Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Több mint fürdő – a spa, és ami mögötte van

2017. 06. 07. 19:07
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
"Spa élmények", "spa szolgáltatások", "spa kezelések" – a fürdőbe járók, a wellnesst kedvelők rendszeresen találkoznak ezekkel a kifejezésekkel. De vajon tudjuk pontosan, hogy mit is jelent ez a szó? Utánanéztünk, honnan ered és mit is takar a spa kifejezés.

Egy belga város inspirációjára

A ‘spa’ szó jelentésére sok lexikonban és összefoglalóban azt a magyarázatot olvashatjuk, hogy a latin sanus per aquam, vagy sanitas per aquam kifejezés rövidítése. Ezek jelentése nagyjából: vízből nyert egészség. Nagyon jól és logikusan hangzik ez a magyarázat, de valószínűleg tévedésen alapul. A szó eredete ugyanis egy földrajzi helyhez kapcsolódik, méghozzá a belga Spa településhez. A városka egy vallon eredetű szó, az espa alapján nyerte a nevét, ami kutat jelent.

Már a rómaiak is használták

A várost Belgiumban, ahová már a római időkben is jártak fürdőzni az emberek, latinul Aquae Spadanae névvel illeték, amely valószínűleg az elhinteni, locsolni vagy megnedvesíteni jelentésű "spargere" igére vezethető vissza. A település fürdőjében található vastartalmú forrásvízzel a középkor óta a vashiány okozta betegségeket gyógyítják. A gyógyulni vágyók nevezték el a települést Espa-nak. A gyógyulás és „vizes kezelés” fogalma összekapcsolódott a településsel, és előbb-utóbb más gyógyhatású fürdőket, valamint kezeléseiket is elkezdték „spa”-ként emlegetni. Kezdetben ez a szó nem annyira a fürdőhelyekre, mint inkább az ivókúrákra utalt, ez a különbség azonban lassanként megszűnt, és ma már a “spa” külső felfrissülés lehetőségét is jelenti.

Nem gyógyítás, hanem megelőzés

A köznyelvben a spa-t és a balneoterápiát egymás szinonimájaként is használják, de ha pontosan szeretnénk fogalmazni, jobb elkülöníteni egymástól a kettőt. A balneoterápia a gyógyvizekkel, iszapokkal végzett gyógyászati kezeléseket foglalja magában, általában már meglévő betegség kezelésének részeként, a gyógyítási folyamat eszközeként használják. A spa inkább az egészségmegőrzéshez kapcsolódó kezeléseket jelenti, itt még nem a gyógyítás, hanem a megelőzés a cél.

Egyre bővül a spa szolgáltatások köre

Napjainkban a spa, mint egészségszolgáltatás a termálvízzel kapcsolatos gyógy- és élményszolgáltatásokat jelenti, de sok helyen már fitnesz programokkal és szépségkezeléssel is kiegészülnek a korszerű, modern spa-komplexumok szolgáltatásai. Több spa hotel is saját termálvíz kúttal is büszkélkedhet, melyek gyógyító vízének köszönhetően nemcsak a kikapcsolódni vágyó, de a gyógyulásra áhítozó közönséget is várják. Többféle spa szolgáltatás között válogathatunk, ha kedvünk tartja: orvosi spa kezelések, célirányos, a szervezet valamely részét védő spa kezelések és day spa, azaz szállás nélküli napi spa szolgáltatások érhetők el a wellness hotelekben és a fürdőkben.
Magyarország korszerű spa-központjaiban már speciális balneoterápiás programokkal, előzetes állapotfelméréssel és személyre szabott egészségprogrammal bővítik az igénybe vehető szolgáltatások körét, ezek igénybevételekor jól képzett szakemberek személyre szabott programok kialakításával segítik a vendégek gyógyulását. Ha wellness szállodába megyünk, általában a szolgáltatások teljes skáláját kínálják, a hagyományos balneoterápiás kezelésektől a szépségápoláson át egészen a fitneszig. Egy-egy hétvége során nagyon sok mindent kipróbálhatunk ezek közül, de az egynapos fürdőlátogatások is csodás élményt jelentenek. Ilyenkor afféle klasszikus, római vagy éppen török hagyományokat továbbélve ellátogathatunk a fürdőbe, és kiáztathatjuk magunkat a medencékben, és izzadhatunk a gőzben vagy a szaunákban. Ha pedig ennél meghittebb kikapcsolódásra vágyunk, akkor ellátogathatunk egy, a modern igényeket teljes mértékben kielégítő, luxus színvonalú day spa-ba is.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Demjéni kikapcsolódás

Kapcsolódjon ki az Egertől néhány percre található Piramis Fürdő és Üdülőparkban. Apartmanok, termálfürdő, étterem egy helyen. Kedvezményes ajánlatokért kattintson! Megnézem