Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Ingyen fürödhetünk a gyönyörű toszkánai termálforrásban

2024. 07. 10. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A Saturnia-hőforrás sziklákon alácsorgó, gőzölgő vízesését elnézve nincs olyan, aki ne cserélne szívesen a benne ücsörgő boldog fürdőzőkkel. Ez a csoda nincs is annyira messze tőlünk, ráadásul ingyenesen, afféle szabad termálstrandként használható.
Olaszország mindig is közkedvelt célpont volt a világjáró magyar közönség körében. Toszkána felé indulva szinte mindenki ugyanazt keresi: reneszánsz emlékek, napfényben úszó zöld dombok, finom borok és friss ételek. A toszkán útitervhez most mi is hozzájárulunk egy menüponttal: a szabadon látogatható Saturnia-hőforrás varázslatos termál-vízesésével!

Kanyargós hegyi utak között

A Saturnia-hőforrás Toszkánában, a Grosseto települést övező hegyek között található, 56 km-re Grosseto-tól és 14 km-re Manciano településtől. Utazók feljegyzései szerint a különleges hőforrás kalandos és kanyargós hegyi úton közelíthető meg, de mindenki úgy gondolja, megéri az autózást. A vízesés Cecínából indulva Saturnia település előtt található. Senkit ne tévesszen meg a Terme di Saturnia felirat, ez ugyanis egy rendkívül szép és színvonalas, de ennek megfelelően elég drága wellness szállodát és a hozzá tartozó strandot jelöli. Aki a szabadon, lépcsős sziklákon alácsorgó termálvízre vágyik, annak a Cascate di Gorello feliratot kell keresnie.
Ingyen fürödhetünk a gyönyörű toszkánai termálforrásban

Római istenek perpatvara

A Saturnia-hőforráshoz kapcsolódó Cascate di Gorello vízesése szolgáltatja ugyanis a 37 fokos termálvizet, amelyből másodpercenként 800 liternyi mennyiségben zúdul le a természetes úton keletkezett sziklakádakba és kis medencékbe a hegyek alatt. A rómaiak szerint a forrás úgy keletkezett, hogy Jupiter és apja, Szaturnusz heves vitákba bonyolódtak, s az istenek a véleményüket néhány villámcsapással nyomatékosították, amelynek következtében a földön repedés keletkezett, amelyből forró víz tört elő. A fürdőt a rómaiak idejéből már említetik az írásos emlékek, később pedig a középkorban is rendszeresen használták.
Ingyen fürödhetünk a gyönyörű toszkánai termálforrásban

Gyógyító víz a sziklákon

A forrást elhagyva a víz lelassulva folyik lefelé, érdemes keresni egy helyet, ahol masszírozó hatását megtapasztalhatjuk. A vízben lévő ásványi anyagok és gázok kedvezően hatnak a keringési és légzőszervi rendszerre. A bőrön hámlasztó és egyben bőrmegújító hatású a Saturnia vize, amelybe bele is lehet kóstolni, hiszen az emésztő rendszerre is pozitív hatással van.
Ingyen fürödhetünk a gyönyörű toszkánai termálforrásban
A kő zöldes színe ellenére szinte egyáltalán nem csúszós, a meder alján porózus kövecskék vannak, amelyek állaga inkább homokos talajra emlékeztet. Az egészségre jótékony hatást gyakorló zuhatag még a legmélyebb pontján is maximum egy méter mély, így nem jelent veszélyt a fürdőt használható látogatók számára. A víz a lépcsős fürdőt elhagyva folyóként tűnik el a nádasban.
Ingyen fürödhetünk a gyönyörű toszkánai termálforrásban

Saturnia a „Napsütötte Toszkána” egy fejezete

Az utazási blogok feljegyzései szerint az ingyenes „termál vízesés” mellett nincs túl kiterjedt kiszolgáló rendszer, de mára már annyit fejlődött, hogy nagy parkolóval, kis étteremmel, wifivel, sőt pizza automatával is rendelkezik. A gőzölgő vízesésben a nap szinte minden szakában találunk fürdőzőket, az éjszakai pancsolás akár gyerekekkel együtt is nagyon népszerű Saturniában. Ha pedig a fürdőzés előtt vagy után egy romantikára vágyunk, ne hagyjuk ki Saturnia falucskáját sem, amelyről így ír Frances Mayes a Napsütötte Toszkána című könyvben: "kis kitérőt teszünk Saturnia felé, amely talán Itália legrégibb városa. A legenda szerint Szaturnusz, az ég és a föld fia, alapította. A város a Via Clodia köré csoportosul, s olyan régi, hogy felfoghatatlan. Mondogatom magamban: „a Via Clodián lakom”, és megpróbálom elképzelni, milyen lehet." Ha mi is elképzelnénk, a Saturnia hőforrásről készült videó, segíteni fog ebben.
Ingyen fürödhetünk a gyönyörű toszkánai termálforrásban

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide