Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Fürdőtörténet: a hányatott sorsú Rác fürdő

2018. 10. 02. 19:19
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
2019-ben végre újra kinyithat a főváros egyik legszebb fürdője és szállója, a budai Rác fürdő. A Gellért-hegy oldalában épült fürdő sorsa már a múltban is mostohán alakult, kész csoda, hogy jelenlegi állapotában megmaradt számunka. Az újranyitás hírének örömére érdemes végigmenni a múlt történésein.

Uralkodók kikapcsolódását szolgálta

A már külső megjelenésében is impozáns, az építészeti lexikonok által valóságos „csodaként” emlegetett Rác fürdő elődjét Mátyás király korában még Király fürdőként emlegették. Az épületegyüttes akkori elnevezése arra utal, hogy a fürdőt fedett folyosó kötötte össze a palotával, ahonnan az előkelőségek megérkeztek, hogy élvezzék a „savanyú víz” gyógyító hatását. Az épület ekkor még eléggé kezdetleges, mondhatni puritán külcsínnel bírt. A látványos elemek és a szakszerűen megépített medencék és vízrendszerek már a török hódoltság idején kerültek a fürdőbe. A Buda felett a hatalmat átvevő törökök a várbeli épületek romjait használták fel, hogy vallási előírásaiknak megfelelő fürdőrendszert alakítsanak ki a mai Rác-fürdő területén. Nagyon sok formai elem és díszítés még ma is ezt a korszakot idézi a fürdőben.
Fürdőtörténet: a hányatott sorsú Rác fürdő

A fénykor

A fürdő nagyon szerencsésen, szinte sértetlenül vészelte át a harcokat Buda visszafoglalása idején. 1686 után előbb a császári kamara, majd pedig az 1860-as években az osztrák arisztokráciához tartozó Heinrich-család tulajdonába került. A család sokat törődött az épületegyüttessel, gondot fordított annak felújítására. Az akkori idő egyik legnevesebb építészét, Ybl Miklóst kérték fel, hogy készítsen terveket a felújításhoz és a fürdő bővítéséhez. A család 1870-re újjávarázsolta az épületet és a hozzá tartozó infrastruktúrát, de sajnos az idő vasfogának romboló erejét így sem tudták megállítani. A közben Szent Imre fürdőre keresztelt, addigra eléggé leromlott állapotú épület végül 1935-re állami felügyelet alá, a főváros kezébe került.
Fürdőtörténet: a hányatott sorsú Rác fürdő

A hanyatlás

Ahogy a főváros többi jeles épülete, úgy a Rác fürdő is megsínylette a második világháború éveit, súlyos sérüléseket szenvedett a klasszikus építmény. Ideiglenes helyreállítással egészen 1963-ig üzemelt a fürdő, ekkor két évre bezárták a teljes felújítás miatt, ekkor bontottak el több, még meglevő, de sérült épületrészt is. 1969-ben már igény volt a fürdő fejlesztésére, de végül 1998-ig nem történt semmi - a fürdőt kezelő Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. ekkor bízott meg két céget az újjáépítéssel és átalakítással. 2002. július elsejével zárt be a fürdő, akkor még 2004. augusztus 20-ra ígért nyitással, a kivitelezés azonban folyamatosan húzódott, végül sokszoros botrányok után meghiúsult. Ezért is olyan nagy öröm, hogy az ígéret szerint a jövő évben végre ismét látogatható lesz Budapest egyik legrégibb és legszebb fürdője.
Fürdőtörténet: a hányatott sorsú Rác fürdő

Mindezt újra csodálhatjuk majd

A Rác fürdő romantikus és neoreneszánsz részei Ybl Miklós munkáját dicsérik, melyek két fázisban, 1865-ben és 1870-ben készültek el. A Rác fürdő legrégebbi része a török kupola 1572-ben épült, ezt annak idején Kücsük Ilica-nak, vagyis „kis fürdőnek” neveztek. Ezen fürdőrész kiváló állapotban maradt fenn az évszázadok során, így teljes mértékben eredeti formájában születhetett újjá. A falak, boltívek és ablaknyílások is fennmaradtak, ám ezeken túl a medencetér lépcsői is előkerültek a feltárások során. A nagy medencetér mellett elhelyezkedő kisebb kupola 1905-ben került lebontásra, mely a mostani feltárások leletei alapján szintén újjáépült. Az épület egy látványos pontja a Heinrich-féle Rác fürdő zuhanycsarnoka, ami bombatalálatot kapott a háború alatt, s bár a gyönyörű kupolatere megmaradt, a 60-as évek bontásai során ennek sem kegyelmeztek. Most visszaállítják az Ybl-féle architektúrát, a kupolákat, sőt a feliratokat is. A homlokzaton megtalált eredeti színezés nyomán kapta vissza eredeti tört-fehér színét is a korábbi sárga tónusok helyett. A Rác fürdő részét képező török fürdő szerencsésen átvészelte az elmúlt több száz év összes háborúját - például ma is vannak benne XVI. században beépített padlókövek. A felújítás során többek között elbontották a hatvanas évekbeli műkő burkolatot is, és mindenhol helyreállították a vakolt felületeket, így ezeket szinte eredeti állapotukban láthatjuk majd. 

2019-re készül el a fürdő

Korábban mi is írtunk arról, hogy a fővárosi Rác fürdő és hozzá kapcsolódó hotelkomplexum felújításához a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. kölcsönhöz folyamodna. A Fővárosi Közgyűlés 2018. szeptember 26-i ülésén megteremtette annak lehetőségét, hogy a BGYH Zrt. a későbbiekben hitelt vegyen fel a 16 éve zárva tartó Rác fürdő megnyitásához. A fürdőberuházás tervezett értéke 1,5 milliárd forint, a szálló újranyitása pedig mintegy 1 milliárdba kerülhet.
Képek forrása: budapest.city.org (nyitókép), egykor.hu (2. kép), 24.hu (3. kép), wikipedia (4. kép)
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Korlátlan élmények Szegeden!

Időjárástól függetlenül élvezze a nyarat: csúszdázzon az Aquapolis külső és belső óriáscsúszdáiban és relaxáljon a Csendes wellnessben! Gyermekanimációs programok Szegi Tekivel, a szálloda kabalateknősével!Megnézem