Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Így fürdőznek a Távol-Keleten

2016. 06. 06. 07:50
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A Távol-Keleten ősi fürdőkultúrákat találunk. A fürdőzés Japánban vagy Koreában a mai napig egyfajta rituálé. A japánok lényegében ugyanúgy és ugyanott fürdőznek, ahogy évszázadokkal ezelőtt. A fürdőbe járás Dél-Koreában is a mindennapok része. Ám ők mai, modern életmódjukhoz igazították a fürdők szolgáltatásait.

Kínai rítusok

Kínában mindig őselemként tekintettek a vízre. Már az i.e. 3. században kötelezővé tették a császári flottában szolgálóknak az úszókiképzést, ezt nem sokkal később a japánok is átvették. A császári Kínában az előkelők rendszeresen fürödtek, mosták a hajukat. A rendszeres tisztálkodás lehetőségét a hivatalnoki rétegnek mint kiváltságot biztosították. De fürdőházak, közfürdők is működtek Kínában. Ezekben a hétköznapi embereknek is lehetőségük volt a tisztálkodásra. Már ezer évvel ezelőtt! Dél-Kínában különösen nagy kultusza volt a fürdőzésnek, férfiak és a nők együtt fürödtek. A hatalmas ország északi részén azonban ezt erkölcstelennek tartották.
A fürdés természetesen Kínában is összekapcsolódott a rítusokkal. Az élet legnagyobb történéseit mindig fürd(et)és kísérte: így a születést, a házasságot és a halált is. De fürdés előzte meg a császári audienciát, a vallási áldozatok bemutatását, a zarándoklatot is. Azon a napon pedig, melyen Gautama Buddhává lett - a kolostorok fürdőit megnyitották a pórnép előtt.

Fürdőzés Japánban: mezítelenül a forró vízbe

A tradicionális japán fürdőt onszennek nevezik, és csöppet sem hasonlít egy strandra. Sokkal több köze van a mi gyógyfürdőinkhez. Japánban nagy a vulkanikus aktivitás, így a természetben ősidők óta megtalálhatók a felszínre törő hévizek  akárcsak hazánkban. Maga a szó: onszen egyébként hőforrást jelent, azokat a helyeket jelölték vele, ahol hévíz tört fel a föl alól. A japán fürdőkultúra több mint ezer évre tekint vissza. A legrégebbi onszent egyesek szerint már 1500 éve használják. A korábban meghonosodott kis fürdőépületeket a mai napig előnyben részesítik.
Bár a nagyvárosokban léteznek nagyobb fürdők is, ezek nemigen különböznek a mi fürdőinktől. Ha tehát autentikus japán fürdőről beszélünk, az onszent kell szemügyre vennünk. Az onszen kizárólag természetes anyagokból: kőből és fából épül. Semmi csempe, a formák pedig a feng shui szabályai szerint többnyire lekerekítettek. A vízen gyakran tavirózsák, a medence körül általában burjánzó növényzet. Olyan, mintha valóban a természetben fürdőznénk. Százszámra találhatóak ilyen kis termálfürdők az országban! Sokukhoz természetesen szálloda: pontosabban autentikus japán fogadó, rjókan is tartozik vagyis így néz ki egy wellness hotel japán módra. A legmenőbb rjókanokban a szobák erkélyén található egy-egy kis melegvízes medence, benne ejtőzve pedig az autentikus japán kertre nyílik kilátás.
Így fürdőznek a Távol-Keleten
A természetben érzik jól magukat
A vízhőmérséklet melegebb mint a hazai termálfürdőinkben, 40 fok feletti. Az onszen több különböző hőfokú medencéből áll, melyeken a fürdőzők szertartásszerűen haladnak végig. A medencék kisebb épületekben, vagy a szabadban találhatók.
A forró vízes fürdőzés Japánban a napi rutin része, és csaknem minden japán kedveli: munka után, esténként kezdik és késő éjszakáig tart. A relaxálás, stresszoldás és a társadalmi érintkezés helyszíne. Az onszent mezítelenül használják. A XIX. századig férfiak-nők közösen, azóta külön-külön. Manapság újra kezdenek visszatérni a koedukált formához. A fürdőzésnek egyébként szigorú etikettje van: a fürdőépületbe csak mezítláb lehet belépni, a belépéshez kis törülköző jár, amit a szégyenlősebbek maguk elé tehetnek. A medencébe merülés előtt mindenkinek tisztálkodni kell.
Így fürdőznek a Távol-Keleten
A legrégebbi japán fürdő, a Dogo Onsen bejárata

Korea: a fürdőbe járás rendszeres családi szórakozás

Dél-Koreában furcsamód közfürdőként, tisztálkodásra is használják a fürdőket. Szinte rituális alapossággal, mezítelenül tisztálkodnak az elszeparált női és férfi részlegben, egymás előtt ismeretlenül is. Órákig mossák, sikálják magukat és gyermekeiket is. Azután gyakran pakolásokat tesznek magukra.
Koreában egy-egy városban rengeteg kisebb-nagyobb fürdőt találni, sokuk éjjel-nappal nyitva van. A dél-koreaiak rendszeresen járnak fürdőbe, családostul. Nemcsak fürdőt, de gőzt és szaunát is találunk bennük, a szaunákban bambusszal, faszénnel illatosítanak. Ami érdekes, hogy edzőtermet, tévészobát, számítógéptermet, a gyerekeknek képregényszobát is találunk a koreai fürdőkben. A családok hosszabb időt is eltöltenek a fürdőkben: mezítláb, helyben kapott egyen sortban-pólóban, matracokon pihenve tévéznek, piknikeznek a koedukált részeken.
Ami nem mindennapi: még szállást is lehet kérni egy-egy éjszakára. Átutazóknak, akik nem ragaszkodnak a kényelemhez, tökéletes. Egy nagyobb hálóteremben vagy kisebb hálólyukban gyakran csak a földön egy matracon lehet eltölteni az éjszakát, egy minimális összegért.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem