Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Óriás flanelszoknyáktól a bikiniig- a fürdőruha története

2024. 04. 17. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Egyrészes és bikini, úszódressz vagy nőies fazon – a fürdőruha kiválasztása fontos döntés minden nyáron a nők életében. Idén nyáron is számos rafinált szabású és mintájú darabot találunk az üzletekben, de vajon hogyan kezdődött? Utánanéztünk, mióta jelent külön kategóriát a nők ruhatárában a vidám, szexi és nőies fürdőruha.

Már a rómaiak is hordtak bikinit

Az ókori Rómában és Görögországban, amikor óriási kultusza alakult ki a fürdőzésnek, többnyire meztelenül strandoltak, de az ókori római mozaikok között találtak olyat, amelyen a hölgyek bikinire nagyon hasonló ruhadarabot hordtak, és a mai fitnesz gyakorlatokhoz hasonlóakat végeznek.
Bikinihez hasonló fürdőruhák az ókori Rómában

Fürdőgépek és többkilós fürdőruhák a 19. században

Az ókori kultúra hanyatlásával a fürdőélet fénykorának is vége szakadt, a középkorban nem volt divat a mártózás, így nem volt szükség fürdőruhára sem. Az első fürdőzős és fürdőruhás emlékek a 19. század elejéről valók. Az emberek ekkoriban kezdték felfedezni a tenger kínálta örömöket, divatba jött a tengerparti szórakozás, megépültek az első strandok. Az új szabadtéri szórakozáshoz szükség volt egy újszerű, elegáns ruhadarabra is az úri közönségnek, megjelentek az első fürdőruhák. Ezek mai szemmel nézve inkább hasonlítottak báli ruhához, hiszen több alsószoknya, kendő és kesztyű is tartozott hozzájuk, a hölgyek ugyanis mindenekfelett óvták fehér bőrüket. Bár nagyon voltak, nehezek és minden bizonnyal kényelmetlenek is, mégis ezek voltak a modern kor első fürdőruhái.
Az 1700-as évek fürdőruha divatja
Az  1800-as évek közepén a fürdőruha még mindig takarta a női test nagy részét. Általában egy buggyos felső és egy török bugyogóra emlékeztető nagy nadrág, esetleg egy szűkebb nadrág és egy szoknya tartozott hozzájuk. Ezek a fürdőruhák még mindig nagyon nehezek és vastagok voltak, általában sötét virágos vagy csíkos flanel anyagból készültek. Ráadásul a szárazföldön sosem viselték őket, csak a vízben. A hölgyek sétálgattak utcai öltöztükben a strandon, majd beszálltak egy úgynevezett úszó házba, ahol felvették a fürdőruhájukat. Amíg öltöztek, egy ló bevontatta az úszó házat a vízbe, így a fürdőruhás nők a parttól jó messzire, a házikóból azonnal a vízbe léptek, a partról szinte nem is látszottak.

Népszerű lett a sport, lekerült végre a sok textil

A 19. század végére az úszás és a vízi sportok már rendkívüli népszerűségnek örvendtek, divatba jött az evezés és az óceánok partján a szörfözés is. A sporthoz a nehéz viktoriánus ruhák, a szoknyák és vastag nadrágok használhatatlannak bizonyultak. Új fürdőruhára volt szükség, amelynek még mindig nagyon erkölcsösnek kellett lennie, de eléggé könnyűnek ahhoz, hogy a fiatal hölgyek úszhassanak benne. Tulajdonképpen a sportnak köszönhető, hogy 1910-re a fürdőruhák már nem álcáztak a női test körvonalait és ahogy teltek az évtizedek a nadrágok is egyre rövidebbek, a felsőrészek egyre mélyebben dekoltáltak lettek. Térdig érő harisnyát ugyan még mindig „kötelező” volt hordani, a hölgyek válla és térde már kikandikált a fürdőruhából. A nehéz flanel anyagokat is elhagyták, divatba jött a könnyű jersey.
A fürdőruha története - evolúció az 1800-as évek végétől az 1920-as évekig

Teret hódított a botrányos bikini

A mai falatnyi bikiniig persze még hosszú út vezetett.
Az első kétrészes fürdőruha, pontosabban úszódressz már az 1910-es években megjelent, de ez még gyapjúból készült, pólószerű felsőből, egy felsőcombot takaró nadrágból állt, amelyet gyakran térdig érő zoknival egészítettek ki. A 20. század 30-as éveitől már megjelentek az olyan kétrészes fürdőruhák, amelyekből a has is kilátszott, de a köldököt mindig eltakarta az alsó rész, ahogy az a lenti képen is látható.
Az első bikinik
Az igazi áttörést azonban az 1946-os esztendő hozta meg, egy fracia divattervező ekkor alkotta meg az első zsinórbikinit, amely elsőként hagyta szabadon a köldököt is. Az új fürdőruhát egy Csendes-óceáni nukleáris tesztrobbantás helyszínéről, a Bikini Atollról nevezték el, ami tovább fokozta az egyébként sem csekély felháborodást. Ennek mértékét jól jelzi, hogy egyes európai országokban be is tiltották a viselését.
A fazon népeszerűségének nagy lökést adott az 50-es években, amikor a korszak egyik szexszinbólumát, Brigitte Bardot-t az egyik Cannes-i filmfesztivál alkalmával bikiniben fotózták a tengerparton, ezt pedig további hírességekről készült képek követték. A 60-as évektől már a bikini számított a legelterjedtebb fazonnak a fürdőruhák között.

Ma már bármit megtalálunk a kínálatban

A jól bevált egyrészes fürdőruha talán el is tűnt volna a kínálatból és megmarad az úszóversenyek kiváltságának, ha nem jön a Baywatch című sorozat, amelynek magasan felvágott és mélyen dekoltált piros fürdőruhát hordó női szereplői újra divatba hozták a kényelmes és szexis fürdőrucikat.
A bikini a mai napig a legnépszerűbb fürdőruha, ugyanolyan kedvelt a háromszög fazon, mint a tanga, a push up vagy a csípőt takaró verzió. A fürdőruhák között találunk szexi, erősen felvágott, rafináltan „tekergő” fazont, de az utóbbi években hódítanak az alakot inkább csak sejtető, strandruhára vagy szoknyára emlékeztető verziók is. Találunk falatnyi darabokat, de fellelhetőek akár a hosszúnadrágos, hosszú ujjú verziók is. Az anyagok egyre vékonyabbak, a fürdőruhák egyre kisebbek és az óriási választékból szinte alig tudjuk kiválasztani, melyik fazon passzol ránk legjobban.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdőzéssel kapcsolatos érdekességekről! Kattintson az alábbi gombra...