Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

A termál- és gyógyfürdők gyógyulást segítő szakemberei

2023. 03. 02. 11:59
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés

Hazánkban körülbelül 200  termálfürdő áll a betegek és regenerálódni vágyók rendelkezésére, köztük egészen speciálisak is, például radonos vagy kénes gyógyvizek. De kik azok a szakemberek, akik ezekben a fürdőkben segítenek a gyógyulás útjára lépni?

A fürdőgyógyászati ellátás számos területet ölelhet fel, ide tartoznak a hidro- és balneoterápiák, a gyógymasszázsok, az aquafitness, de az egyes intézmények olyan szolgáltatásokat is kínálhatnak, melyekhez fizioterapeuta, gyógytornász, gyógymasszőr, szakápolók munkája szükséges. A legtöbb ilyen jellegű szolgáltatást szakképzett egészségügyi dolgozók végzik az orvos utasításának vagy a beutalón szereplő leírásnak megfelelően.

 

Ha elég erősnek érzi magát, megpróbálhat állást keresni az egészségügyi területén, és elhelyezkedni egy gyógyfürdőben vagy szanatóriumi központokban.

 

A társadalombiztosítás ugyanis jó néhány szolgáltatás árához nyújt támogatást. Ilyen a gyógyvizes gyógymedence vagy gyógykád használata, az iszappakolás, a súlyfürdő, a gyógymasszázsok különböző fajtái, például a víz alatti vízsugármasszázs, illetve a víz alatti csoportos gyógytorna. Érdekesség, hogy ilyen terápiákat, kiegészítő kezeléseket csak szakorvos rendelhet el, és még ő is csak a közegészségügy keretein belül, vagyis magánrendelésen nem.

Az egyes kúrák általában 15 alkalomra szólnak (noha az orvos kivételes esetben kevesebb vagy akár 20 alkalmat is előírhat, és évente két alkalommal lehet őket igénybe venni. Az egyes kúrák akár több szolgáltatást is tartalmazhatnak, de a TB-támogatás az ilyen kombinált esetekben legfeljebb 4 kezelésfajtára vonatkozik, a többit a páciensnek kell állnia.

 

Szakszemélyzet a gyógyulásért

A termál- és gyógyfürdőkben jellemzően egészségügyi végzettségű dolgozók végzik a gyógyterápiákat, rehabilitációs és regeneráló eljárásokat. A fizioterápiás szakasszisztensek, gyógymasszőrök, gyógytornászok, mozgásszervi vagy egyéb problémákra szakosodott ápolók mellett olyan szolgáltatók is dolgoznak, akik inkább kozmetikai vagy közérzetjavító kezeléseket végeznek. Ilyen a kozmetikus, jógaoktató, reflexmasszőr, illat- vagy hangterapeuta, aquafitness-tréner vagy a spa-részleg vezetője.

 

Balneoterápia vagy hidroterápia? Mi a különbség?

A módszereket két csoportra oszthatjuk aszerint, hogy a víz fizikai (hidroterápia) vagy kémiai (balneoterápia) tulajdonságait használják-e fel a betegek gyógyítására. Az iszapkúrák a kettő között vannak, mivel mind a kémiai összetételük, mind a hőmérsékletük jótékony hatású. A gyógyvizes kúrák, inhalálások inkább a balneoterápia részei, míg azok az eljárások, amelyek a víz felhajtóerejére vagy hőmérsékletére alapoznak, mint a súlyterápia vagy vízi torna, a hidroterápiához tartoznak.

 

A leggyakoribb módszerek és kezelések

Szénsavas fürdő

Főleg szívbetegeknek vagy keringési zavarokban szenvedőknek ajánlják, de rekreációként is kitűnő, például krónikus kimerültség esetén. A szénsavas víz növeli a bőr szén-dioxid-ellátottságát, miáltal az erek kitágulnak, a szívverés megnyugszik, és a vérnyomás csökkenni kezd.

 

Iszapkúrák

A iszapkúrák, iszappakolások során a gyógyiszapok kedvező ásványianyag-összetétele és a hő (a jellemzően 42 fokos iszap) elsősorban a reumás vagy egyéb ízületi panaszok esetén nyújthat enyhülést. Hő hatására az erek kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, ami gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású.

 

Ivókúrák

A gyógyvizes ivókúrák egy harmadik területen, a gyomor- és bélrendszer problémái esetén lehetnek hatásosak. A gyógyvizek kedvező ásványi anyagai és maga a víz jótékony hatással lehet a máj és a vese működésére, az elfogyasztott folyadék kellemesen átmossa a beleket. Fontos, hogy a kezelések során elérhető legyen egy egészségügyi szakember, aki ellenőrzi a páciensek állapotát, és szükség esetén módosítja vagy leállítja a kúrát. Megeshet például, hogy valaki nem bírja az adott gyógyvizet, vagy szokatlan tüneteket produkál.

 

Súlyfürdő

A súlyfürdő lényege, hogy a sima vagy gyógyvízben levő páciens a nyakánál vagy hónaljánál (esetleg mindkét ponton) kap egy megtámasztást, és a saját súlyánál fogva, esetleg a testére erősített súlyokkal lóg a vízben. Az összetömörült csigolyák így megnyúlnak, a gerinc kiegyenesedhet. Legtöbbször kezdődő vagy kialakult porckorongsérvnél, csigolyameszesedésnél írják fel az orvosok, mivel a módszer nagyszerű, fájdalommentes, sőt, viszonylag kellemes lehetőség az ülőmunka más ok miatt kialakult problémák kezelésére. A kezelést tapasztalt egészségügyi dolgozó felügyeli, aki az előírt orvosi célok mentén és a páciens reakcióira figyelve végzi a súlyterápiát, és szükség esetén módosítja a súlyokat.

 

Gyógymasszázsok

A gyógymasszázs lehet vízhez kötött (víz alatti vízsugármasszázs) vagy hagyományos masszázságyon végzett masszázs. A szakképzett gyógymasszőr a kezelőorvos által felírt céllal végzi a masszázst. Ha valakinek nincs beutalója, a masszőr nem alkalmazhat gyógymasszázst, legfeljebb egy általános frissítő-regeneráló, úgynevezett wellness- masszázst. Ha szükséges, a gyógymasszőr szorosan összedolgozik a létesítmény többi egészségügyi dolgozójával, de vezetheti a hirdoterápiás kezeléseket (súlyfürdő, szénsavas fürdő) is.

 

Vízi torna

A felhajtóerő miatt a vízben végzett mozgás nem terheli meg annyira az ízületeket és a gerincet, ezért nagyon jót tesz ízületi kopás, reumás panaszok, ízületi gyulladás esetén. A rendszeres vízi torna segít megőrizni a mozgékonyságot, felpezsdíti a vérkeringést, javítja a belső szervek és a végtagok vérellátását, és kellemes közérzetet ad. A vízi tornát sokszor ajánlják túlsúly esetén is.

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Legyen részese Ön is a vidéki mulatságnak!

2023. október 19-22. között rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált, amely egy igazi gasztroélményt nyújt minden résztvevő számára. Van egy remek ajánlatunk a szálláshoz. A megújult Hunguest Gyula a fesztivál helyszínétől nem messze, Gyulán várja a pihenni vágyókat. Megnézem