le a redőnyt és csak éjjel szellőztessünk. A légkondicionálóval viszont csak óvatosan hűtsünk, hiszen az is nagyon megterheli a szervezetünket, ha túl nagy a különbség a kültéri és a szobai hőmérséklet között.  Ha szobai ventillátort üzemeltetünk, sose irányítsunk magunk felé, hiszen könnyen légúti betegséget okozhat, ráadásul kiszárítja amúgy is vízhiányos szervezetünket. Ha módunk van rá, korlátozzuk a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli és az esti órákra, és lehetőleg árnyékos helyen pró­báljunk pihenni napközben. Amint enyhül a kánikula, szellőztessük át a lakást.

Hűtsük a testünket zuhannyal

Kánikulában ajánlott - és a túlzott izzadás miatt hasznos is - naponta akár többször langyos vagy hideg vízzel zuhanyozni. Hordjunk magunkkal frissítő vagy mentolos törlőkendőt, amellyel arcunkat, karjainkat felfrissíthetjük.

Ne a legnagyobb melegben mozogjunk

Ha lehet, csökkentsük a fizikai munkavégzést, nemcsak a szabadban, de a négy fal között is. Biztos, hogy nem ez a megfelelő időpont a nagytakarításra, ablakpucolásra vagy kocsi mosásra, és különösképpen nem a szabadtéri sütögetésre vagy befőzésre. A bevásárlást is érdemes inkább a kora hajnali, vagy amennyire lehet, a késő esti órákra időzíteni. Sportolni nyáron is szép és jó, sőt kell is, de ha lehet, inkább kora hajnalban, vagy a késő estig órákban induljunk útnak.

Vigyázzunk azokra, akiket szeretünk

Ne csak magunkra, gyerekeinkre és háziállatainkra is fokozottan ügyeljünk ezeken a forró nyári napokon.  Figyeljünk, hogy igyanak eleget, mindig legyen nálunk egy kis üveg víz, mert szükség lehet rá. Ha a gyereket a játszótérre visszük, kenjük be a bőrét napvédő krémmel, adjunk rá sapkát és napszemüveget, hogy védjük a sugárzástól. Ilyenkor kutyánkat is próbáljuk inkább árnyékos helyen sétáltatni, itassuk rendszeresen és még véletlenül se hagyjuk magára az autóban, még néhány percre sem.

Szalonna és kolbász helyett gyümölcs és saláta

Lehetőleg a könnyű ételeket készítsünk és fogyasszunk. A nagy meleg már önmagában is fáradékonnyá, levertté, aluszékonnyá tehet, így a szervezet hálás lesz a sok zöldségért és gyümölcsért. Nagyon ajánlott a nyári időszakban a saláták, turmixok, gyümölcslevesek fogyasztása. Az alapanyagok beszerzésénél is ügyeljünk arra, hogy hol és milyen körülmények között vásárolunk, hiszen melegben sokkal nagyobb a fertőzésveszély is.

Ha mégis baj van

A nyári forróság legnagyobb veszélyét rejti magában a leégés, a kiszáradás a napszúrás mellett a hőguta, amelynek tünetei a verejtékezés hiánya, a testhőmérséklet emelkedése, a szaporább pulzus és a hányinger. Ha ilyesmit észlelünk, orvoshoz kell fordulni és mindenekelőtt csökkenteni kell a test hőmérsékletét és pótolni a folyadékveszteséget.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem