Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi kirándulástippekTavaszi kirándulástippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Több mint fürdő – a spa, és ami mögötte van

2017. 06. 07. 19:07
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
"Spa élmények", "spa szolgáltatások", "spa kezelések" – a fürdőbe járók, a wellnesst kedvelők rendszeresen találkoznak ezekkel a kifejezésekkel. De vajon tudjuk pontosan, hogy mit is jelent ez a szó? Utánanéztünk, honnan ered és mit is takar a spa kifejezés.

Egy belga város inspirációjára

A ‘spa’ szó jelentésére sok lexikonban és összefoglalóban azt a magyarázatot olvashatjuk, hogy a latin sanus per aquam, vagy sanitas per aquam kifejezés rövidítése. Ezek jelentése nagyjából: vízből nyert egészség. Nagyon jól és logikusan hangzik ez a magyarázat, de valószínűleg tévedésen alapul. A szó eredete ugyanis egy földrajzi helyhez kapcsolódik, méghozzá a belga Spa településhez. A városka egy vallon eredetű szó, az espa alapján nyerte a nevét, ami kutat jelent.

Már a rómaiak is használták

A várost Belgiumban, ahová már a római időkben is jártak fürdőzni az emberek, latinul Aquae Spadanae névvel illeték, amely valószínűleg az elhinteni, locsolni vagy megnedvesíteni jelentésű "spargere" igére vezethető vissza. A település fürdőjében található vastartalmú forrásvízzel a középkor óta a vashiány okozta betegségeket gyógyítják. A gyógyulni vágyók nevezték el a települést Espa-nak. A gyógyulás és „vizes kezelés” fogalma összekapcsolódott a településsel, és előbb-utóbb más gyógyhatású fürdőket, valamint kezeléseiket is elkezdték „spa”-ként emlegetni. Kezdetben ez a szó nem annyira a fürdőhelyekre, mint inkább az ivókúrákra utalt, ez a különbség azonban lassanként megszűnt, és ma már a “spa” külső felfrissülés lehetőségét is jelenti.

Nem gyógyítás, hanem megelőzés

A köznyelvben a spa-t és a balneoterápiát egymás szinonimájaként is használják, de ha pontosan szeretnénk fogalmazni, jobb elkülöníteni egymástól a kettőt. A balneoterápia a gyógyvizekkel, iszapokkal végzett gyógyászati kezeléseket foglalja magában, általában már meglévő betegség kezelésének részeként, a gyógyítási folyamat eszközeként használják. A spa inkább az egészségmegőrzéshez kapcsolódó kezeléseket jelenti, itt még nem a gyógyítás, hanem a megelőzés a cél.

Egyre bővül a spa szolgáltatások köre

Napjainkban a spa, mint egészségszolgáltatás a termálvízzel kapcsolatos gyógy- és élményszolgáltatásokat jelenti, de sok helyen már fitnesz programokkal és szépségkezeléssel is kiegészülnek a korszerű, modern spa-komplexumok szolgáltatásai. Több spa hotel is saját termálvíz kúttal is büszkélkedhet, melyek gyógyító vízének köszönhetően nemcsak a kikapcsolódni vágyó, de a gyógyulásra áhítozó közönséget is várják. Többféle spa szolgáltatás között válogathatunk, ha kedvünk tartja: orvosi spa kezelések, célirányos, a szervezet valamely részét védő spa kezelések és day spa, azaz szállás nélküli napi spa szolgáltatások érhetők el a wellness hotelekben és a fürdőkben.
Magyarország korszerű spa-központjaiban már speciális balneoterápiás programokkal, előzetes állapotfelméréssel és személyre szabott egészségprogrammal bővítik az igénybe vehető szolgáltatások körét, ezek igénybevételekor jól képzett szakemberek személyre szabott programok kialakításával segítik a vendégek gyógyulását. Ha wellness szállodába megyünk, általában a szolgáltatások teljes skáláját kínálják, a hagyományos balneoterápiás kezelésektől a szépségápoláson át egészen a fitneszig. Egy-egy hétvége során nagyon sok mindent kipróbálhatunk ezek közül, de az egynapos fürdőlátogatások is csodás élményt jelentenek. Ilyenkor afféle klasszikus, római vagy éppen török hagyományokat továbbélve ellátogathatunk a fürdőbe, és kiáztathatjuk magunkat a medencékben, és izzadhatunk a gőzben vagy a szaunákban. Ha pedig ennél meghittebb kikapcsolódásra vágyunk, akkor ellátogathatunk egy, a modern igényeket teljes mértékben kielégítő, luxus színvonalú day spa-ba is.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...