Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Siroki vár

Sirok
További információ
A Tarna-patak völgye felett magasodó Siroki vár a környék egyik legszebb és legromantikusabb kirándulópontja. 

Nekik ajánljuk: Családok, Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Kb. ennyibe kerül egy főre: 2000 - 3000

Jelleg: Kastély, vár, várrom

Szabadtéri


A várat a tatárjárás után építette a Bodon család, majd Károly Róbert királyi várrá nyilváníttatta. Országh Kristóf idejében vált katonai szempontból igazán jelentőssé a vár, ugyanis a törökök akkor foglalták el Budát. A várat ugyan még nem került török kézre, de 1550-ben a település már adózott nekik. Az 1555-ben Országh Kristóf megerősítette a várat, erős és bevehetetlen vár lett, így a törökök nem is próbálták megszerezni. Kristóf halála után az Országh család kihalt, az utódok pedig nem fordítottak figyelmet a vár karbantartására. Az 1596-os mezőkeresztesi csatavesztés utána a török sereg Sirok felé vonult, melynek hírére a magyar védők elhagyták a várat. A törökök harc nélkül vonulhattak be a várba. Az erődítés 1686-ig volt török kézen. A vár visszavételéről, a harcokról nincsenek adatok. 1693-tól több család is birtokolta a várat, a Rákóczi szabadságharc idején Rákóczi oldalán töltött be védelmi szerepet. A szabadságharcot követően elvesztette stratégiai jelentőségét, így 1713-ban több várral együtt felrobbantották.
Az alsóvár műemléki helyreállítása 2010 és 2012 között történt. Ennek során elkészült a vár körüli sétány, megújultak a várfalak, a bástyák, a felvonóhidas kapu, a várudvar, valamint a felsővárba vezető fa lépcső is. Az egykori istálló rekonstruált épületben helytörténeti kiállítás nyílt galériás kiállítótérrel, raktárral és wc-vel. A kiállítás egy török idők mindennapjait bemutató filmmel és egy érintőképernyős számítógépen futó, a török várrendszert és ennek mai, tényleges maradványait bemutató honlappal együtt – Magyarországon egyedülálló módon – nem a magyar végvári vitézek, hanem az 1596 és 1686 között itt élő oszmán várkatonaság mindennapjait idézi.

A kiállítás régészeti leletei az egri Dobó István Vármúzeumból kerültek ide. A kiállítási épület földszintjén a 16-17. századi leletek és török kávézási, dohányzási szokásokhoz kapcsolható tárgyak tekinthetők meg. A galérián a korábbi évszázadok leletanyaga (érmek Luxemburgi Zsigmond, Hunyadi Mátyás, I. Miksa magyar király és Zsigmond lengyel király korából, nyílhegy és kopjatöredék, puskagolyók, sarkantyú, illetve kályhacsempe töredékek stb. ) tekinthetők meg.


A földszinten három enteriőr mutatja be a török kor mindennapjait egy konyha, egy lakóhelyiség és egy hadi felszerelésekkel berendezett térrész megjelenítésével.

 

Megközelítés

A Vár-hegy lábánál egy nagy parkoló található, ahonnan nagyjából 20 perc alatt, néhol meredek úton lehet felsétálni a várhoz. 

 

 

Közeli fürdő

A bükkszéki fürdő többszintes fürdőépületében mindenki megtalálja a maga számára kényelmes pihenési lehetőséget. A fürdőt hazánk egyik legnépszerűbb gyógyvize, a 39 fokos Salvus gyógyvíz tette ismertté.  A teljesen új, többszintes épületben mindenki megtalálja a maga számára kényelmes pihenési lehetőséget. Helyet kapott a fürdőben egy gyermekvilág-sarok, itt játékos szökőkutak veszik körbe a kicsik medencéjét, de van melegítőkonyha, pihenősarok, külön wc, pelenkázó is. A szülők kimondottan jól érezhetik magukat az élménymedencékben. Van itt pezsgőfürdő, úgynevezett dögönyözőkkel, nyakzuhannyal, buzgárokkal felszerelve. A wellness részleg szaunával, gőzfürdővel, gőzkabinnal és aromaterápiás kabinnal várja a vendégeket. Az idősebbek pedig egy Salvus vízzel feltöltött medencében enyhíthetik fájdalmaikat.