Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Hogyan működik egy hidraulikus szivattyú?

2021. 08. 16. 10:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Ezek a berendezések már több évtizede léteznek, és két fő okból népszerűek, nincs szükségük külső energiaforrásra - a mozgó víz ereje adja meg a szükséges energiát-, és rendkívül egyszerűek, mindössze két mozgó alkatrészből állnak. A hidraulika szivattyúk alapötlete, hogy egy viszonylag nagy mennyiségű mozgó víz lendületét használja fel arra, hogy egy viszonylag kis mennyiségű vizet felfelé pumpáljon.

A megfelelő elhelyezés és használat

A használatához a szivattyú felett kell lennie egy vízforrásnak, például egy domboldalon kell lennie egy tónak, ahonnan egy csövet vezetünk az alatta elhelyezkedő szivattyúhoz. A szivattyúnak van egy szelepe, amely lehetővé teszi, hogy a víz átfolyjon ezen a csövön, felgyorsuljon, és amikor a víz eléri a maximális sebességet, ez a szelep becsukódik. Ekkor az áramló víz a „tehetetlensége” miatt nagy nyomást fejt ki, ami egy második szelepet nyit ki.

A nagynyomású víz a második szelepen keresztül a hidraulika szivattyúk nyomócsövébe áramlik (amely általában rendelkezik egy légkamrával, hogy a nyomócső az impulzus során a lehető legtöbb nagynyomású vizet felfoghassa). Ennek következtében szivattyúban a nyomás csökken. Az első szelep újra kinyílik, hogy a víz ismét áramolhasson és újra lendületet kapjon, a második szelep bezáródik. A ciklus így ismétlődik meg újra és újra. A szállító cső magasabbra emelkedhet a szivattyúnál és a víz forrásnál is. Például, ha a szivattyú 3 méterre a tó alatt van, a szállítócső akár 30 méterre is lehet felette.

A hatékonyság akadályai

Előfordulhat, hogy a berendezés nem tudja a vizet felszívni, amit a kisebb nagyobb szennyeződések, szemcsék okozhatnak. A homok és az iszap állandó akadályt jelenthet, azonban egy adott berendezés vásárlásakor tájékozódhatunk arról, hogy mekkora az a szemcseméret, amivel még megbirkózik a hidraulikus szivattyú. A másik hátráltató tényező a rozsdásodás lehet, ennek elkerülése miatt rozsdásodásnak ellenállni képes anyagokból készülnek a hidraulika szivattyúk.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...