Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

A züllés szinonimája: amikor a fürdőzést még erkölcstelennek tartották

2022. 05. 18. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A mai kor embere már szinte megszállottja a fürdésnek és tisztálkodásnak. Már-már pánikfélelem fog el minket, ha megérezzük a rettegett testszagot, hiszen senki sem szeretne szélirányban tartózkodni olyasvalaki mellett, aki már nem fürdött egy jó ideje. Voltak idők, amikor ez senkit nem zavart.
Nem újdonság, hogy nem volt mindig ennyi tusfürdő márka, a szappanokról, borotvákról, parfümökről nem is beszélve.  A tisztálkodási lehetőségek azonban nagymértékben attól is függtek, hogy melyik társadalmi réteghez tartozott az illető. Cikkünkben a történelemnek csak egy kisebb, de annál izgalmasabb szeletét fogjuk áttekinteni, nagyjából a középkortól az 1800-as évek elejéig az angliai szokásokon keresztül.

A fürdés, mint szexuális züllés

A középkorban a fürdést nagyon sokan az erkölcstelenség egyik megnyilvánulásának tartották, míg mások egyenesen az ördögtől való bűnként tekintettek rá. Sőt, voltak olyanok is, akik komolyan hittek abban, hogy ha víz éri a testüket, súlyos betegségeket kaphatnak el.
 
A nagy pestis járvány kitörése azonban megváltoztatta a fürdési szokásokat, az emberek elkezdték vizsgálni a járvány kitörésének és gyors terjedésének az okait, és megfigyelték, hogy a meleg vízzel, borral vagy akár az ecetes vízzel történő gyakori kézmosás valamelyest csökkentette a megbetegedés kockázatát. És persze hamar rájöttek arra is, hogy környezetük tisztántartása hasonlóan pozitív hatásokkal jár.
 
A középkori királyok, fejedelmek és udvartartásaik az átlagosnál többet fürödtek. Némelyiküknek külön szoba volt berendezve erre a célra, de előfordult, hogy fürdőkád is helyet kapott a szobájukban. A kádak megtöltése meglehetősen sok időt vett igénybe, tekintettel arra, hogy a megfelelő mennyiségű vizet előzetesen össze kellett gyűjteni, felforralni, majd vödrökben a szobába szállítani. Ezt követően vizet a kádba borították, majd különböző illatszerekkel, illóojalokkal és virágszirmokkal keverték össze.

Többen egy kádban

Tekintettel arra, hogy akkoriban a fürdővíz meglehetősen drága kincs volt, különösen a szegényebb rétegekben, többen is megfürödtek ugyanabban a vízben, mielőtt kiborították volna. Először az idősebbekre került sor, majd a fiatalabbakra, erre utal az a mondás is, mely szerint ügyeljünk „nehogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntsük”
 
A paraszti réteghez tartozó embereknek nem nagyon volt lehetősége fürdőkádban tisztálkodni, leginkább sima vizes ronggyal törölték meg a testüket, és ha szerencséjük volt, akkor talán némi szappanhoz is jutottak. A nyári meleg hónapokban előfordult az is, hogy a folyó, tópartra mentek megfürödni.

Fejedelmi passziók

A hatalmas fejedelmi étkező termekbe való belépés előtt teljesen természetes volt a kézmosás. A keresztes hadjáratok során a lovagok szappanokat is hoztak magukkal a messzi keletről. Ezt megelőzően erre a célra többnyire csak tiszta vizet vagy növényi olajokat használtak.
 
A puha szappanok állati eredetű faggyúból, fahamuból és sziksóból készültek. Az illatot a növényi, gyógynövényi olajok hozzáadásával érték el, de ez meglehetősen drága volt akkoriban. A keményebb szappanok olivaolaj, szóda, lime, gyógynövények és virágok felhasználásával készültek.

A nyilvános fürdők korszaka

Néhány városban nyilvános fürdők is voltak, ahol minden nap lehetőség nyílott a fürdésre. Ennek ellenére I. Erzsébetről például az a hír járta, hogy havonta csak egyszer fürdött.
 
A 19. század elején a gazdagabb rétegek otthonaikban rézkádakban, a szegény családok fahordóból készült kádakban fürödtek. Ekkoriban az emberek már gyakrabban mostak kezet, lábat és arcot, mint a korábbi évszázadokban, a testük többi részének megtisztítására pedig néhány hetente szántak időt. A szegényebb rétegekhez tartozóknak azonban továbbra is a családtagokkal megosztott heti egyszeri tisztálkodás volt a jellemző. Ennek az időszaknak a 19. században bekövetkező csatornázás vetett véget, ezt követően pedig már nem volt többé szükség arra, hogy szolgák gyűjtsék össze és hordják be a szobába a fürdővizet.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Szellemes őszi szüneti pihenés a Szigetközben

A Hotel Diamant, Dunakilitin ijesztően jó Halloween dekorációval és bulival várja kedves vendégeit. A szálloda ajándéka a csomaghoz lovaskocsikázás, gyerekprogram kavalkád, bowling, 10.29-én és 11.05-én halloween party gyerekeknek és felnőtteknek.Megnézem