Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Az otthoni betonmedence építés előnyei

2023. 10. 27. 15:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Manapság már nem számít luxusnak, ha egy családi ház hátsó udvarában úszómedence található. Nyilván ennek is vannak különböző változatai. A legegyszerűbb megoldás egyértelműen a felfújható műanyag medence beszerzése, ami különböző méretekben is elérhető.

Ennek a típusnak számos előnye van. Amellett, hogy ez a legolcsóbb megoldás, az ilyen medencét a szezon végén egész egyszerűen csak szétszereli az ember és elcsomagolja, nem foglalja többé a helyet. A hátránya ugyanakkor az, hogy könnyen kilyukadhat, megsérülhet, az egyes elemei meghibásodhatnak, amit nem mindig könnyű megjavítani.


Éppen ezért, amennyiben megengedhető, hogy az udvar, kert egy részét tartósan egy medence foglalja el, sokkal jobb megoldás a tartós medence építése amihez kiváló beton blokk sablon elemeket lehet beszerezni. 

Beton vagy műanyag medence?

 

Ha a betonból készült medence építése mellett dönt az ember, akkor kicsit idő- és költségigényesebb megoldásról van szó, viszont ha egyszer az elkészül, akkor hosszú ideig meg lesz oldva a család nyári hűsítő élménye a hátsó udvarban.

 

A beton támfal felhasználásával épített medencék praktikus megoldásnak számítanak azért is, mert a műanyag változattól eltérően ezeknek a méretét és a formáját is a kivitelező tervezheti meg, a rendelkezésre álló üres terület függvényében. Sőt, ha művészi vénával van megáldva, akár egész őrült megoldást is választhat.

 

Igaz, hogy a betonmedence hosszútávú megoldást biztosít, viszont ugyanakkor komolyabb karbantartási igénye is van, mint egy műanyag medencének. Így például maga a beton sem tart örökké, ezért számítani kell rá, hogy 15-20 év után komolyabb felújításra szorul majd. 

 

A karbantartás azt is jelenti, hogy az algásodás, szennyeződés, vízkő és egyéb károsodások megelőzésére különböző vegyi anyagokat kell használnunk, ami szintén károsítja a medence elemeit.

Néhány tipp a kivitelezéshez 

 

A folytatásban következzen egy bemutatás néhány lépésben, hogy is néz ki egy otthoni betonmedence építése. Az első lépés a medence alapjának a kiásása. Ez egy nagyobb lélegzetű munka, ehhez kotrógépet kell bérelni, amely képes a megfelelő mélységű kotrást elvégezni. Mielőtt ebbe bárki is belevágna, biztosnak kell lennie benne, hogy a tervezett mederben nem futnak vezetékek.


Az alap elkészítése után következik egy olyan rácskonstrukció felépítése, ami a betonelemek vázát alkotja majd. Ezt a rácsozatot fémkötegekkel kell egymáshoz rögzíteni. Ezt azért fontos megcsinálni, mert így lehet gondoskodni a megfelelő rugalmasságról. 

 

Ezután következik az olyan elemek elhelyezése a mederben, mint a vízvezetékek, a szűrőrendszer, a szivattyú, a különböző csatlakozások. Mindenképp ellenőrizendő, hogy mindent jól csinált-e az ember, nehogy későn derüljön ki.

Az otthoni betonmedence építés előnyei


A kritikus pont: a betonozás

 

Ha pedig ezekkel mind megvan a jövendőbeli medencetulajdonos, jöhet az utolsó, egyben legérzékenyebb és legidőigényesebb fázis, vagyis maga a betonozás. Ennek keretében le kell betonozni az alapot, a medence szélét és az összes szükséges részt. A legjobb ezt a fázist szakképzett mesterre bízni, hogy a medencét tényleg komolyabb meghibásodások nélkül tudjuk élvezni.

 

A fentiekből látható, hogy a betonmedence építése jóval időigényesebb és költségesebb is, mint egy műanyag medence vásárlása, de időtállóbb megoldás is. Ez az összefoglaló igyekezett kitérni mindkét megoldás előnyeire és hátrányaira is, amelyek megfontolásával eldönthető, hogy melyik változat felel meg leginkább a te igényeidnek és lehetőségeidnek.

Borítókép: Pixabay

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...