Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Móri borvidék

További információ
A Móri borvidék Magyarország huszonkét borvidéke közül méretében az egyik legkisebb, jellemzően fehérborokkal.
Festői látványt nyújt a Vértes és a Bakony között meghúzódó Móri árok, amely már a honfoglaláskor lakott terület volt, hiszen itt telepedett le Árpád törzse. Később Károly Róbert Csókakő várához csatolta a települést, a 14. századi feljegyzések pedig már megemlítették a szőlőt. Ezek alapján ennek kultúrája a 16. századig szépen fejlődött, a törökök megjelenése azonban akadályt jelentett. A jelenlétük a környék szinte teljes elnéptelenedéséhez vezetett, a 18. században viszont német telepesek özönlötték el a vidéket. Velük egy időben telepedtek le Móron a kapucnisok, akiket a környék legjobb szőlőművelőiként tartottak számon. Ennek köszönhetően napjainkban a móri borvidék hazánk legkisebb, de jó minőségű fehérborokat adó borvidéke. Meghatározó fajtája az Ezerjó mellett a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és az Ezerfürtű.

Tekintse meg a Móri borvidékről készült videókat!Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...Közeli látnivalók
Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely
A székesfehérvári Középkori Romkertben az egykori bazilika, a középkori Magyarország szakrális központjának szabadtéri romjai tekinthetők meg.
Részletek

Órajáték
A székesfehérvári Kossuth utcában található órajáték figurái a magyar történelem legendás királyait és jól ismert figuráit ábrázolják.
Részletek

Budenz-ház
Az egyemeletes, copfstílusú Budenz-ház az Arany János utcában található Székesfehérváron. 
Részletek

Szent István-székesegyház
A székesfehérvári Szent István-székesegyház Magyarország egyik legnagyobb katedrálisa, elődjét még Géza nagyfejedelem alapította a 970-es években.
Részletek

Szent Anna-kápolna
A Szent Anna-kápolna Székesfehérvár egyetlen épségben megmaradt középkori épülete. 
Részletek