Gyerekkel a legjobb – Fertő tavi strandolás Burgenlandban

2016. 07. 25. 20:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Minden szülő jól tudja, a természetes vizek kedvelőinek jól át kell gondolniuk, ha kisgyerekkel indulnak strandra, vajon melyik tó, folyó, strand jelenti a legoptimálisabb megoldást. Fontos, hogy a víz sekély legyen, illetve nem jó, ha túl nagy a tömeg. Kell néhány izgalmas vízi és szárazföldi játék, továbbá kiemelten fontos a víz tisztasága is. Mindezek figyelembevételével bátran ajánlhatjuk a szabad vizek kisgyerekes kedvelőinek a Fertő tavi Mörbisch strandját.
Mörbish, a Fertő tó osztrák oldalán, de Fertőrákostól alig néhány kilométerre található, autóval, kerékpárral és rendszeresen közlekedő hajójárattal is jól megközelíthető kistelepülés, eredeti neve Fertőmeggyes. Jelentős turisztikai központ stranddal, csónak- és hajókikötővel és egy különleges vízi színházzal, ahol a nyári estéken zenés darabok várják a közönséget. Jellegzetes, furcsa módon délies hangulatú burgenlandi kisváros, fehérre meszelt falak között pompázó muskátlikkal, leanderekkel, futónövényekkel, kukoricafüzérekkel. Szüret idején az erjedő must illata tölti be a levegőt, hiszen itt is háznál dolgozzák fel a szőlőt.

Ideális tavi strandolás az egész családnak

Mörbisch strandja nem nagy, de gyönyörűen gondozott, és megvan minden, ami egy családi strandoláshoz kell: úszhatunk a tóban, amelynek itt a legtisztább és a legmélyebb a vize. A gyerekek számára elkerítettek egy sekélyebb részt is, a nagyobbacskákat pedig a mélyebb részen néhány vízi alkalmatosság: hatalmas úszó és ugráló sziget, megmászható felfújt jéghegy, egymásba illesztett műanyag téglákból álló vízi mászóka várja. Az úszáson, pancsoláson és a mókázáson túl a teljesen hagyományos lubickolásra a külön kiépített medencékben van lehetőség, van csúszda meg gyerek-élménymedence is.
Gyerekkel a legjobb – Fertő tavi strandolás Burgenlandban

Itt várja a béke szigete is

Azoknak, akik a strandolást jobban szeretik a nyüzsgéstől és zsivajtól elkülönülten kezelni, csak át kell menniük a hídon, a nádas mélyén megbújó szigetre. Ez valóban a nyugalom szigete, itt nincs sem büfé, sem játékok, csak tökéletesen nyírt puha gyep, néhány pad, öltözők. Ráadásul, ha szerencsénk van, innen még a strand melletti vízi színpadon zajló színpadi próbákat is megleshetjük. A szigetről három elég nagy stég nyílik, ezekről ugyanabba a mély vizes részbe ereszkedhetünk be a tóba, mint a partról.

Csodás élmények a tó körül

A strandolás utáni kirándulás élménye is garantált, hiszen a Fertő-tó mind magyar, mind osztrák oldala gyönyörű, rengeteg lehetőséget nyújt játékra és laza esti sétákra is. Érdemes kipróbálni a rendszeresen közlekedő sétahajó járatokat, melyekről az egész tavat megcsodálhatjuk. Ha van időnk, mindenképpen fel kell keresni Rust városát, amely valóságos kis ékszerdoboz a tó osztrák oldalán. A finom nedűt kedvelőket a domboldali pincesorok, a sportolásra vágyókat pedig a csodálatos helyeken vezető szépen kiépített kerékpárút varázsolhatja el a mörbishi strandolás után.