Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Hétköznapi ajánlatokHétköznapi ajánlatok Szenior és gyógykúra ajánlatokSzenior és gyógykúra ajánlatok További ajánlatok

Nagyanyáink csodaszere, a keserűsó

2017. 04. 26. 19:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Hallottak már a keserűsó, más néven epsom só előnyeiről? Gyógyításhoz, szépüléshez, de még ház körüli munkához is kiváló segítség. Az egykor csak fürdők alapjául szolgáló keserűsó nagyon sokoldalúan felhasználható, röviden összefoglaltuk, miért lehet ott a helye minden háztartásban.

Évszázadok óta a fürdők kincse

A keserűsót először a 17. században fedezték fel Angliában, és évszázadok óta használják a fürdőkben, hiszen alkalmazása csökkenti a fájdalmat és csillapítja a gyulladást. Az elmúlt években a keserűsó egyre nagyobb népszerűségnek örvend a spa világában, csúcsminőségű gyógyfürdőkben kezelésekhez, kádfürdőkhöz használják, de fontos alapanyaga a boltban kapható különféle otthoni fürdősóknak is.  A keserűsó manapság olcsón beszerezhető patikákban, kertészeti szaküzletekben.
A keserűsó vagy epsom só tulajdonképpen nem más, mint a magnézium-szulfát, mindkét összetevő rendkívül fontos a szervezet egészsége szempontjából.

Magnézium minden mennyiségben

Slágertéma, hogy a magnéziumhiány idegrendszeri panaszokat okozhat, ami alapját képezheti más későbbi egészségügyi problémának is. A magnézium ezen kívül elengedhetetlen a fehérjék beépüléséhez, de segít a szervezett kalcium szintjének fenntartásában, javítja az inzulintermelő képességet és jó hatással van a keringésre is. A szulfát jellegű anyagok érdekessége, hogy sokkal egyszerűben felszívódnak bőrön keresztül. Az epsom sóval dúsított fürdő ízületi bántalmak tompítására is használható. Ugyanezen forró fürdő továbbá a megfázás megelőzésére, illetve tünetei enyhítésére is alkalmas.

Egy jó fürdő

A stressz csökkentése, a gyulladt részek nyugtatása mellett az epsom sófürdő az egészségmegőrzés számos szegmensében nagyon hatásos. Ideális lehet kisebb felületi zúzódásoknál, ha a hideg vizes borogatáshoz a rongyot olyan vízbe mártjuk, melybe előtte két evőkanál keserű sót kevertünk. Ez hűsítő szerepe mellett lohasztja is az esetleges duzzanatot. A keserűsó ideális a kismértékben leégett bőr kezelésére, hiszen gyulladást gátló hatásának köszönhetően csökkenti a viszkető érzést és a fájdalmat. Keserűsó felhasználásával lábfürdőt is készíthetünk, amely nyugtatja és pihenteti a lábat, puhítja a bőrt, elűzi a rossz szagot.

Kúraszerűen csak szakember tudtával

A keserűsó a székrekedésnél, vízvisszatartásnál is segít, ilyenkor egy-két kávéskanálnyit el kell fogyasztanunk belőle, vízben feloldva. Nagyon kell azonban vigyáznunk az adagolásnál, ugyanis nagyon erős hashajtó hatása van. Aki először próbálja, inkább kisebb adagot tegyen egy pohár vízbe. Ha tudunk valamilyen betegségről, rendellenességről, a keserűsó fogyasztása előtt mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal.

Szóljon hozzá