Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Magyarhertelendi fazekasság

Magyarhertelend
További információ
A középkori eredetű Magyarhertelend egykoron fazekasságáról volt ismert. 
A fazekasság a nehezen elsajátítható mesterségek közé tartozik és hagyományosan elvétve látunk példát arra, hogy nők képviseltetik magukat a szakmában. A kivételek közé tartozik Magyarhetelend, ahol az asszonyok kézikorongon készítettek vizeskorsókat. A településen a mesterségnek olyan nagy hagyománya volt, hogy szinte minden háznál készítettek edényeket – a férfiak szerepe pedig lekorlátozódott a nyersanyag kitermelésére és szállítására. Ez a szokás egészen az 1800-as évek végéig élt, a spiráltechnikával, kézzel és lábbal hajtható korongokon készült alkotások közül széles körben ismert volt a „bugyogós korsó”. A fazekas termékeket – korsók, tálak, tányérok – fehér alapon népi motívumokkal díszítették, és a környező vásárokon, piacokon értékesítették. 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Magyarhertelend látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...

A legjobb elérhető szállások Magyarhertelenden és környékén

Kattintson ide és nézze meg, hol mennyiért lehet megszállni...MegnézemKözeli látnivalók
Orfűi-tó
A Mecsek festőien szép hegyei és dombjai ölelik körül a több tározóból álló tórendszer eme köztes tagját, az Orfűi-tavat. 
Részletek

Sárkány-forrás és Sárkány-szakadék
A Sárkány-forrás az orfűi műút falu előtti hajtűkanyarjának közelében a Sárkány-szakadékban található, a zöld sáv jelzésű turistaútból kiágazó gyalogösvényen közelíthető meg.
Részletek

Abaligeti cseppkőbarlang
Abaliget 1768 óta ismeretes cseppkőbarlangjáról, melynek 500 méteres szakasza kiépített és látogatható. 
Részletek

Mecseki túraútvonalak
Az ország legjobban kiépített és karbantartott túraútvonal-hálózatával Baranya megye büszkélkedhet. A Mecsekben számos útvonal közül választhatnak a bakancsos turisták.
Részletek

Pécsi Állatkert
A Pécsi Állatkert a festői Mecsek-hegység oldalában található, néhány éve megújult klasszikus állatkert.
Részletek

Programajánló