Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Mire jó? - Sóterápia

2021. 07. 05. 19:13
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Miben rejlik a sóterápia lényege? Kinek ajánlottak a sóterápiás módszerek, illetve milyen esetekben kerülendő a terápia használata? Sóbarlangtól a sólámpáig: összeszedtük a tudnivalókat.
Korunk egyik tipikus betegsége a rohanó életmód és a modern környezet káros hatásainak következtében fellépő fizikai és lelki kimerültség. A wellness kezelések többsége segíti a pihenni vágyókat a relaxálásban, azonban azok, akik a sóterápiát is kipróbálják, nem csupán a feszültségtől szabadulnak meg.
Kutatások szerint a mai modern környezetben alapvetően megtalálható elektromos készülékek, a légszennyezettség és egyéb hatások befolyásolják a levegőben lévő elektromos töltésű részecskék egyensúlyát. Ezeknek a hatásoknak köszönhetően a levegőben főként pozitív töltésű részecskék keletkeznek, így a túlságosan poros, füstös levegő miatt nemcsak kedvetlenek, lehangoltak leszünk, de nőhet a kockázata a krónikus légúti betegségek kialakulásának is.

Hogyan hat a sóterápia?

A sóterápia lényege, hogy a kezelés során sót juttatnak a levegőbe, ami jótékonyan hat a szervezetre. A kezelés azonban nemcsak az emberi szervezetre hat pozitívan, hanem segít a különféle légúti és légzőszervi betegségek leküzdésében, a bőr és ízületi problémák gyógyításában.
Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiát alkalmaznak, a negatív töltésű ionok megkötik a pozitív töltésű porszemeket. A sóterápiás helyiségek jótékony hatása tehát a sóbarlang levegőjében szálló kristálysóban rejlik. Bár a sót mindenki ismeri, amikor sóterápiáról beszélünk, fontos tisztázni, hogy nagy különbség van az ételek ízesítéséhez használt, szájon át bevitt só és a sóterápia során használt só között. Alapvetően ezekben az esetekben nemcsak a só szervezetbe juttatásának módja tér el, hanem összetételük is más. Míg az étkezésekkor használt só, azaz a nátrium-klorid mindössze két elemből áll, addig a természetben előforduló só ezen felül még közel 82 elemet tartalmaz.
Mire jó? - Sóterápia
Sóbánya

Sóterápia a természetben: sóbarlang

A sóbarlangok lényege, hogy természetes só segítségével tegyék elérhetővé látogatóik számára a szervezet számára szükséges vegyületeket. Másfelől a barlangban leadott negatív töltésű ionok bioenergiai erőket sugároznak, melyből a látogatók értékes energiákat meríthetnek. A só által leadott negatív töltésű ionok pozitívan hatnak a légutakra, légúti megbetegedésekre (asztma, allergia, szénanátha), idegfájdalmakra, magas vérnyomásra és reuma ellen. Ezenkívül a sókristályok bioenergiája hatással van a vesére, az idegek, a hormon háztartásra, a vér méregtelenítésére, az idegrendszer erősítésére, sőt még az öregedési folyamatok lelassítására is.
A sóbarlang pozitív hatását általában zene- és fényterápiával egészítik ki. A látogatókat így nemcsak a kényelmes relaxáló székek, hanem madárcsicsergés, tenger zúgás, szélsuhogás hangjai és különleges fényhatások segítik az ellazulásban. A színek nemcsak a szemen keresztül jutnak be a szervezetbe, hanem a bőrön keresztül eljutnak az agy központi rendszerébe, így pozitívan befolyásolják az anyagcsere háztartást irányító folyamatokat.
Mire jó? - Sóterápia
Sóbarlang

