Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Otthontervezés gyermekvállalás előtt

2022. 10. 25. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

A várandósság, a szülővé válás, de még a gyermekvállalást megelőző időszak is tele van izgalommal és várakozással. Az egyensúlyt nem könnyű megteremteni, de általános szabály, hogy míg a baba körüli teendőkben tanácsos teret adni az ösztönöknek, addig az őt körülvevő környezet, az otthonunk szempontjából érdemes minél tudatosabban, előrelátóbban gondolkodni. Ha ezt megtesszük, az első hónapokban valóban a családdá válás szépségei lehetnek a fókuszban.

Az otthontervezés lépései

Akad, aki már egész fiatalon, más éppen a gyermekvállalás kapujában állva, de mind gondolkodunk arról, hogyan és hol válunk majd családdá, mit szeretnénk megadni a leendő gyermekeinknek. A várandóssággal pedig egyre inkább élesednek a képek a gondolatainkban: hova érkezik majd az újszülött, hol hajtja álomra a fejét, milyen környezetben teszi meg az első lépéseket?

Bár a kilenc hónap hosszú időnek tűnik, valójában gyorsan elszalad, ezért érdemes időben előkészíteni az otthonunkat a baba ékezésére. Az utolsó hetekben már számos nehézség merülhet fel – kötelező fekvés, jóslófájások, vizsgálatok ‒ amikor a kismama számára valódi teher, ha nem kizárólag a pihenéssel és a lelki készülődéssel foglalkozhat.

Az időben megkezdett tervezésből csak előnyünk származhat, hiszen, ha a megfelelő körülményeket már a várandósság előtt – vagy annak első szakaszában – megvalósítjuk, akkor valódi időnk és energiánk marad a legapróbb hétköznapi mozzanatok megélésére és átgondolására. Nézzük, mely szempontokat vegyük figyelembe mindenképp az otthontervezés során!

Az első és legfőbb az alapvető igények meghatározása a környezettel kapcsolatban: gondoljuk végig részletesen, megfelel-e az eddigi környezetünk a babával való közös élethez!

· Több elszeparált helyiséget szeretnénk, vagy inkább preferálnánk az egybe nyitott nagyobb tereket, mint például egy konyha-nappali?

· Hány helyiségre lesz szükségünk mindenképpen? Dolgozik-e például valaki home office-ban rendszeresen vagy időközönként, ami miatt szükséges lehet még egy csendes, elvonulásra alkalmas szoba?

· Hogyan tervezzük a kisbaba első napjait, heteit: elfér-e a kiságya a szülők szobájában? Szükséges-e felcserélni a szobák jelenlegi funkcióit?

· Milyen feltételek állnak rendelkezésre a kisbabás léttel való kikerülhetetlen feladatok végrehajtására: például a babakocsi tárolása, fel-lecipelése, a levegőztetés megoldása?

Apró, hétköznapinak tűnő momentumok, azonban az előrelátó megtervezésük nagyban megkönnyíti a napjainkat, hiszen ezek teszik kiegyensúlyozottá a család életét.

 

Mérjük fel a költségeket!

Miután megfogalmaztuk, milyen élettérre vágyunk családként, természetesen a következő lépés felmérni az anyagi hátteret, amely alapján megállapíthatjuk: új ingatlant vásárolni, építeni, felújítani vagy esetleg másik albérletet keresni a legkifizetődőbb megoldás.

· Új otthon építése: ma már számos támogatást igénybe vehetnek a gyermeket tervező párok. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a Babaváró Hitel és egyéb konstrukciók igénybevétele előtt még lényegesebb a hosszú távon való gondolkodás. Beszéljük meg párunkkal, mekkora családot tervezünk, hol szeretnénk élni hosszú távon: a nagyváros, az agglomeráció vagy netán vidék a cél? Ha a CSOK-ot is felvesszük, valóban hosszú távú otthonban gondolkodjunk, és a család végleges létszámára tervezzük az építkezést.

· Felújítás: amennyiben a jelenlegi lakásunkat alakítanánk át, szintén igénybevehetjük a CSOK egy típusát a bővítésre. A felújítást mindenképp úgy tervezzük, hogy a baba érkezésére legyen kész minden: az első hetekben a legfőbb szempont ugyanis a nyugodt, stresszmentes környezet mind a baba, mind az anya számára.

· Költözés: ha új albérletbe költözünk vagy lakást veszünk, szintén tegyük meg a szükséges lépéseket a gyermektervezés időszakában. Ne csupán a lakás méreteit, funkcióit vegyük figyelembe. Fontos, hogy az ingatlan milyen távolságra esik a szülők munkahelyétől, van-e a környéken játszótér, bölcsőde, óvoda. Ezeket mind vegyük számításba, ha nem csak ideiglenes lakhelyet keresünk.

 

Ne féljünk segítséget kérni!

A gyermekvállalás önmagában számos költséggel jár, ennek egy jelentős része a megfelelő otthon kialakítása. Azonban a babakelengye, a tárgyak tekintetében nyugodtan gondolkodhatunk költséghatékonyan és fenntarthatóan: ma már minden babaszobába szükséges tárgyat, eszközt beszerezhetünk használtan, de igényes, újszerű állapotban.

Ne féljünk kérdezősködni a környezetünkben, szétnézni az ezzel foglalkozó weboldalakon! A kisbabánk nem attól lesz kiegyensúlyozott, hogy teljesen új kiságyban alszik, vagy a boltból elhozott babakádban fürdik. Sokkal inkább attól, ha egy nyugodt otthon falai között lehet a szüleivel.

 

Készüljünk lélekben is!

Amennyiben megterveztük és kialakítottuk az ideális családi fészket, a babavárás utolsó heteiben már nincs más dolgunk, mint pihenni és lélekben felkészülni az új életre. Ehhez pedig semmi nem adhat nagyobb nyugalmat annál, mint hogy az otthonunkban minden készen áll az új családtag érkezésére.
Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...