Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

Négy dolog, amire érdemes odafigyelni, ha terhesség alatt fürdőbe látogatunk

2023. 05. 02. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés

A babavárás időszakában sokféle érzelmet élnek meg a leendő szülők, akik egyszerre izgatottak és boldogok, miközben tele vannak sok-sok kérdéssel életük új fejezete előtt. Érdemes ezért időben megkezdeni mind a lelki, mind a fizikai készülődést, és tájékozódni, milyen apró életmódbeli változtatások szükségesek ahhoz, hogy a terhesség zavartalanul teljen.

Egy mozgalmas időszak

A készülődés számos feladatot rejt, hiszen meg kell terveznünk, hova érkezünk majd haza családként, milyen lesz a babaszoba, sokan éppen a várandósság idején költöznek, vagy újítják fel a környezetüket. Az új élet kezdete előtt érdemes átgondolni a mindennapokat: hogyan jutunk majd el a gyermekorvoshoz, a nagyszülőkhöz, milyen babakocsi lesz a legmegfelelőbb, elférünk-e az új családtaggal az autóban. Mérlegelnünk kell, belevágunk-e egy babaváró hitel felvételébe vagy megvan-e a szükséges keretünk mindenre.

Emellett persze nem csupán a fizikai környezetet kell felkészíteni, hanem saját magunkat is. A kismamának a lelki ráhangolódás mellett sok hétköznapi dolgon is alakítania kell, például kerülnie szükséges a forró fürdőt, vagy a napi több csésze erős kávét.

 

Mire figyeljünk, ha fürdőzni mennénk?

A termálfürdők látogatása, a strandolás lehetősége a legtöbb kismamában kétségeket ébreszt, hiszen sokféle információt hallani a témában, és nehéz megtalálni a hiteles forrásokat. Természetesen, akinél bármilyen plusz nehézség, probléma adódik a terhesség idején, annak mindig külön egyeztetni kell a nőgyógyásszal, orvossal, ha termálfürdőbe, strandra indulna. Azonban, ha zavartalan a várandósság, akkor elég az alapvető szabályokat betartani, és akkor nem kell elrakni a szekrény mélyére a fürdőruhát a babavárás időszakában sem. Nézzük, mire kell odafigyelnünk!

 

A hőmérséklet

Az egyik legfőbb szempont, hogy milyen hőmérsékletű vízben fürdőzünk: nem tanácsos otthon sem forró vizes fürdőt venni, inkább a zuhany javasolt. Hogy mi ennek az oka? A 36-40 fokos, vagy afeletti hőmérsékletű fürdőzésnek méhösszehúzódást elősegítő hatása lehet, a nagyon magas hőfokú termálvizeket ezért kerüljük, hiszen koraszülést eredményezhetnek.

Szerencsére a különböző termálfürdőkben is több medencetípust találhatunk, így akadnak olyanok, amelyek vize eléggé meleg ahhoz, hogy a kismama ne fázzon fel, ugyanakkor nem is túl forró. Az is fontos, hogy némelyik nem gyógyhatású, így nem tartalmaz nagy mennyiségben különböző ásványi anyagokat.

 

A tisztítás, fertőtlenítés

A másik indok, amivel gyakran óva intik a várandósokat, az a fertőzésveszély. Természetesen egy kismamának sokkal jobban kell figyelnie mind a vírusok, bacilusok kapcsán, mind a lehetséges felszálló fertőzések tekintetében. Azonban, ha a méhszáj zárt, akkor a melegvizes, klórral tisztított medencékben nyugodtan fürdőzhet a leendő édesanya, hiszen azok vizét folyamatosan tisztítják, emiatt sokkal kisebb a fertőzés kockázata, mint egy forró gyógyvíz esetén.

A vitaminok, ásványi anyagok megfelelő bevitele pedig nem csupán a baba növekedése miatt fontos, hanem éppen ezek miatt az apró hétköznapi események miatt is: ha figyelünk a C- és D-vitamin-bevitelre, foglalkozunk a folsav, a vas, valamint a kalcium pótlásával, illetve nagy hangsúlyt helyezünk a megfelelő táplálékok fogyasztására, akkor felszabadultabban kapcsolódhatunk ki egy fürdőben, egy moziteremben vagy egy színházban.

 

A létszám

Természetesen nem tudjuk előre kiszámolni, hogy adott helyre érkezik-e olyan más látogató, akiben bujkál valami, amit akár el is kaphatunk. Azonban az immunrendszer megfelelő védelme és erősítése mellett egy-két apró trükkel is csökkenthetjük annak esélyét, hogy megfertőződjünk. A fürdőkben például nyugodtan érdeklődhetünk, mikor van a csúcsidő és ehhez igazodva választhatunk olyan időpontot, amikor kevesebb emberrel találkozunk. Nagyobb fürdőkben, ahol több, számunkra ideális medence áll rendelkezésünkre, döntsünk amellett, ahol a legkisebb a létszám.

 

Készüljünk több dologgal!

Vihetünk például dupla törölközőt: egyet a strand területén használjunk, amikor ki-besétálunk a medencékből, egyet pedig frissen, a fürdőzés végén, az átöltözéskor. Készülhetünk több fürdőruhával még a nyári időszakban is: a vizes ruhát mindig azonnal vegyük le, hiszen megfázhatunk, cseréljük szárazra napozás, étkezés, a parton töltött idő előtt.

Nyári időszakban, ha olyan termálfürdőket választunk, ahol kinti medence is van, vagy akár az őszi-téli fürdőzés esetén, ha bentről kiúszhatunk a szabadba, mindig használjunk fényvédőt, naptejet, mind az arcunkra, mind a testünkre, különös figyelemmel a kismamapocakra. Tűző napon vegyünk kalapot is a fürdőzéshez!

 

Készüljünk lélekben is!

A lelki ráhangolódás legalább olyan lényeges, mint a fizikai készülődés. Olvassunk, beszélgessünk, kérdezzünk, de ne izguljunk feleslegesen a ránk váró feladatoktól! A saját gyermekünk igényeit mi érezzük majd a legjobban, bízzunk magunkban, adjunk időt az új szerepnek!

Ha pedig úgy érezzük, nem tudjuk levetkőzni a szorongást, kezdjünk kismamajógába, tanuljunk légzéstechnikákat. Ne feledjük, a felesleges stressz, a félelem okozta elszigetelődés nem jó tanácsadó. Bátran hódoljunk kedves elfoglaltságainknak: menjünk nyugodtan termálfürdőbe is. Ha a babaváró hitelt nem saját medencére fordítjuk, akkor is nyugalommal választhatjuk a kikapcsolódásnak ezt a formáját.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője az K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...