Sóterápia a wellnessben: sókamra és sókabin

A sókamra lényege, hogy falai himalájai sóbányából származó kristálysó tömbökkel és téglákkal vannak kirakva. A kamrában kristálysó oldatot párologtatnak, aminek hatására a levegő sós, tökéletesen por és ingermentes, erős antiallergén és antibakteriális hatásúvá válik. A vendégeket körülvevő só harmonikus, megnyugtató rezgése segíti az ellazulást, ugyanakkor a légtérbe porlasztott szemcsék gyógyítóan és megelőzően hatnak a légúti megbetegedésekre, valamint jótékonyan befolyásolja az ízületi gyulladásokat és a bőrproblémákat.
Mire jó? - Sóterápia
Sókamra
A sókabin a természetben megtalálható sóbarlang mesterségesen kialakított formája, ahol a sóbarlang mikroklímáját kősóval borított falakkal és padlózattal szimulálják. Így a kabin hatásában teljesen megegyezik a barlangéval, nyugtató, gyulladáscsökkentő és bőrbetegségek kezelésére egyaránt alkalmas.

Sóterápia otthon: gyógyító sós víz és sólámpa

Hatásában a fentiekhez, hasonló a wellness szalonokban vagy akár otthon is elérhető sóterápiás módszer a gyógyító sós víz. A tengervíz tisztított sóit ugyanis könnyedén felhasználhatjuk otthoni fürdőkúránkon. A terápiát kiegészíthetjük egy iszapkezeléssel, így biztosan megszabadulhatunk a mindennapok során felhalmozódott stressztől vagy akár az álmatlanságtól, alvási zavaroktól is. A tengervíz tartalmú sós fürdők és iszapkezelések nemcsak az ellazulást segítik, gyulladáscsökkentő, valamint bőrtisztító hatással bírnak, sőt bevált módszert jelent a csontbetegségek, reumatikus és ízületi betegségek esetében is. A kezelés a sókamrás terápiákhoz hasonlóan szintén kiegészíthető zene- és fényterápiával.
 
A sóterápiás módszereket tárgyalva természetesen nem maradhat ki a legismertebb és talán leggyakrabban használt módszer a sólámpa. Legnagyobb előnyét az jelenti, hogy viszonylag olcsón beszerezhető és nem igényel gondos előkészületeket, így alkalmazása könnyen beilleszthető a mindennapok rutinjába. A sólámpa kristályát a Himalájában bányásszák, különlegessége, hogy olyan speciális kipárolgása van, mely allergiás és asztmatikus megbetegedések kezelésére is alkalmas. Ezenfelül képes megszüntetni az elektroszmogot és nagyon jó hatással van a koncentrációs zavarokra.
Mire jó? - Sóterápia
Sólámpa

Kinek ajánlottak a sóterápiás módszerek?

A sóterápiás módszerek kifejezetten ajánlottak azoknak az egészséges embereknek, akik fokozott szellemi munkát végeznek és hajlamosak a stressz által kiváltott betegségekre. Kiválóan alkalmasak továbbá olyan krónikus betegek kezelésére, akik valamilyen bőrgyógyászati, reumatikus, mozgásszervi, daganatos vagy krónikus belgyógyászai betegségekben szenvednek. Rendkívül jó hatással vannak a műtétek utáni regenerálódásra, a krónikus légzőszervi betegségekre és az asztmás, allergiás betegségekre is.
A sós levegő kedvező hatása leginkább naponta 2 héten át, 10 alkalommal - történő kezelés esetén érvényesül, ha ez nem megoldható, legalább heti 3 kezelés javasolt.
A kezelés a többi látogatóra való tekintettel nem javasolt heveny, lázas, fertőző légúti betegség esetén.

Tipp: A só gyógyító erejét itthon számos fürdőben is élvezhetjük. Kattintson, ha kíváncsi, mely helyeken: Sószoba a fürdőben.

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Őszi wellness akciók!

Pihenésre vágyik? Pezsdítse fel őszi napjait, fedezze fel az ezerféle színbe öltözött tájat, és élvezze a wellness szállodák kényeztető szolgáltatásait! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem