Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Nem baj, ha meztelenül szeretem? - Fesztelen viselet a fürdőkben

2013. 09. 16. 13:20
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A fürdőbe, spába és különböző kezelésekre járók egyik legfeszengőbb problémája a meztelenség kérdése. Nehogy azt higgyük, hogy ez a kérdés csak az avatatlan újoncokat aggasztja. A rutinos fürdő és spa rajongók is gyakran zavarban jönnek, ha egy új kezelést szeretnének kipróbálni, vagy egy olyan országba látogatnak, amelynek a "meztelenség etikett"-jével nincsenek tisztában.
Természetes, hogy senki sem szeretne a szaunában az egyedüli vendég lenni, akin nincs fürdőruha, vagy épp ellenkezőleg van rajta, miközben senki más nem visel semmit. Hagyjuk magunkon valamit, vagy vetkőzzünk le teljesen egy masszázsra, vagy egy hidroterápiás kezelésre? És mi van akkor, ha a kezelést végző terapeuta az ellenkező nem képviselője?
A legtöbb spa etikett általában hallgat erről a témáról, vagy azt javasolja, hogy forduljunk a személyzethez ezirányú kérdéseinkkel. Természetesen minden esetben az a leghatékonyabb, ha a helyi dolgozókat kérdezzük, ha bizonytalanok vagyunk, ezt azonban könnyebb tanácsolni, mint valóban megtenni. Aki egyébként is zavarban érzi magát a meztelenség témájától, az nem feltétlenül egy vadidegennel szeretné ezt megbeszélni. Ráadásul ezt tovább nehezíti, ha egy idegen országban vagyunk, ahol nehezen ismerjük ki magunkat a kulturális szokásokból eredő viselkedésbeli különbségeken. Ennek a problémának a feloldására összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a javasolt öltözködéssel, vagy éppen vetkőzéssel kapcsolatban, hogy Ön valóban fesztelenül tudjon ellazulni, még akkor is, ha egy idegen helyen jár.

Öltözők

A legtöbb spában és fürdőben nemenként szeparált öltöző áll rendelkezésre. Magyarországon is egyre elterjedtebb a privát (1-2 négyzetméteres) öltözőkabinok használata, van azonban ahol ilyenek nem állnak rendelkezésre, és mások előtt, egy nagyobb öltözőhelységben kell ruhát cserélnünk. Ha valaki kényelmetlenül érzi magát a közös öltözőben, akkor még mindig lehetősége van igénybe venni a WC-t erre a célra. A szeparált kezelőhelységekben általában lehetőséget és helyet is biztosítanak az átöltözésre, vagy levetkőzésre.   

Relaxációs szobák

A relaxációra elkülönített helyiséget általában a kezelés előtti várakozásra, vagy az azutáni pihenésre használjuk, így legtöbbször ilyenkor nem viselünk semmit sem a fürdőköpenyünk alatt. Ez teljesen rendben is van, viszont ebben az esetben figyeljük arra, hogyan helyezkedünk, főleg ha a kelleténél néhány számmal kisebb köntöst viselünk. Természetesen a legtöbb helyen kérhetünk nagyobb méretű köpenyt, de azért abban sem árt az óvatosság.

Szauna, gőzkabin és pezsgőfürdő

Ezeket a szolgáltatásokat általában az épületen belül egy csoportba helyezik el. Ha a nemenként szeparált öltöző területén belül kerülnek kialakításra, akkor természetesen lehet őket meztelenül, illetve egy test köré tekert törölközőben használni. A fürdőruha használata is megengedett, azon országok kivételével amelyeknél ez nem elfogadott (erről részletesen lentebb írunk). A koedukált szaunákat általában mindenki fürdőruhában veszi igénybe, azon országok kivételével ahol a koedukált meztelenség elfogadott, sőt elvárt, mint például Ausztriában vagy Németországban.   

Masszázs

A legtöbb masszázsnál, mint például az általánosan elterjedt svédmasszázs, a vendégek általában meztelenre vetkőznek. Persze ha valakit ez zavar, akkor magán hagyhatja a fehérneműjét vagy a fürdőruháját. A kezelés előtt a masszőr elmagyarázza a masszázs menetét, illetve hogy arccal lefele vagy felfele fogunk-e feküdni az asztalon, majd - és ezt néhány országban törvény is előírja - kimegy a szobából, hogy levetkőzhessünk és bebújjunk a lepedő alá. A visszafogottabb országokban, például az Egyesült Államokban és Kanadában, masszázs közben elterjedt az izolációs technika, amikor a masszőr az egész testet takaró lepedőből mindig csak azt az egy testrészt szabadítja ki, amin éppen dolgozik. Ebben az esetben az intim testrészeket nem érinti a masszázs, és azok folyamatos takarásban maradnak. Természetesen a masszázs végén a terapeuta újra kimegy a szobából, hogy időt hagyjon a privát felöltözésre.

Arckezelések 

Hasonló a masszázshoz, viszont itt általában rajtunk marad a fürdőköpeny vagy egy nagyobb törölköző. Mivel az arckezelések és masszázsok egy része érinti a vállakat és a dekoltázst, ezért célszerű melltartót és minden egyéb a felső testen viselt alsóneműt levenni.

Testkezelések, mint például a testradírozások vagy a Vichy zuhany

Néhány spa - elsősorban higiéniai okok miatt - eldobható bugyikat kínál vendégeinek. Ha nem szeretnénk teljesen meztelenül igénybe venni ezeket a kezeléseket, akkor éljünk ezzel a lehetőséggel.

