Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók

Csupán négy magyar strand és fürdőhely esetében kifogásolható a vízminőség

2017. 05. 30. 18:30
Forrás: MTI
Fürdőzés
Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarország természetes vizű fürdőhelyeinek 71 százaléka, az európai fürdőhelyeknek pedig több mint 85 százaléka kiváló minőségű. A vízminőséget négy hazai strand és fürdőhely esetében kifogásolták.
A tavaly megvizsgált európai természetes fürdőhelyek több mint 96 százaléka megfelelt az európai uniós szabályokban meghatározott minimumkövetelményeknek, a fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiváló vízminőségű.
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság az unió országaira, valamint Svájcra és Albániára kiterjedő éves jelentésében kiemelte, hogy 2016-ban a megvizsgált európai fürdőhelyek vizének minősége javarészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas - háztartási szennyvízből vagy állattartásból származó fekáliás - szennyezőanyagoktól, az európai tengerpartok és fürdőhelyek vizeinek minősége javuló tendenciát mutat.
A jelentés kiemelte, hogy Luxemburg mind a 11 fürdőhelye, Ciprus és Málta fürdőhelyeinek 99 százaléka, Görögország fürdőhelyeinek 97 százaléka és Ausztria fürdőhelyeinek 95 százaléka kiváló minősítést érdemelt tavaly.
2016-ban kifogásolt osztályba a vizsgált fürdőhelyek 1,5 százalékát sorolták, ugyanakkor a kifogásolt vízminőségű fürdőhelyek száma egy év alatt 383-ról 318-ra csökkent. Csak az uniós tagállamokat tekintve a kifogásolt helyek száma tavaly 302 volt az egy évvel korábbi 349 után - tették hozzá.
A kifogásolt fürdőhelyek száma Olaszországban volt a legmagasabb, ahol 100 ilyen osztályzatú fürdőhely található. Franciaországban 82, Spanyolországban 39 fürdőhely kapott kifogásolt besorolást.
A jelentés szerint a magyarországi fürdőhelyek legtöbbjének - 71 százalékának - kiváló a vízminősége. Ezek főként a Balaton partján találhatók. Kifogásolt vízminőséget mindössze négy strand és fürdőhely - a tiszakécskei, a gergelyugornyai és a jándi szabad strand, valamint a makói Maros Kalandpart - esetében állapítottak meg a vizsgálatok.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...