Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Így tanítsuk meg a gyereket úszni

2022. 06. 17. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Itt nyár, a strandszezon, lassan azok a gyerekek is víz közelbe kerülnek, akik nem olyan szerencsések, hogy rendszeresen uszodában fejleszthessék a tudásukat. Szakértők tanácsait gyűjtöttük össze, hogyan hozhatjuk közelebb legeredményesebben a pancsolás mellett az úszás tudományát is a legkisebbekhez.

Indítsunk játékkal

Az első és legfontosabb tanácsa minden úszásoktatónak, hogy játékkal indítsunk, és hagyjunk elég időt, hogy a gyerek megbarátkozzon a vízzel, a medence közegével. Ha fél a víztől, a mélységtől, vagy attól, hogy a feje a víz alá kerül, sosem fog biztonsággal úszni.
 
A víz alá merülést egyszerű és vicces játékokkal is gyakorolhatjuk. Versenyezhetünk, melyikünk bírja tovább a víz alatt, lemerülhetünk apró, korábban elsüllyesztett játékokért, vagy bugyborékolva játszhatunk halacskásat a legkisebbekkel. A lényeg, hogy laza, könnyed és játékos legyen, a gyerek még egy pillanatra se érezzen kényszert a dologgal kapcsolatban.

Beszélgessünk a halacskákkal

Ha már megbarátkozott a vízzel, csemeténk első dolga, hogy megtanuljon a vízben lélegezni. Gyakoroljuk vele együtt, hogyan lehet az orrunkon a víz felett beszívni, majd pedig szánkon át a víz alatt kiengedni a levegőt. Ügyeljünk rá, hogy jól csinálja-e, és mindenképpen javítsuk ki a hibákat. Köríthetünk egy kis mesét a gyakorlás köré, mondhatjuk, hogy a halacskákkal beszélgetünk a víz alatt, vagy így küldünk üzenetet a teknősöknek.

Evezz, mint a kacsa

Előbb tanítsuk meg, hogyan lehet lebegni a vízen és csak utána kezdjünk neki a mozdulatok elsajátításának. Ha elsőre nem pont úgy csinálja, ahogy kell, akkor is dicsérjük meg, ha fennmaradt a víz felszínén, vagy ha már haladt néhány métert. Mutassuk meg neki – akár videón – a kacsa lábmozgását, a béka úszómozdulatait, vagy akár a delfin siklását, aztán a medencében utánozzuk együtt az állatokat. Bárhol is tart az úszás tanulás folyamata, mindig hagyjunk egy kis önállóságot a gyerek számára. Legyünk mellette, de hagyjuk egyedül mozogni, hiszen ha azt érzi, hogy mi már hiszünk a tudásában, ő is magabiztosabb lesz.
Végül jöjjön néhány alapszabály, amelyet mindig „ad-hoc úszásoktatónak” érdemes betartani.
 
Készítsünk beosztást, hogy mikor mit szeretnénk megtanítani a gyereknek, és ne akarjunk ennél többet.
 
20-30 percnél több figyelmet ne várjunk el a gyermekünktől. Ennyi tanulás egyszerre bőven elég, utána hagyjuk játszani, pancsolni kedvére.
 
Még a legkisebb eredmény után is dicsérjük, nagyobb eredmények után jutalmazzuk meg őt.
 
Ne idegenkedjünk „segédeszközök” használatától, ha úgy érezzük, hogy erre szükség van. Egy néhány héten át használta úszódeszka, karúszó vagy mellény néha csodákat tesz a kisgyerek önbizalmával, és hosszú távon közelebb visz a várt eredményhez.
 
Mindig találjunk ki valamilyen játékos körítést az úszástanuláshoz. Lehet az fogócska, kincskeresés vagy állatok utánzása, a lényeg, hogy a kicsi jól érezze magát közben.
 
Mindig érezze a gyerek, hogy biztonságban van. Hallassuk a hangunkat, hogy hallja, ott vagyunk mellette, vagy érintsük meg, hogy tudja, nem engedjük, hogy bármi baja essék.
 
Ami a legfontosabb: ha mi magunk sem érezzük biztonságban magunkat a vízben, vagy nem vagyunk biztosak úszó tudásunkban, inkább forduljunk szakemberhez, aki nemcsak a gyerek, de a mi úszótudományunk csiszolására is szívesen vállalkozik.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...