Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Tényleg egészségtelen a szénsavas víz?

2022. 05. 16. 08:30
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Számtalan híresztelés és tévhit látott már napvilágot arról, hogy a szénsavas víz mennyire ártalmas a szervezetünkre. Nos, mi utánajártunk annak, mi ebből az igazság.

Tévhit: a szénsavas víz kevésbé hidratál

Kezdjük az alapoknál: a buborékos víz is víz. A pezsgést a szén-dioxid okozza, és ennek köszönheti jellegzetes ízét is, de ez nem akadályozza meg, hogy a szervezet magához vegye a folyadékot. Sőt, egy tudományos kutatás igazolta, hogy intenzív edzés után a szénsavas víz ugyanolyan mértékben biztosította a folyadék utánpótlást, mint a mentes víz.

Tévhit: káros hatással van a fogakra és csontokra

A szénsav, amely a víz és a szén-dioxid találkozásakor keletkezik, valóban károsíthatja a fogzománcot, de csak magas koncentrációban. Megnyugodhatunk: amíg nem iszunk meg egy 6-os zsugorral naponta (és az elfogyasztott folyadékmennyiség sincs tele savas hatású gyümölcslével vagy szuvasodást okozó cukorral), a mosolyunk biztonságban van. Ráadásul, egy kutatásban, amelyben azt vizsgálták, összefüggésben van-e a szénsavas víz a csontritkulással, valamennyi buborékos víz átment a teszten.

Tévhit: a szénsavastól terebélyesedünk

Az valóban igaz lehet, hogy a levegő lenyelésétől átmenetileg picit felfúvódhatunk, de hosszútávon kedvező hatást gyakorol a súlyunkra. Kutatók bebizonyították, hogy a szénsavas víz sokkal jobban eltelít, mint a mentes változata, különösen, ha éhgyomorra isszuk. És minél „jóllakottabbnak” érezzük magunkat, annál kevésbé érzünk késztetést a mértéktelen habzsolásra. Arra kell csak nagyon figyelnünk, hogy elkerüljük a mesterséges édesítőszerrel dúsított változatait, mely valóban fokozhatja az édesség iránti vágyat.

Igaz: gyomorégést okozhat

Kutatások valóban igazolták, hogy a szénsavas víz fogyasztása összefüggésben állhat a reflux betegséggel. A buborékok súlyosbíthatják a már meglévő refluxos panaszokat a nyelőcső alsó részének elernyesztésével. Ennek következtében a garat fokozottabban ki van téve a savasodás veszélyének.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Örömteli pillanatok az egész család számára!

Ismerd meg a Hotel Narád & Park**** gyerekbarát szolgáltatásait! Megnézem