Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

A fürdőknek is be kell zárniuk november 11-től

2020. 11. 11. 10:44
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő
A november 10-én éjjel megjelent jogszabály eloszlatta a kételyeket a fürdők nyitva tartásával kapcsolatban. Néhány helyen a gyógyászati kezelések egy része még igénybe vehető.

A miniszterelnök november 9-i bejelentése óta lehetett tudni, hogy a fedett uszodáknak 30 napra be kell zárniuk november 11-től, azonban a megfogalmazásból nem következett egyértelműen, hogy ez vonatkozik-e majd a szabadtéri medencékre, illetve a fürdőkre is. Bár sok fürdő már hétfőn vagy kedden bejelentette, hogy bezárnak, voltak olyanok, amelyek nem tettek bejelentést, illetve a megjelenő kormányrendelettől tették függővé a döntésüket.

 

Azoknak a vidéki fürdőknek, amelyeknek a vendégei túlnyomó többségben turisták abban az esetben sem érte volna meg nyitva maradni, ha esetleg a jogszabály ezt lehetővé tette volna, hiszen a szállodáknak be kell zárniuk, a vendégeknek haza kellett utazniuk. A jelentősebb fürdők nagy része kis városban található, így a helyiek részéről minimális forgalomra számíthatnak.

 

Információink szerint ennek ellenére voltak olyan fürdők, ahol a szándék megvolt arra, hogy nyitva maradjanak. Vannak olyan fürdők is, ahová főleg a helyiek, illetve a környékbeliek járnak, illetve ahol több olyan szabadtéri medence is van, amelyek télen is üzemelnek. A jelentősebb gyógyfürdők egy részében is szerették volna a gyógyászati szolgáltatásokat működtetni.

 

Minden fürdőnek be kell zárni november 11-től

A november 10-én éjszaka megjelent rendeletben azonban egyértelműen szerepel - 12. §, (1), d) és e) pontok - hogy tilos a közfürdőkben tartózkodni, ami alól csak az ott dolgozóknak ad felmentést. Ez azt jelenti, az uszodák mellett a fürdőknek is be kell zárniuk 30 napra.

November 11-én (szerdán) már azok a fürdők is bejelentették, hogy bezárnak, amelyek eddig kivártak. Abban mutatkozik különbség, hogy a bejelentés mennyi időre jelzi előre a zárva tartás idejét. Egyes fürdők megjelölik, hogy a jelenlegi helyzetet figyelembe véve december 10-ig nem nyithatnak ki, több helyen azonban határozatlan idejű üzemszünettel számolnak.

 

 

Néhány helyen továbbra is igénybe vehetőek a gyógyászati szolgáltatások

Bár a fürdőszolgáltatást mindenhol szüneteltetni kell, több gyógyfürdő gyógyászati részlege nyújt fizioterápiás kezeléseket. Ezek egy része, mint pl. a gyógytorna, elektroterápiás kezelések, gyógymasszázs, vagy akár kádfürdő és víz alatti vízsugármasszázs, amelyekhez nincs szükség a medencék használatára. Ezeket a szolgáltatásokat néhány helyen továbbra is igénybe lehet venni.

Ilyenek pl. a Túrkevei Termál- és Élményfürdő, a Szigetvári Gyógyfürdő, a Hajdúnánási Gyógyfürdő, vagy a vásárosnaményi Szilva Termál- és Wellnessfürdő.

 

Az edzéseket és a versenyeket meg lehet tartani

A fent említett jogszabály felmentést ad a versenyszerűen sportolóknak – úszóknak, vízilabdázóknak, szinkronúszóknak stb. - az uszodák látogatásának tilalma alól, azaz az edzéseket és a versenyeket továbbra is meg lehet tartani. Az utóbbiakat nyilvánvalóan nézőközönség nélkül.

 

Nem látható előre, meddig maradnak zárva a fürdők

Mivel a miniszterelnök is kijelentette, hogy a mostani intézkedések 30 napra szólnak ugyan, de szükség esetén meg is hosszabbíthatóak, sajnos nem látható előre, hogy ez a helyzet meddig áll fenn. A járvány terjedésének alakulása mellett valószínűleg egyéb tényezők is szerepet játszanak abban, hogy a fürdők és szálláshelyek kinyithatnak-e és ha igen, akkor melyik fog úgy dönteni, hogy él is ezzel a lehetőséggel.

 

Amint kiderül, hogy melyik fürdő mikor nyitja meg a kapuit, tájékoztatjuk az olvasóinkat.
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Őszi wellness akciók!

Pihenésre vágyik? Pezsdítse fel őszi napjait, fedezze fel az ezerféle színbe öltözött tájat, és élvezze a wellness szállodák kényeztető szolgáltatásait! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem