Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Barokk elegancia és 57 fokos termálvíz úton a tenger felé

2016. 05. 09. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Egy történelmi kisváros hangulata, kulturális központ, egy kalandos múltú vár és forró gyógyvíz – mindezt kínálja nekünk Horvátország legrégebbi fürdője, Zágrábtól nem messze. Varasdfürdő, Varazdin Toplice felé vettük utunkat.
A főváros, Zágráb mellett, Horvátország másik népszerű szárazföldi turistacélpontja Varasd, avagy horvátul Varazdin. A kisvárosban tényleg minden együtt van, ami egy kellemes, pár napos kikapcsolódáshoz kell: az óvárosban hangulatos kis utcácskák, a dombtetőn egy szép állapotban megmaradt vár, a belvárosban számos múzeum és galéria, valamint a város mellett egy a rómaiak által alapított fürdőkomplexum. Ha nem szánhatunk több napot Varasdra, akkor esetleg a horvát tengerpartra utazva, vagy a nyaralásból hazafelé jövet is érdemes megpihenni és néhány órát, akár egy napot eltölteni itt.

Török ellen is óvott a termálvíz

Varasd - amely nevét a magyar „város” szóból kapta - Zágrábtól 81 km-re, északra fekszik, a Dráva partján. Már a rómaiak is felismerték a térségben feltörő termálvíz értékét, területéről számos római emlék is előkerült.  Az 1800 méterről feltörő 57 fokos, kénes vizű fürdő neve ekkor „Aqua Iasae” volt.
 
A tűzvész pusztította települést a 4. században Konstantin császár építtette újjá. A 41 ezres lakossággal rendelkező Varasdról már egy 1181-es oklevélben is olvashatunk, ahol III. Béla király írt a település fürdőjéről. Ő „Topliss” néven említette a települést, de Varasd gyógyvizének jótékony hatásáról a következő századokban több írásban is megemlékeznek. A török támadások idején például Varazdin várát a termálforrás vize is óvta a harcban, hiszen a várat körülvevő vizes árkot is ezzel a meleg vízzel töltötték fel.

Ékszerdoboz a hegyek között

A történelmi emlékek, sőt a történelmi fürdőemlékek ma is fellelhetők a horvátországi kisvárosban. A Szent Márton tiszteletére szentelt római katolikus templom a város egyik legrégibb épülete, amely már a 14. század óta uralja a városképet. Varasd kastélyának elődje, a település vára pedig szintén a 14. században épült. A kastélyt a török elleni harcok során tornyokkal és vizesárokkal erősítették meg, majd a 17. század közepétől pedig fürdőszállóként üzemelt. „Aqua Iasae” római település maradványai a meleg vizű forrás közelében találhatók, a római település központja a fürdő dombjának legfelső teraszán, a mai romkert területén feküdt, a lakónegyedek pedig lejjebb a domb lába felé húzódtak, ahol kézműves műhelyek és boltok is voltak. A fürdő negyedből előkerültek a fürdőépületek, a medencék, a római bazilika, a fórum, a tornáccal körülvett termálforrás maradványai, amelyek közül sok ma is eredeti helyén tekinthető meg, de nagyon sok emléket a vár udvarában állítottak ki. Mivel a fürdő területét a vendégek részére tartották fenn, a lakosságnak lejjebb, 1844-ben egy népfürdőt építettek, ennek maradványi is megtekinthetők, ma egy étterem üzemel itt.
Barokk elegancia és 57 fokos termálvíz úton a tenger felé

Magas szintű szolgáltatások „tömegmentesen”

Varasdfürdő strandja a legrégebbi fürdő Horvátország területén. Kiváló és szakszerű wellness és fitnesz szolgáltatásokkal és – az itt működő szanatóriumnak köszönhetően - gyógyászati kezelésekkel is várják az idelátogató vendégeket. A fürdő kültéri medencéi kiváló kikapcsolódást jelenthetnek a fiatalabb korosztály számára. Az épületrészek felújítására kiírt pályázat megvalósítása már folyamatban van. Varazdin városa igazi gyöngyszem Horvátországban, ahol a barokk művészet és a történelmi korok szelleme jár át minden utcát és minden házat – ez a különleges hangulat adja a település báját. Nincs tömeg, inkább a hazai turisták keresik fel a települést. Emiatt sok helyen csak horvát nyelvű feliratokat találunk, ami nehézséget okozhat, viszont kárpótolhat minket, hogy épp a nemzetközi turizmus alacsony arányszámai miatt ebben a térségben nagyságrendekkel olcsóbb minden, mint a horvát tengerparton.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...