Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Már kétezer évvel ezelőtt is fontos volt a lazítás

2022. 03. 09. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Masszások, gőzfürdő, pakolások és illóolajos gőzkamrák. Tudták, hogy ezek nagy része már az ókorban is elengedhetetlen része volt fürdőkultúrának? Jöjjön néhány a világ legrégebbi wellness szolgáltatásai közül.
A kedvelt és jól ismert wellness szolgáltatások napjaink gyógyfürdőinek nagy részében megtalálhatók. Azonban már az ókori ember is szerette kényeztetni testét és lekét. Lássuk, miképpen!

Illóolajos masszázs két évezreddel ezelőtt

A legkorábbi masszázsról szóló feljegyzés Kínából, Kong-Fu-tól származik, ie.2700-ból. Akkoriban orvos papok végezték a masszázst, amelyet a szervezet aktív és passzív tornájával kombináltak. Innen származik az akupunktúra, egyszerűsített változata, az akupresszúra tudománya is, sőt, e korszak tudományaiból ered a malajziai "thai masszázs" is, mely különleges kimozgatási technikájával tűnik ki a többiek közül. Később Indiában a masszázst egészségügyi és rituális célból is végezték. Illatos olajokkal kenték, dörzsölték be a testet, és utána megfürödtek a szentnek tartott folyó, a Gangesz vizében. Az indiaiak masszázstechnikája összetett volt: simították, nyomkodták, gyúrták a test lágy részeit. Arcon kezdték, törzsön folytatták, s a végtagokkal fejezték be. Végtagokon a műveleteket a széli részek felé végezték, azt gondolták, így képesek kiűzni a gonoszt nyomni a testből. Az ókori görög-római kultúrában is a masszázst ajánlották az orvosok a katonáknak és a sportolóknak. Hippokratész például krónikus betegeknek mozgást, gyógyfürdőt és masszázst javasolt, ebben az időszakban még a mozgás, messze megelőzte fontosságban az egyéb kezeléseket. A római birodalom legnagyobb orvosa, Galenus is átvette Hippokratesz tanait és utasításokat adott a masszázs fogásait illetőleg.
Már kétezer évvel ezelőtt is fontos volt a lazítás

Szauna szeánsz az ókori görögöknél

Görög földön a fürdőzés mindig is a tisztálkodás és kikapcsolódás része volt, sokszor a görögök körében népszerű sporttevékenység fontos velejárója. Már a homéroszi eposzok is bővelkednek olyan leírásokban, amelyek arról számolnak be, hogyan tisztelik meg a harctól vagy hosszú utazástól fáradt férfiút illatos fürdővel, sőt Odüsszeuszt saját elbeszélése szerint a boszorkány Kirké is fürdővel kényeztette. A görögök alkalmi szaunákat is használtak felfrissülés véget, de ezt a szokást a szkíták is ismerték. Hérodotosz a Kr. e. 5. században az utóbbiakról írta: „A szkíták nemezsátor alatt átforrósítanak köveket, kendermagokat szórnak rájuk, s ezek az odahintett magok pörkölődés közben annyi gőzt árasztanak, hogy bármelyik hellén gőzfürdőt felülmúlnák. A szkíták pedig, miközben élvezik a gőzt, kurjantanak. Az asszonyok viszont cédrus- és tömjén fadarabokat zúznak szét az érdes felületű köveken, vizet öntenek rá, péppé gyúrják, és bekenik vele egész testüket és arcukat.  Ettől aztán tetőtől talpig kellemes illatot árasztanak, s ha másnap leszedik a pépet, bőrük tiszta lesz, és csak úgy ragyog.” A görögök egy kis helyiségben, bronzedényekben izzítottak faszenet a levegő felforrósítása érdekében. Spártában különösen kedvelték az izzasztófürdőt és a különféle hőmérsékletű zuhanyokat. Valószínűleg ezek lehettek a világ első szauna szeánszai.

A test karbantartásának központja, a római fürdő

Nagyon sok, ma is népszerű wellness szolgáltatást már a rómaiak is igénybe vehettek. Volt masszás, kozmetika és rendelkezésre álltak orvosok is. A fürdő rengeteg embernek munkát is adott, kínálták ételeiket és italaikat a fürdő vendéglátó egységei is, a bejáratnál jegyszedő várta az érkezőket, az öltözőben elhelyezett holmikra pedig őrök vigyáztak. A rómaiak szerettek meztelenül fürdőzni, viszont mindig vittek magukkal papucsot, egyrészt higiéniai okokból másrészt a padló elviselhetetlen forrósága miatt. Ez a papucs nagyjából úgy nézett ki, mint a mi fürdőpapucsunk, csak fából készült. Ezen kívül kis karikára felfűzve, vagy kisebb dobozkában vittek még magukkal illóolajokat, velük volt a vakarókés, vittek magukkal csipeszt és borotvát, esetleg fésűt, tükröt, kis sminkes tégelyt is. A fürdőben különféle „szépség szolgáltatásokat” nyújtottak, lehetett masszíroztatni, ismerték a különféle arcpakolásokat és divat volt a szőrtelenítés is. Az ókori római fürdőkben létezett már a szaunához hasonló szolgáltatás is, sudatoriumnak hívták, de csak férfiak számára ajánlották. Úgy gondolták, a forró száraz levegő olyan a szervezet számára, mint a vasnak, amikor megedzik. A szaunához hasonló berendezéseket általában a katonai fürdőkbe építették.
Már kétezer évvel ezelőtt is fontos volt a lazítás

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...