Aktuális akciók
Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Mit lehet tenni a nyaki fájdalom ellen?

2020. 12. 15. 10:40
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség

A fájdalom természetesen sohasem kellemes, a krónikus fájdalom különösen nem. Ha ilyen tünetünk van, minden alkalommal érdemes utánajárni, körbekérdezni, szakemberrel konzultálni és megoldást keresni a problémára. Ez a cikk a nyakfájások különböző típusairól kíván információt nyújtani.

A nyakfájdalom háttere

Ritka az, aki egész életében nem találkozik a nyaki fájdalom egyetlen típusával sem, azonban a fajtái nagyon különbözőek. Egy elő-előtörő fájdalmat néhány óráig, vagy alacsony intenzitású, de folyamatos fájdalmat egy-két napig okozhatja mindössze az előző éjjeli rossz alvás. Ezt pedig sok minden okozhatja, egészen ártatlan dolgoktól kezdve, mint a fáradtság, esetleg egy szokatlan álom is. Azonban a skála másik végén az egészen súlyos gerincsérv okozta fájdalom található...

A nyakat hét csigolya alkotja, amelyek funkciója a gerincvelő védelme. Ezek a csigolyák be vannak ágyazva idegek, erek, izmok és ínszalagok közé. A csigolyák egymáshoz kapcsolódó kisízületeivel jön létre fejmozgás: a fejünk forgatása, oldalra, előre és hátra hajtása. A mozgás mellett a nyak felel fejünk folyamatos tartásáért is.

Minél többet tudunk az emberi testről és a nyakról, annál könnyebben láthatjuk, hogy milyen tökéletes összhangnak kell lennie ahhoz, hogy minden jól, fájdalom nélkül működjön, hiszen bármilyen apró eltérés fájdalmat okozhat a nyakban.

 

A nyakfájdalom típusai, tünetei

Az „elaludtam a nyakam” mondat általában izmokból eredő nyakfájdalomra utal. Azonban, ha ez gyakran ismétlődik, és/vagy egyre lassabban jön helyre, érdemes utánajárni, hogy nem a gerinc más részeinek deformációja-e a valós ok. Irodai munkánál, akár home office-nál gyakori a túl sok ülés, ilyenkor a nyaki fájdalom könnyen lehet, hogy összetettebb problémakörre utal. Ha nem foglalkozunk a nyakfájdalommal, az könnyen krónikus panasszá válhat! Ilyenkor olyan érzésünk lehet, mintha folyamatosan nehéz terhet cipelnénk, nyaki izmaink feszülnek és görcsölnek. 

 

 

A nyaki fájdalmak kezelése

A néhány napja tartó panaszokkal nem kell rögtön orvoshoz fordulni: sokszor gyorsan, a testünk, izmaink természetes folyamatával gyógyulunk meg. Ebben segítségünkre lehetnek egyszerű módszerek, mint a gyulladáscsökkentők (a non-szteroidosak ajánlottak), az orvosi nyaktámasz (Schanz gallér), ezt heteken át azonban nem ajánlott hordani, a melegítés (párna, melegítő palack, meleg borogatás), krémek (rozmaringot, zsáját tartalmazó krémek, lóbalzsam), a masszírozás, a TENS készülék, a manuálterápia és a gyógytorna.

nyakfájás elleni kezelések közül az egyik legnépszerűbb módszer a gyógytorna. Egyes szakemberek már a fájdalom megérkezése előtti, preventív jellegű gyógytornát is ajánlanak. Első utunk a Youtube-ra vagy más videómegosztó oldalra vezethet, ahol rengeteg jó nyakfájdalom elleni gyakorlatot találunk, azonban lehetnek károsak is (hiszen ezeket senki nem ellenőrzi), és ez nem helyettesíti teljes mértékben egy képzett, tapasztalt gyógytornász jelenlétét, véleményét. Ez különösen igaz arra az esetre, ha krónikus, komoly fájdalommal járó panaszaink vannak.
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...