Hidroterápiás kezelések

A legtöbb hely javasolja a fürdőruha használatát, de néhány megengedi, hogy pucéran vegyük igénybe.

Mit vegyek fel külföldön?

A kulturális különbségekből fakadóan, természetesen nagy eltérések lehetnek a különböző országokban elfogadott meztelenségi fokozatok között, de szerencsére azokon a helyeken, ahol külföldi vendégek is nagy számban fordulnak elő, külön figyelmet fordítanak a megfelelő tájékoztatásra a megfelelő viselet terén is. Nézzük néhány példát, amely jól illusztrálja a különbözőségeket:
Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Karib-szigetek
Általánosan elmondható, hogy az angolszász országok nem preferálják a pucérságot a fürdőikben. Az elfogadott normák szerint ezeken a helyeken mindenki fürdőruhában használja a szaunát, a gőzfürdőt és a pezsgőfürdőt.   
Japán
Az onsenekben és a sentokban, azaz a hagyományos meleg vizű, illetve a nyilvános fürdőkben a nemek szeparálva vannak, így mindössze egy apró, az alsó fertályat eltakaró törölközőt viselnek, amelyet a vízbe lépve a fejükre tesznek. Néhány helyen a koedukált meztelenkedés is elfogadott. Ha már szokásoknál tartunk, ne feledjük azt sem, hogy a japánok fürdés előtt mindig alaposan beszappanozzák, majd leöblítik magukat, és csak utána mennek csobbanni.
India
Az ájurvéda őshazájában a kezelések meztelenül zajlanak, azzal a feltétellel, hogy a kezelést végző személy mindig azonos nemű a vendéggel.
Közel-Kelet
A nemek minden körülmények közt szeparálva vannak. A muszlim nők meztelenek a hammamban, míg a férfiaknak előírják, hogy el kell takarniuk a nemi szervüket.
Svédország, Finnország, Oroszország
Az északi országokban teljesen elfogadott, sőt elvárt a meztelen fürdőzés és szaunázás. Amennyiben családokról vagy azonos korú baráti társaságokról van szó, akkor koedukáltan teszik ezt, míg a nyilvános fürdőkben nemenként szeparált helységek állnak rendelkezésre. Higiénikus okokból nem hordanak fürdőruhát a szaunákban, ugyanakkor a pad és a test közvetlen érintkezését megakadályozó törölköző használata kötelező.
Németország, Ausztria, Svájc németajkú része
A német nyelvterületen nem elég, hogy lazán és természetes módon kezelik a meztelenséget, hanem hisznek is benne erősen, hogy a fürdőruha viselése a spákban nem higiénikus. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően a meztelenség teljesen elfogadott a nyilvános fürdőkben a különböző neműek között is. A szaunák és a gőzfürdők koedukáltak, a fürdőruha viselése pedig tiltott.
Az eltérő szokásokat megvizsgálva, Magyarország valahol az arany középút közelében helyezkedik el. A nyilvános fürdőkben általában koedukált szolgáltatásokat találunk, ahol elvárt a fürdőruha használata. Bizonyos helyeken nemenként különböző időpontokban, vagy szeparált helyeken lehet például használni a szaunákat, így ezen esetekben a meztelenség elfogadott. Egyre több wellness szállodában és nagyobb fürdőben alakítanak ki szeparált textilmentes területeket, ahol koedukáltan, mégis fürdőruha-mentesen vehetjük igénybe a szolgáltatásokat. A higiéniát azonban itt se feledjük, és használjunk mindig szaunalepedőt!
Tippek a bizonytalankodóknak
Ha még mindig bizonytalan pontosan mikor mit is viseljen, akkor adunk még néhány tippet, amelyekkel könnyen átlendül a kezdeti nehézségeken:
- Amennyiben időben lefoglalja a kezelést, akkor a legtöbb esetben lehetősége van megválasztania a terapeuta nemét. A kérések 75%-ában a női személyzethez ragaszkodnak a vendégek, a hölgyek ugyanis majdnem mindig hölgyet kérnek a kezeléshez, míg az urak is általában szívesebben adják magukat hölgyek kezébe. 
- Ha teljesen bizonytalan, akkor inkább kérdezze meg a személyzetet, akik szívesen válaszolnak azokra a kérdésekre, hogy mi az öltözködéssel és helyes viselettel kapcsolatos szokás vagy a protokoll az adott intézményben.
- A legtöbb masszázs nem érinti az intim testrészeket, sőt azokat le is takarják, néhány orvosi masszázs azonban magában foglalhatja a mellek megmasszírozását, bár erre általában csak külön kérés esetén kerül sor. A feneket sok esetben masszírozzák, mivel ez egy izomban gazdag terület, aminek szüksége lehet a terápiára. 
- Ha egy fürdőbe belépve nem tudunk a személyzetnél érdeklődni, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy fürdőruhát és fürdőköntöst húzunk, illetve magunkkal viszünk egy nagyméretű törölközőt, majd körülnézünk, hogy mások mit viselnek. Ne feledjük, hogy mindig könnyebb levenni a fürdőruhát, mint hirtelen keríteni valamit, amit magunkra kaphatunk.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

A NYÁR nem múlhat el élmények nélkül!

Napsütés, strandolás, kalandos programok, wellness élmények, gyermekanimáció, számtalan élmény az egész családnak... Tekintse meg a legjobb nyári wellness ajánlatokat most!Megnézem