Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Ásvány, termál vagy gyógy? Végre eláruljuk a titkot

2022. 04. 28. 08:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Sokan nincsenek vele tisztában, mi is a különbség az ásványvíz, a termálvíz és a gyógyvíz között. Most eláruljuk a titkot.
Az ásvány-, termál- vagy gyógyvíz kérdéskör kicsit hasonlít a bogár-rovar témához. Biológia órán gyakran hangzott el az a tanítójellegű, már-már mondókaszerű mondat, "nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar". Hasonló a helyzet a vizek esetében is, nem minden ásványvíz gyógyvíz, de minden gyógyvíz ásványvíz. A kategóriákat természetesen lehet még tovább pontosítani.
Természetes ásványvíz
Oldott összes ásványianyag-tartalma literenként legalább 1000 mg, vagy az oldott összes szilárd ásványianyag-tartalma 500-1000 mg/l között van és tartalmaz aktív biológiai anyagot. Hazánkban 251 elismert ásványvíz található.
Termálvíz
Az a mélyről feltörő víz, mely spontán feltörésnél minimum 20°C, mesterséges fúrásnál minimum 30°C. Hazánkban relatíve kisebb mélységből hozható a felszínre termálvíz. A megközelítőleg 1300 magyarországi termálforrás háromnegyede az Alföldön lelhető fel.
Gyógyvíz
Az az ásványvíz, mely az egészségügyi törvényrendeletben szabályozott fizikai tulajdonsága, illetve kémia összetétele alapján gyógyhatásúnak minősül, és orvosi tanulmány is igazolja hatékonyságát. Hazánk 266 elismert gyógyvízzel rendelkezik.
Vannak olyan gyógyvizek, melyek nemcsak fürdő-, de ivókúrára is alkalmasak. Egy ivókúra átlagosan négy hétig tart, ezalatt a beteg fél-egy liternyi folyadékkal fogyaszt többet a megszokott mennyiségnél. Ez önmagában is hatásos, mert a többletfolyadék átmossa a szervezetet. Az ivókúra hatása függ a gyógyvíz kémia összetételétől és hőmérsékletétől is.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...