Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi kirándulástippekTavaszi kirándulástippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Mikor jelentkezzünk be gasztroenterológiai szakrendelésre?

2022. 04. 05. 09:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

A gasztroenterológia egy görög eredetű kifejezés, ami három szóból kapcsolódik össze. Az egyik a gasztro, ami azt jelenti, hogy gyomor. A másik az entero, ami alatt azt értjük, hogy „bélhez kapcsolódó”. A harmadik pedig a logosz, ami pedig a tudomány. Így már könnyen érthető, hogy a gyomor, illetve a bélrendszer működésével kapcsolatos területről van szó. A gasztroenterológus a nyelőcsővel, gyomorral, belekkel, valamint a májjal, epével és hasnyálmiriggyel kapcsolatos tünetek kezelésében tud segíteni.  

Gyomorégés és reflux betegség 

A reflux betegség egyik leggyakoribb tünete nem más, mint a rendszeresen jelentkező gyomorégés. Általában étkezés után vagy pedig lefekvést követően tapasztalhatjuk. Fekvő testhelyzetben ugyanis könnyebben áramlik vissza a termelődő gyomorsav a nyelőcsőbe. További tünet lehet a böfögés, émelygés, hányinger, illetve a maró és savanyú íz a szájban. A szájba visszajutó sav sajnos a fogakat is hamar tönkreteheti. A reflux betegség gyakran produkál mellkasi panaszokat, így sokan szív eredetű problémát gyanítanak a háttérben. Ennek megállapítása orvosi feladat. A megbetegedés semmiképp nem maradhat kezelés nélkül, ugyanis hosszútávon a nyelőcső folyamatos maródása rosszindulatú folyamatokat is előidézhet.

Az orvos különböző vizsgálatokkal (pl.: kilégzéses tesztek, gyomortükrözés) állapíthatja meg a refluxot és az eredményeknek megfelelő terápiát javasolhat. Sokszor elegendő lehet a savlekötők vagy a savcsökkentők szedése is. Panaszok esetén mindenképp érdemes bejelentkeznünk egy gasztroenterológiai szakrendelésre, ahol megállapítják a panaszok okát.  Saját magunk és az orvosunk számára is hasznos lehet, ha naplót vezetünk a panaszokról, illetve azok étkezéssel vagy egyéb tevékenységgel összefüggő megfigyeléseinkről. Kerüljük a számunkra refluxot okozó ételeket, italokat (például a túl savas italokat vagy fűszeres ételeket), lefekvés előtt közvetlenül ne étkezzünk, ill. ne hordjunk szoros alsóruházatot.

 

Gyomorfekély 

A gyomorfekély kezelése szintén a gasztroenterológia területéhez kapcsolódik. A legjellemzőbb tünet az éles, tartós fájdalom a gyomorban, ilyenkor ugyanis megsérül a nyákréteg. Ennek a feladata megvédeni a gyomor belső falát a gyomorsavtól. Ha a nyákréteg nem tudja ellátni megfelelően a feladatát, akkor a sav érintkezik a gyomorfallal, az pedig fájdalmat okoz. Amennyiben a maró hatás hosszabb ideig is fennáll, akkor fekély alakul ki. A fekély hátterében állhat fertőzés vagy tartós károsító anyagok (gyógyszer, alkohol, forró ételek és italok) fogyasztása, de a genetikai hajlam is fontos tényező. Ha jellegzetes tüneteket tapasztalunk magunkon, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz, mert ha a fekély kellő mélységbe terjed, akár gyomorvérzést is okozhat, súlyos esetben pedig gyomorperforációhoz vezethet. Fekély esetén fontos a gyomortükrözéses vizsgálat, mert a tumoros elváltozást szükséges kizárni.

 

Székrekedés, hasmenés 

Szintén érdemes kivizsgáltatni magunkat, ha rendszeresen székrekedést vagy hasmenést tapasztalunk. Ez esetben általában a bélrendszer nem megfelelő működése állhat a háttérben. Ilyenkor többnyire nem komoly a probléma, ám jobb biztosra menni és kikérni egy szakértő véleményét. Hasmenés esetén legtöbbször vírusos fertőzés a kiváltó ok, mely az esetek döntő többségében magától meg is szűnik, ám probiotikummal sokat segíthetünk a folyamaton. Ritkábban bakteriális fertőzéssel állunk szemben, melyet a megfelelő antibiotikummal kezel az orvosunk. Székrekedés esetén sokszor a helytelen, rostszegény étkezési szokások vagy a mozgásszegény életmód van a háttérben, illetve többféle kezelési módszerrel (székletlazítók, kúpok) is segíthetünk tüneteinken. Tartósan fennálló, kezelhetetlen panaszok esetén feltétlenül keressünk fel szakembert, mert a panaszok hátterében komolyabb betegségek is állhatnak, úgymint az irritábilis bél szindróma, gyulladásos bélbetegségek vagy tumoros elváltozások. A hasmenés és székrekedés ismétlődő váltakozása különösen vészjósló jel, ilyen esetben mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. Egyéb tünetek, mint a láz, hasi diszkomfort vagy véres széklet szintén fontos differenciáldiagnosztikai tünetek.
 

Nincs időd utánajárni, hogy a fenti panaszokkal kihez fordulj? Akkor a Dokio.hu weboldalt Neked találták ki! Itt nagyon gyorsan és kényelmesen választhatsz magadnak orvost és időpontot, kevesebb, mint 5 perc alatt.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...