Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Okosan ússzunk, ha fáj a hátunk

2022. 07. 15. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A hátfájósok, derékfájósok és gerincbetegek részére általánosan adott orvosi tanács, hogy a szakember segítségével elsajátított gyógytorna napi otthoni gyakorlása mellett, amikor lehet, menjenek el úszni egyet. A kérdés csupán az, hogyan ússzunk, hogy az tényleg javítson a helyzetünkön és ne okozzon újabb fájdalmakat?
 

Miért pont az úszás?

Az úszás azért a legmegfelelőbb sportok egyike azok számára, akik hátfájástól szenvednek, mert úgy erősíti a törzsizmokat, hogy közben nem terheli meg nagyon a gerincoszlopot, így a hátfájás problémájától érintett páciensek fájdalom nélkül edzhetnek. S hogy miért van erre szükség? Ha a csigolyákat támasztó hátizmok túl gyengék, akkor hibás tartás alakul ki, amely az izmok rendellenes feszüléséhez és hosszú távon krónikus fájdalomhoz vezet. Az úszás erősíti a törzs izmait, ezért hatékony ellenszere a hátfájásnak és a hátfájás megelőzésének. Az úszás javára írható még, hogy mivel a testsúly nagy részét a víz tartja, túlsúllyal, ízületi problémákkal és akut fájdalmakkal küzdő betegek számára is alkalmas sportág.

Nem mindegy, hogy hogyan

Fontos azonban néhány szabályt szem előtt tartani. Akinek épp fáj a dereka, a nyaka vagy a háta, az halassza el az úszást, ugyanis mozgás közben fokozódhat a fájdalom. Ha az akut fájdalmat már sikerült mérsékelni, akkor a testhelyzetre jól odafigyelve meg lehet próbálni az úszást. Természetesen csak annak szabad úszni a gerincbetegek közül, aki szabályosan tudja az egyes úszásnemeket. A nem szabályosan végzet mozdulatsor sokszor többet árt, mint amennyit használ. A vízből kitartott fej, vagy az erőltetett karmozdulatok további fájdalmakat hoznak. Ha valaki úgy érzi, nem tökéletes még az úszáshoz szükséges mozdulatsora, érdemes felkeresnie egy úszásoktatót.
Okosan ússzunk, ha fáj a hátunk

Mell-, hát- és gyorsúszás

A legtöbb ember számára a mellúszás a legegyszerűbb úszásnem. Előnye, hogy technikai alapjai könnyen elsajátíthatóak, és úszás közben könnyedén beoszthatjuk energiánkat, hosszú távon is úszhatunk így anélkül, hogy nagyon megerőltetnénk magunkat. Ha azonban valakinek fáj a háta, nagyon oda kell figyelnie, hogy úgy végezze a mellúszáshoz szükséges mozdulatsort, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Sokan – hogy ne legyen vizes a hajuk – kitartják a vízből a fejüket úszás közben, így a hátuk nem tud ellazulni, a nyakizmok görcsös állapotba kerülhetnek, így a vízből kilépve a nyaki vagy gerinctáji fájdalom fokozódhat. Oda kell figyelni, hogy úszás közben ne görbüljön meg a test, az egész teljesen nyújtva legyen, ez mentesíti a tehertől az úszó hátát.
A gyorsúszásnak a hátfájástól szenvedő páciensek számára megvan az az előnye, hogy végig egyenes marad a törzs. Noha a gyorsúszás eleinte nagyon megterhelő, azoknak, akiknek fáj a hátuk, érdemes elsajátítaniuk ezt az úszásnemet, de az fontos, hogy úszás közben ne csavarodjon el nagyon a törzs, és figyeljünk oda a természetes fejtartásra, vagyis a lélegzetvételek között a medence aljzatát nézzük, ne pedig előre tekintsünk. A hát szempontjából a hátúszás valamivel jobb, mint a gyorsúszás, mivel közben nem kell forgatnunk a fejünket, és kisebb a veszélye a nyakizmok megfeszülésének. A legtöbb ember számára sokkal kevésbé megterhelő, és a gyorsúszással szemben a levegővételek is könnyebbek, kényelmesebbek. A nagy karmozdulatok ellazítják a vállat. Hátúszásnál arra kell fokozottan ügyelni, hogy a test ne görbüljön meg túlságosan. A hát egészségének megőrzése szempontjából azonban a hátúszás gyakorlása nagyon is ajánlott.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...